時政擂台

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

micsin 發表於 19-8-9 13:39
我經常諗 香港人 好多一邊羅四千 一邊鬧政府, 原來對一群人好 付出 總是不夠, 難以滿足一顆不感恩的心
話 ...

因為唔信任中央掛

子爵府

babyjarjar 發表於 19-8-9 12:48
同你感概一樣,都係嗰句,香港特首唔做野就無人反,例如曾先生,而做野嘅特首就下下反人,叫人落台,唉
...

絕對認同,係香港做特首真係唔做唔錯,推任何新政都有人反,當初貪曾唔再起樓又冇人反

侯爵府

口水包包 發表於 19-8-9 13:05
係, 林鄭呢屆係收成期。 可惜政治敏感度不足。 要佢硬時又唔硬,攪到班人得寸進尺。
...

一開始根本唔應該暫緩, 對件事完全冇幫助, 啲人只會得寸進尺

伯爵府

無話可說 發表於 19-8-9 13:48
佢應該比而家阿太負責任,一句話我叫咁做既

我都覺C Y應會強硬D 開頭D人都見林系女人尊重D,起碼立法會冇掉嘢先;但後來………果日林鄭見記者時,講到想喊,作為一個女人我鄧佢惨

珍珠宮

^^ 發表於 19-8-9 11:51
坦白講, 歷屆咁多位特首, 每位也做得相當辛苦 (除了曾先生), 每位卸任時也是做到憔悴的, 而總結咁多位特首, ...

不, 我很欣賞你, 你所說的都很中立, 而且很到位。

不過我是支持立法的,我只是覺得這條法是用在有犯罪的人身上, 做好自己, 好好生活至終結就完了人的一生。 我也沒有某些人有謀略想中國的法治怎樣怎樣, 如果人人都想謀算一個人, 當然有更好的政策也是覺得有蔭謀, 那真的無話可說。

我也會尊重走出來反對的人。 雖然我不明白。

cy 我覺得他很適合做特首, 他真的是一心一意為香港人的。

子爵府

fyyjott 發表於 19-8-9 12:48
呢場系顏色革命,劇本一早寫好在香港上演,要來的始終要來,顏色革命的對象是中國,目的是摧毀中國經濟。不 ...

認同,但有好多智障人士盲撐,好彩冇一人一票選首

hungng    發表於 19-8-10 17:18
hungng    發表於 19-8-10 17:15

侯爵府

我一早就已經話cy的禁雙飛,限奶令係德政,但一個佔中,d人又忘記曬,咪又係叫cy落台,唉,有時候别人只會記得你做錯的一件事,卻忘記別人做過更多的好事。

子爵府

emilylam 發表於 19-8-9 13:34
佢最近嘅回應係幾失望,缺乏政治智慧

同意, 當初對佢真係有啲期望.... 但係依家啲人成日叫佢落台, 突然呢個時候又叫邊個去做呢? 講真, 從來呢個位都係吃力不討好, 其實願意出嚟做嘅人真係已經好好..... 大家回顧一吓每位過去嘅特首都冇咩好嘅下埸, 做佢哋嘅屋企人仲慘!
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-8-9 13:58
一開始根本唔應該暫緩, 對件事完全冇幫助, 啲人只會得寸進尺

我覺得有乜野壞得過e 家情況? 通過左暴動, 唔通過都係暴動。 有差別咩?

伯爵府

babyjarjar 發表於 19-8-9 12:48
同你感概一樣,都係嗰句,香港特首唔做野就無人反,例如曾先生,而做野嘅特首就下下反人,叫人落台,唉
...
如果越做越鍋就寧願佢咪搞咁多野囉

子爵府

BK Milk勳章

最記得佔中後記者會,cy個黑眼圈大過五蚊銀

侯爵府

TAKTAKB 發表於 19-8-9 13:59
我都覺C Y應會強硬D 開頭D人都見林系女人尊重D,起碼立法會冇掉嘢先;但後來………果日林鄭見記者 ...

我堅懷念cy做特首架,佢的行為其實都好夠力,果斷,有遠見,只是佔中件事上,我覺得佢有好多考慮先拖甘耐,因為Cy的限奶令,禁雙飛,都是好快甘推出,我表面甘睇,佢又吾似好受中央的限制甘,冇甘綁手綁腳甘。

大宅

tansyneko 發表於 19-8-9 13:03
其實唔明d人當年反咩?佢推出時我贊成的

好多人為反而反,其實董生醒目的,雖然知係好但既然你班人唔like ...

帶頭反係當時既得利益者-地產商呀炒樓呀果啲人,如果起左8萬5,依家住屋問題就唔會咁嚴重了
不過講番轉頭都冇用,唯有睇下點再起多啲屋啦

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我同樓主想法一樣,唔支持送中條例,但不能一個唔like就叫特首下台。不過林鄭之後嘅處理手法有問題,攪到警察執法都被罵,都仲唔知衰,民怨沸騰又攪分裂,自己人打自己人!既然大家都認為CY唔錯,咁不如叫佢番嚟做特首啦!

侯爵府

mankiu1204 發表於 19-8-9 14:05
最記得佔中後記者會,cy個黑眼圈大過五蚊銀

諗返起都覺得Cy好慘。今次的林鄭每次出來都比上一次殘左,冇精神左,唉,吾討論今次事件如何,但明顯見到佢壓力好大。

子爵府

可惜林鄭缺乏政治智慧
佢個班子亦都好弱,完全幫唔到手
律政司直情好似失咗踪咁

話就話「受終正寢」,普遍市民係唔信佢

侯爵府

KUDOS 發表於 19-8-9 14:06
我同樓主想法一樣,唔支持送中條例,但不能一個唔like就叫特首下台。不過林鄭之後嘅處理手法有問題,攪到警 ...

邊有可能有人執到今次的蘇周屎丫,唉。我同意樓主的想法架。人吾可以只記得別人的錯事,別人的好就忘記,甘同輸打嬴要冇分別,人冇完美的,政權亦一樣,平衡到各方的就最好,好似幾天前愛回家中大龍生最尾話我中意一餐飯有湯有炒飯有面有肉甘,其實一個最高領導人就是要平衡各方。

大宅

樓主你勁,我咁諗都唔敢講,撐你!

伯爵府

micsin 發表於 19-8-9 13:39
我經常諗 香港人 好多一邊羅四千 一邊鬧政府, 原來對一群人好 付出 總是不夠, 難以滿足一顆不感恩的心
話 ...

正正條條例真係畀有心人利用咗,加上文宣助攻聲勢凌利,香港反中思想正正需要一個藉口一觸即發,真係無得避!

亦正正這場影響香港深遠的風波,把一切陰謀和把戲浮面,讓香港人真正知道自己對政治的認識有幾多斤兩。

hungng    發表於 19-8-10 17:22
tibetlee13    發表於 19-8-9 16:28

侯爵府

^^ 發表於 19-8-9 11:51
坦白講, 歷屆咁多位特首, 每位也做得相當辛苦 (除了曾先生), 每位卸任時也是做到憔悴的, 而總結咁多位特首, ...

撐你的,我同你想法一樣,我覺得Cy係歷屆最好添。

首頁
23456...9

尾頁

跳至