自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

我想請教一下有經驗跑步的大家

裝備:
邊款運動衫/跑鞋比較好?
Ex: Sport Bra,短褲

我係初跑者,有無特別要注意的地方?
如好似跑姿 惦跑先為正確
不會整傷關節等等...

感謝大家的分享

水晶宮

回覆 Amei0223 的帖子

跑街? 跑街都OK呀最好係運動場, 唔會太傷, 跑步機原來係最傷, 我跑到有筋膜炎, 你果區有冇跑步班? 有最好JOIN, 我JOIN過依家跑步機都唔會再腳痛

水晶宮

Amei0223 發表於 19-8-9 14:11

裝備:
而衫我就唔會買貴都只係淘, 因為好快嗅, 鞋就一定NIKE.

大宅

回覆樓主:

我買uniqlo D運動衫&運動短褲,平靚正。鞋我著pure boost。
sport bra都係買果幾間大牌子。

一笑置之就是了

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

luvkaka 發表於 19-8-9 14:26
而衫我就唔會買貴都只係淘, 因為好快嗅, 鞋就一定NIKE.

真的謝謝你回覆
我附近公園有條跑步的小徑

我都唔知原來有跑步班呢樣嘢
等我揾下有冇先

至於衫方面
你都講得好啱
如果快換就唔好買咁貴

男爵府

Fungmanb 發表於 19-8-9 14:29
我買uniqlo D運動衫&運動短褲,平靚正。鞋我著pure boost。
sport bra都係買果幾間大牌子。
...

謝謝推介

水晶宮

Amei0223 發表於 19-8-9 14:34
真的謝謝你回覆
我附近公園有條跑步的小徑
基本上媛跑徑地下會吸震, 所以唔識跑都唔太大機會受傷.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

想問下你地向唔方便既日子會唔會跑架?上網睇有D話唔方便果幾日就唔好做運動,有D就話無問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

coffeentea 發表於 19-8-9 14:41
想問下你地向唔方便既日子會唔會跑架?上網睇有D話唔方便果幾日就唔好做運動,有D就話無問題 ...

我M到跑步和游泳時常、對於我冇影響、M到吾運動個人重攰、反而運動出身汗會精神啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Nike sport bra
衫就大牌子,薄透氣運地質地ok
棉質就咪搞
褲都係大牌子
鞋就mitzuno

珍珠宮

睛靈勳章

luvkaka 發表於 19-8-9 14:24

跑街? 跑街都OK呀最好係運動場, 唔會太傷, 跑步機原來係最傷, 我跑到有筋膜炎, 你 ...

想問跑步短褲有冇話邊款好啲,是否一定要有內胆?

男爵府

入來學下係嘢

大宅

留毛學野

男爵府

上身着 Dry fit 質地褲就着compression tights, 唔駛着底底, 不過加塊護墊. M黎就加M巾. 因為着tights 係包實個hip, 直接俾support.
跑長途, 鞋就買大小小. 我之前買着開既碼, 跑完長途, 腳趾公瘀左.

我仲shop 緊 買咩bra. 我其實鍾意有後扣, 因為成身汗都容易除. 但我而家用果款, 跑完長個胸出熱痱. 都想知, 大家跑時着邊個牌子, 邊個款既bra.

水晶宮

回覆樓主:

衫:跑步比賽嘅速乾衣
Bra: Warcoal嘅無鋼絲運動bra
褲:街市$50條嘅運動長褲
鞋: asics跑鞋

我跑運動場,慢跑左1.5月,6km/50mins, 除了頭2天外,之後未曾出現腳痛情況!

別墅

鞋一定要好。世界4大跑鞋:Asics, New Balance, Saucony 同埋 Brooks. 真係玩長跑,著過呢4個牌子一定返唔到轉頭。

水晶宮

jollyma 發表於 19-8-9 15:03
想問跑步短褲有冇話邊款好啲,是否一定要有內胆?
依樣幫你唔到, 因為我著長貼身運動褲, 有樣嘢我自學但我GYM個PA同跑步班教練都話好的. 但一定要著長運動褲先做到. 跑完揾條bar將腳放上去同身體平排咁高唔好過高或過低, 前後"郁"對小腿, 之後再左右"郁"小腿你會feel到好酸既咁就啱啦. 其實就好似JM買按摩槍原理咁, 不過依個唔洗人幫你可以自己做, 跑完做拉筋再做依個包你唔會腳痛同攰.

水晶宮

Gore 發表於 19-8-9 15:22
鞋一定要好。世界4大跑鞋:Asics, New Balance, Saucony 同埋 Brooks. 真係玩長跑,著過呢4個牌子一定返唔 ...
New Balance我唔得, 我要NIKE先得.

珊瑚宮

BK Milk勳章

muimui313 發表於 19-8-9 15:14

上身着 Dry fit 質地褲就着compression tights, 唔駛着底底, 不過加塊護墊. M黎就加 ...

我係迪卡龍買(雅蘭),我係肥c9,佢又有我碼數,買左一個試著過之後,就買多幾個,不過係前扣加拉鍊款,工字帶,你可以去睇下

男爵府

Amei0223 發表於 19-8-9 14:11

裝備:

跑步前一定要暖身運動先,拉筋,否則好易受傷

跑完都要鬆筋呀!

首頁
12345...12

尾頁

跳至