婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

AngleFan 發表於 19-8-9 14:21
其實有咩方法可以令老公同佢媽溝通得好啲,同時我唔洗involve甚至做主導?有無啲咁嘅方法?
係咪要成日搞g ...

佢兩母子搞左咁多年都係咁溝通,你就咪加隻腳落去。佢地唔溝通,你更加唔洗代溝通,自己攞黎辛苦。gathering更加唔好搞,唔係一唔搞又係你錯。你專心湊仔,c6有要求就配合,99有要求就叫佢搵c6。佢地唔溝通唔主動見,你做咩要咁落力呢?

大宅

回覆樓主:

我明白樓主喎,我娘家唔興打電話打來打去,覺得大家咁大個人,自己識照顧自己。獨立開果d人係好怕人煩。
我果區暴動我媽都冇打比我,去旅行亦唔會通知。而咁岩我c6家人一樣呢個style,所以如果有人咁擔心我,我會覺得好煩好無謂,不過我會努力應酬下佢,但會好語氣婉轉叫佢唔使擔心。

大宅

我明你
如果係我一定會叫老公開口
我老公好識做 會識點樣去同佢媽媽講點樣唔好煩我

有時過份關心都會有壓力

洋房

lengleng90s 發表於 19-8-9 20:10
其實樓主都講得好清楚 佢唔係唔領99情只係
2樣相同嘅嘢 希望可以只選擇一樣咁解。。。
俾我都覺得煩啦

yes,二揀一。多謝你嘅明白。
最後我選擇咗用whatsapp覆奶奶。

洋房

藍尾巴 發表於 19-8-9 21:28
佢兩母子搞左咁多年都係咁溝通,你就咪加隻腳落去。佢地唔溝通,你更加唔洗代溝通,自己攞黎辛苦。gatheri ...

見得太多上一代溝通嘅case,只係唔想將來個細路見到係咁。盡做啫。

洋房

Sze0822 發表於 19-8-9 22:02
我明你
如果係我一定會叫老公開口
我老公好識做 會識點樣去同佢媽媽講點樣唔好煩我

咁要比個叻你老公啦!

洋房

lengleng90s 發表於 19-8-9 20:10
其實樓主都講得好清楚 佢唔係唔領99情只係
2樣相同嘅嘢 希望可以只選擇一樣咁解。。。
俾我都覺得煩啦

所謂「善良」係因為我老公對我好好,只本住做到就做嘅心態,自問唔係eq高同傳統派新抱。本身屋企人相處係:對與錯大家會攞出嚟傾嗰類人,大家會聽對方講嘅嘢,如果有唔啱,仲會同對方say sorry(無論咩形式),爭拗會無嗎?唔會,但只要大家肯繼續傾,問題始終會慢慢解決。
自問大肚之後真心無精力再周旋喺老公嘅家庭問題裡面,也不見得老公想積極參與,真心攰。
最近喊過兩次係因為有太多嘢會轉變,亦覺得自己做唔嚟,所以先喺呢度呻下而已。唔係想搞婆媳糾紛,每個人價值觀唔同,拗嚟無意思的。
但想喺呢度尋找新出路,睇下有無個案相似,幫到自己啫。

洋房

百寶袋 發表於 19-8-9 20:19
你覺得樓主善良,我覺得樓主99好關心樓主。
話曬樓主有大有細,當然緊張啲好正常,但婆媳版有一種,99做乜 ...

我知道奶奶是關心我的。
咁當然,如果奶奶當日無whatsapp我同打比我,對我嚟講都係無關痛癢嘅...~
但我睇唔到成件事有對與錯之分...(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

可能你覺得煩,不過我又覺得無傷害嘅,可以接受~
因為由你,定你老公出聲,都會認定係你,咁有咩分別?況且叫老公出聲,佢會唔會覺得難做,反而覺得你唔體諒?
難得和和氣氣,唔好制造誤會俾大家~
如果真係覺得好煩,可唔可以選擇唔聽電話,或者當睇唔到whatsapp就算?

男爵府

回覆樓主:

如果要二揀一,我會先揀唔聽電話(但唔係cut線)然後隔一分鐘左右先覆wtsapp,話頭先聽唔到電話,跟住覆佢xxxxxxxxxxx

大宅

其實個糾紛係咩?

複式洋房

唔係啊 幾好啊 我同我男朋友同居年幾
前個陣遊行我番工個頭 佢朝早6點幾打黎加wts我都照聽 因為佢係緊張我關心我...我都覺得好開心

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

AngleFan 發表於 19-8-9 13:11
多謝先。
不過我只係想知,自己把口出聲定老公出聲會好啲啫。(emoji)

唔需要任何一個出聲,what's app你可以已讀不回,電話可以唔聽,試多幾次,佢冇癮就唔會再做。

子爵府

回覆樓主:

我理解你呀 皆因我阿爸都係咁 好似上星期掛八號 仲係三號打嚟 就到12點又打嚟 掛左八號又打嚟 雖則佢唔用ws 但我寧願佢text我 當日返到公司先知下午要掛八號 已經得返半日做野 忙到最終我係掛左八號同事趕我走我先返去 已經忙到死佢耐唔耐打個電話嚟 又唔發得佢脾氣 真係激死我

已經好多次係咁 我知道佢緊張我 但我果刻真係 好忙講真 咁大個人有judgement啦 你99已經講左次實際情況 我又唔太明佢點解再要補個電話

子爵府

我覺得樓主99幾好, 好關心樓主. 樓主真有福氣.

男爵府

回覆樓主:

算喇,99做咩都錯,自己亞媽奪命追魂call都無事,仍然覺得自己亞媽最好

大宅

2019勳章

百寶袋 發表於 19-8-9 13:01
如果我係樓主個老公,我會嬲同話樓主。
奶奶擔心你驚你出事,出面咩環境樓主大家心知。你使唔使咁嫌棄。 ...

同意, 99都只不過係擔心你同埋緊張你
身在福中不知福!

複式洋房

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

同我嗰個咁似,老公同男家都係習慣不打電話零溝通,99 而家日日借住示威新聞打俾佢,不係關心我大肚出入番工,係關心佢個仔有無飯食。我心諗都就四張嘢,佢不會餓死,日日打嚟,煩到我老公收線後對住個電話自己係度罵,好好笑!
其他人可能會話99 關心仔,我們不惜褔,其實99 咁多年都無理過嗰仔,最叻就係挑撥離間,家和萬事興,家衰口不停,佢兩老做咗咁多年人都不明,所以D 仔無人理佢...就日日打嚟煩住,又想搶B.湊,真係好困擾。

男爵府

AngleFan 發表於 19-8-9 12:23
情況係:我大緊肚,就嚟生,但仲返緊工。

最近好多嘢發生,有壞車有罷工有打風。我同奶奶都住北區,奶奶返 ...

C6,自己阿媽自己處理,如果唔系唔好話做乜唔比面佢。可能好多人會話身在福中,但我估連佢的仔都唔想理佢,一定不無道理,你識你99的日子,點都唔會長得過佢對住佢媽。返工前已經多野要處理,仲要處理埋佢阿媽,我真係唔會囉。電話我一定唔聽,what app如果覺得已讀不回無禮貌,咪send 句note and thx囉。

大宅

2019新春慶豚圓

百寶袋 發表於 19-8-9 13:18
咪答咗你囉。
應該係你老公出聲話吓你。
大肚就覺得自己係公主,可以唔使理人感受的話,受嗰個都應該只係 ...

完全認同。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊