6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

我B就黎七個月⋯而家仲係要抱+行黎行去先訓得著⋯就算抱訓佢都好難訓得著⋯會喊黎扭眼訓扭好耐⋯佢愈大愈重愈黎愈辛苦⋯ 各位媽媽可以分享下你地點成功訓練到B自行入睡嗎? (我B唔肯食奶咀)謝謝各位!

複式洋房

CathyCathyLee 發表於 19-8-9 13:54
我B就黎七個月⋯而家仲係要抱+行黎行去先訓得著⋯就算抱訓佢都好難訓得著⋯會喊黎扭眼訓扭好耐⋯佢愈大愈重 ...

我用海馬公仔

已刪除用户

複式洋房

CathyCathyLee 發表於 19-8-9 13:54
我B就黎七個月⋯而家仲係要抱+行黎行去先訓得著⋯就算抱訓佢都好難訓得著⋯會喊黎扭眼訓扭好耐⋯佢愈大愈重 ...

一到訓覺時間, 關窗簾,放輕音樂,放佢上床(7m開始我一平放佢落床,佢通常即翻身跟住企起到(emoji)),我會放佢坐係度睇同聽故事,之後再試放平,穿上睡袋,仲要爬起身企的話,我會行開2-3分鐘,俾佢再企下,返來再放平(呢個時間其實手臂已經好攰啦!!),之後幫佢刷牙抹面揸cream,搞左一大輪通常都訓。。。再唔訓我就出返去煮飯先,爸爸處理不過其實咁係咪唔算自行入睡呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

夜晚我老公會同bb係大床,由得佢碌黎碌去,我老公訓出面擋住,佢大約半個鐘就自己訓著,到我訓果陣先搬返佢去bb床(通常隔兩個鐘倒)
我b都係從不吃奶咀

大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

我放佢去自己床 熄唒燈同佢講goodnight 佢自自然然3分鐘內會訓著

複式洋房

夠鐘就關燈睡覺。。有時係度吵。吵約5至10分鐘見無人理距好自然就訓著

別墅

回覆樓主:

bb學識左企同坐起身後就唔肯乖乖平瞓到瞓著
以前未識放落床典下就瞓
宜家瞓晏覺根本好眼瞓都要坐起再企起
好頭痕呀

男爵府

Mowingki 發表於 19-8-10 00:15
我放佢去自己床 熄唒燈同佢講goodnight 佢自自然然3分鐘內會訓著

好羡慕

複式洋房

我個女通常食完奶,拍佢一陣,大約10分鐘,放落床通常就自然瞓着

大宅

每日同一樣時間飲完最後餐奶,熄燈或開夜燈仔,播訓教歌,所有人撤退,留佢自己係房度訓。

通常頭2個星期都會係咁喊,頭2-3日喊得耐我就入去拍下佢,拍完大概5分鐘即使佢繼續喊都要出返黎,之後慢慢佢喊既時間會短左,慢慢就可以放落床就自己訓著。

但你要夠恨心,或者得到家人支持,有時屋企人會心軟又走入去又抱又氹,你失敗機會就好高。愈細個開始養成習慣愈好。

我個囡4個月開始訓練,6-7個月開始定,每晚9點就可以自己訓,之後就係大人既私人時間。

大宅

she811 發表於 19-8-10 22:49
好羡慕

天使bb

大宅

kenchiu311 發表於 19-8-11 13:51

每日同一樣時間飲完最後餐奶,熄燈或開夜燈仔,播訓教歌 ...

想請教一下第一晩器了多久

子爵府

回覆樓主:

第一胎仔就係咁,要抱住訓,好慘豬……第二胎女就訓練佢唔抱,喺旁邊陪住俾隻手佢揸揸下就訓

複式洋房

你試下用啲被包實佢,因為我BB一用被包實佢成個人都定好多就好容易訓着。

大宅

kenchiu311 發表於 19-8-11 13:51

每日同一樣時間飲完最後餐奶,熄燈或開夜燈仔,播訓教歌 ...

我4個月想同佢train
到而家6個月都未成功
佢不停喊

但早第一餐奶後會自己食手指訓
但打後個啲就一定要抱

好懊惱!

男爵府

每晚飲奶最一餐奶,飲完可能會立即訓,如果唔訓就爸爸媽媽同bb一齊係床,佢碌一陣會訓,有時都要哄下既,攬住一齊訓拍下屎忽
到而家18個月,都係佢自己係床碌到訓著,之後抱番佢落bb床

大宅

無訓練,8個幾月突然有一日就識自己訓,之前都係要抱+行黎行去先訓得著。

複式洋房

回覆樓主:

我bb夜晚食完奶十點前會訓著,但成日會喊醒,最誇係零晨二三點後個d時間,差不多每個鐘都會醒,扭黎扭去一路直至五六點,我都好痛苦呀,長期唔夠訓

大宅

somebodyh 發表於 19-8-19 15:20
我bb夜晚食完奶十點前會訓著,但成日會喊醒,最誇係零晨二三點後個d時間,差不多每個鐘都會醒,扭黎扭去一 ...

Bb 幾大

首頁

尾頁

跳至