母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下一直全埋身,但係佢都好似唔係好飽,有時兩個鐘食一次有時一個鐘就要食,但係我摸到自己仲係好谷奶,我估佢應該唔係吸到好多因為可能乳頭偏大佢個嘴又比較細,有冇媽媽有經驗可以點呀?
如果咁嘅情況我可唔可以泵出嚟用奶樽餵?因為奶樽細啲易食啲?怕唔怕影響奶量?

複式洋房

Wonda 發表於 19-8-9 14:24
想問下一直全埋身,但係佢都好似唔係好飽,有時兩個鐘食一次有時一個鐘就要食,但係我摸到自己仲係好谷奶, ...

我生完仲係醫院個幾日,差不多不停埋身,因為一放低bb就喊,佢一喊我又抱起佢埋身,好快佢就練習到個食奶位置喇。你係咪仲係醫院呀? 有冇搵姑娘幫手睇睇? 個次我好好彩d 姑娘好好,好用心教我,仲咁岩黎左個母乳顧問巡房,我都有搵佢幫手睇下姿勢,原來bb咀仔放唔岩位。
如果出左院,返可以帶埋bb返健康院問姑娘埋身問題架,加油呀媽媽!

別墅

首先唔好比壓力自己, 頭個幾日BB係餓得好快架, 埋到身就埋. 但如果暫時唔夠奶, 都要補D奶粉比佢, 佢食得飽你先有得休息, 休息多D奶先會多D, 同埋BB食奶時間先可以快D固定
另外, 想多奶就係要不停補充水份同食飯, 慢慢就會奶量上升, 如果埋完身仲谷奶, 就泵佢出黎, 初期密D泵/埋身, 上奶都快D.
我自己就係全泵媽, 泵下泵下, 而家每次都有6-7安奶. 加油喔!!

水晶宮

Wonda 發表於 19-8-9 14:24
想問下一直全埋身,但係佢都好似唔係好飽,有時兩個鐘食一次有時一個鐘就要食,但係我摸到自己仲係好谷奶, ...

如果食完都仲谷,好可能係出得唔順,有可能係BB嘴型或餵奶姿勢未如理想,宜儘快搵醫院或健康院母乳姑娘指導姿勢嘴型。

如非必要,唔好咁快開泵泵奶。儘快解決埋身問題先係治本上策。如果真係真係餵完太谷又暫時未有機會見姑娘,用手擠再用杯補餵都好過泵。有啲BB太早用奶樽食的話有可能會增加埋身難度。

別墅

pylizoe 發表於 19-8-12 15:54
首先唔好比壓力自己, 頭個幾日BB係餓得好快架, 埋到身就埋. 但如果暫時唔夠奶, 都要補D奶粉比佢, 佢食得飽 ...

而家暫時埋身,泵奶,奶粉都有。因為囡囡比較大隻食好多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊