自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

琴日發現,出到廳木地板,有買家居保,我依家要點做?? 家居保冇agent跟,所以唔知可以claim咩。。。。依家等樓下有間舖ge師父上黎睇。。。
有冇jm可以教下我 thanks

子爵府

S_family 發表於 19-8-9 12:33
琴日發現,出到廳木地板,有買家居保,我依家要點做?? 家居保冇agent跟,所以唔知可以claim咩。。。。依 ...

最好打電話問左先,如果唔係可能claim 唔到

子爵府

錢錢媽 發表於 19-8-9 13:39
最好打電話問左先,如果唔係可能claim 唔到

打熱線啦

大宅

琴日發現,出到廳木地板,有買家居保,我依家要點做?? 家居保冇agent跟,所以唔知可以claim咩。。。。依 ...

家保冇agent 正常呀,咁保險公司一定有個查詢電話㗎

珍珠宮

你搵咗agent先,唔好搵人攪住,佢哋會教你,你搵人整咗就有機會唔認數

子爵府

回覆樓主:

知唔知乜嘢原因水浸?

係爆水喉?塞馬桶?定水喉漏水?

先影低相,video,搵管理員做証。

公爵府

耕田妺 發表於 19-8-9 13:52
你搵咗agent先,唔好搵人攪住,佢哋會教你,你搵人整咗就有機會唔認數

下,整左就唔認ga.... 我仲等緊個師父,樓上jm叫我call hotline, call左話好忙去左reception等覆。。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

昨日水浸今日先叫人整? D水喺邊度湧出黎?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

直接打電話去保險公司熱線度問,

如果有得camp俾你,可能要搵公證行做評估㗎,
你依家要影低咗受損位嘅嚴重程度先⋯⋯

就算計算賠償俾你,都要睇吓你裝修左幾多年,
當年裝修有冇收據收條留低,可能用呢個做計算⋯⋯

公爵府

tantanmama 發表於 19-8-9 14:40
昨日水浸今日先叫人整? D水喺邊度湧出黎?

琴日5點幾番到屋企發現,已經落左去揾師父,到依家都未上黎,淨係同我講話師父好忙未得閒黎睇。。。

公爵府

caryfox 發表於 19-8-9 14:42
直接打電話去保險公司熱線度問,

如果有得camp俾你,可能要搵公證行做評估㗎,

hotline覆左我,話叫我入左紙同影曬相先,報價果d後補,睇下claim唔claim,地板冇ga la, 成晚開左冷氣同抽濕機,今朝起身已見地下有鹽,踩上去會出水,個地板變左一達達白色,我老爺個fd話係“la" 起左地下d膠,所以咁。。。

男爵府

我屋企早幾年都係地板出水, 初時發現地板發黑, 四邊"供"起, 過2日地面有水, 原來地板下水喉漏水, 好煩, 當時無買家居保

珊瑚宮

拍照, 即call保險公司, 若屋苑有管理公司, call埋佢地, 睇吓屋苑有無買保險。

公爵府

cwmanna 發表於 19-8-9 15:40
我屋企早幾年都係地板出水, 初時發現地板發黑, 四邊"供"起, 過2日地面有水, 原來地板下水喉漏水, 好煩, 當 ...

但我call完hotline唔覺得可以claim到d咩。。。

公爵府

cbeyond 發表於 19-8-9 15:43
拍照, 即call保險公司, 若屋苑有管理公司, call埋佢地, 睇吓屋苑有無買保險。
...

我老公同左看更講,但冇去到管理處office講,依家office收工,我係咪要聽日去講番??

珊瑚宮

S_family 發表於 19-8-9 18:29
我老公同左看更講,但冇去到管理處office講,依家office收工,我係咪要聽日去講番??
...

最好講聲, 現在好多屋苑都有買保險。若果你自己保險賠唔足, 屋苑保險有可能可以攞到小小賠償。
我鄰居試過, 自己無買保險, 屋苑保險有賠,唔多都好過無。

水晶宮

好煩,我試過,又計折舊各樣,最後我唔claim, cut埋轉有agent跟,因為我唔係木板,傢俱唔係好影響,佢叫我比單佢,咁多年都冇啦!

首頁

尾頁

跳至