婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

情況係:我大緊肚,就嚟生,但仲返緊工。

最近好多嘢發生,有壞車有罷工有打風。我同奶奶都住北區,奶奶返工早過我搭東鐵,佢最近一知道有事,就whatsapp我然後再打比我...其實我自己每朝都會check,一有咩事就會請假,其實真係唔需要先whatsapp我咩情況然後再補多劑電話,已經係第兩次了,最近嗰次佢打嚟我直頭唔聽,因為我睇緊news同埋諗緊返唔返到工,嗰朝罷工老公喺我隔離,我同佢講咗句:你阿媽可唔可以唔好成日打嚟。(平淡tone)

遲下同奶奶見面嘅時候我諗我會同奶奶講,whatsapp or 電話是但一樣就OK。

大家覺得應該由我出聲同老公出聲好?

禁止訪問

公爵府

學下感恩有人關心你啦

洋房

百寶袋 發表於 19-8-9 13:01
如果我係樓主個老公,我會嬲同話樓主。
奶奶擔心你驚你出事,出面咩環境樓主大家心知。你使唔使咁嫌棄。 ...

多謝先。
不過我只係想知,自己把口出聲定老公出聲會好啲啫。(emoji)

點解無人答我邊樣好啲

禁止訪問

男爵府

AngleFan 發表於 19-8-9 13:11
多謝先。
不過我只係想知,自己把口出聲定老公出聲會好啲啫。(emoji)

自己同老公都不應該出聲.

洋房

百寶袋 發表於 19-8-9 13:18
咪答咗你囉。
應該係你老公出聲話吓你。
大肚就覺得自己係公主,可以唔使理人感受的話,受嗰個都應該只係 ...

就帖文嘅話我會多謝你嘅指教 :)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AngleFan 發表於 19-8-9 12:23
情況係:我大緊肚,就嚟生,但仲返緊工。

最近好多嘢發生,有壞車有罷工有打風。我同奶奶都住北區,奶奶返 ...

珍珠宮

算啦, 99做乜都系死罪, 亞媽幾煩都覺得無野.
其實, 做99, 都幾難做

洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-9 13:45
其實佢係擔心你,不過可同老公講話whatsapp 就得,唔好又whatsapp又打電話
粗身大細掛住聽電話好危險,由 ...

多謝你先。也多謝你代入咗個情境去睇件事。
可能喺呢度補充多少少,其實老公同奶奶嘅溝通模式就係...唔溝通,一溝通老公就會黑面,好多時溝通嘅工作落係我身上。有次奶奶上嚟同我傾咗三個鐘...(emoji)老公無參與過,我已比多次signal落去食飯,但都keep talking...嗰次真係覺得自己係時候退出下,咁樣太累了...好多時都係奶奶分享自己家事,我其實唔係好想知...啲嘢也太負面...
坦白講,我可以同奶奶表達自己諗法的。但又擔心會唔會助長咗呢股風氣?又或者,可能係呢件事上我都係收聲算?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AngleFan 發表於 19-8-9 14:06

多謝你先。也多謝你代入咗個情境去睇件事。

洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-9 14:12
如老公同奶奶本身都唔係好傾得埋,更加唔好揾佢講
奶奶whatsapp你得閒就睇,電話你安全情況下先接,唔好聽 ...

其實有咩方法可以令老公同佢媽溝通得好啲,同時我唔洗involve甚至做主導?有無啲咁嘅方法?
係咪要成日搞gathering?或見多啲?

複式洋房

明白你會覺得佢囉嗦, 但其實佢都係擔心你姐
你仲要大緊肚, 老人家係緊張D
同奶奶多D溝通啦

洋房

KilinChan_FB 發表於 19-8-9 14:27
明白你會覺得佢囉嗦, 但其實佢都係擔心你姐
你仲要大緊肚, 老人家係緊張D
同奶奶多D溝通啦 ...

唉(無奈tone),知道

寶石宮

AngleFan 發表於 19-8-9 14:21
其實有咩方法可以令老公同佢媽溝通得好啲,同時我唔洗involve甚至做主導?有無啲咁嘅方法?
係咪要成日搞g ...

洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-9 14:35
你老公同奶奶溝通你唔好理啦!佢哋應該唔係一時三刻積落嚟,你大肚可能影響荷爾蒙/情緒。搞掂你同奶奶自己 ...

OK...thx Crystal媽咪,遲下生咗再請教下。

寶石宮

AngleFan 發表於 19-8-9 14:40
OK...thx Crystal媽咪,遲下生咗再請教下。

洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-9 14:47
唔好諗住討好佢/改善關係。
客客氣氣、相敬如賓、少啲接觸、少啲嗌霎……
適當尊重、打招呼需要 ...

談何容易...擋得我已經擋,但有時真係覺得好孤立無援。遲啲仲要係ftm,我怕再無藉口少接觸,老公又要成日OT。

複式洋房

百寶袋 發表於 19-8-9 13:01
如果我係樓主個老公,我會嬲同話樓主。
奶奶擔心你驚你出事,出面咩環境樓主大家心知。你使唔使咁嫌棄。 ...

其實樓主都講得好清楚 佢唔係唔領99情只係
2樣相同嘅嘢 希望可以只選擇一樣咁解。。。
俾我都覺得煩啦
Wts完 又打電話 咁我wts仲覆唔覆好? 唔覆又唔好 覆又多餘 明唔明問題係邊

加上睇晒樓主ge case,樓主好善良 明明唔想同99傾 都忍左3個鐘
我都試過 好辛苦 其實根本唔想知同理
係咁 點頭同哦咁。。。

之後一齊食飯 佢又講我就會係枱底踢我c6 迫佢參與呢個話題

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至