烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,我c6無啦啦走去買左呢部蒸焗爐,但我無咩見話呢個牌子,諗緊好唔好refund or換第2部!
有無jm係用家?比到意見嗎?

子爵府

rabbit3 發表於 19-8-9 15:02
如題,我c6無啦啦走去買左呢部蒸焗爐,但我無咩見話呢個牌子,諗緊好唔好refund or換第2部!
有無jm係用家? ...

用緊,無特別,你想要咩意見

男爵府

hasting 發表於 19-8-10 22:42

請問預熱時間耐嗎?
淨焗時,需要將水箱empty嗎?

男爵府

另外想問,跟機有2個蒸盤係蒸食物時用?
但網架得一個,禁如果我想同時上下一齊焗2盤食物,禁可以用邊件配件呀?

子爵府

rabbit3 發表於 19-8-14 15:36
請問預熱時間耐嗎?
淨焗時,需要將水箱empty嗎?

好多人都建議齋焗時嘅時候,將水箱抽走。但我自己就冇噉做。因爲我形住成日掹嚟掹去會整壞個水箱接觸點。有陣時焗完會有一啖水喺爐底,唔一定次次有,我冇理佢因為暫時果一啖水對我嘅食物冇影響。

蒸氣的話我會預10分鐘,焗爐的話我會預熱20分鐘。

子爵府

rabbit3 發表於 19-8-14 15:41
另外想問,跟機有2個蒸盤係蒸食物時用?
但網架得一個,禁如果我想同時上下一齊焗2盤食物,禁可以用邊件配 ...

跟機送嗰兩個蒸盤我有照攞嚟焗嘢。雖然說明書建議佢要嚟蒸食物。我焗曲奇餅時都照用呢兩個蒸盤。不過佢嘅物料比較單薄,預熱時會變形,但係攤凍之後會回復原狀。

男爵府

hasting 發表於 19-8-15 15:40
跟機送嗰兩個蒸盤我有照攞嚟焗嘢。雖然說明書建議佢要嚟蒸食物。我焗曲奇餅時都照用呢兩個蒸盤。不過佢嘅 ...

禁你有無另外買焗盤呀?

子爵府

rabbit3 發表於 19-8-15 16:12
禁你有無另外買焗盤呀?

冇啊,我暫時未有呢個需要。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章

正考慮買!但擔心難清潔!

子爵府

rabbit3 發表於 19-8-15 16:12
禁你有無另外買焗盤呀?

暫時未有需要另外買呀

子爵府

ac0840 發表於 19-12-20 17:13
正考慮買!但擔心難清潔!

目前還可以,我每次焗完野都會馬上用蒸氣蒸佢,暫時都仲好靚仔,好多人推薦用椰子膏我無買呀,我啲朋友日日用都話一個月先大洗一次

子爵府

hasting 發表於 19-12-21 00:09
目前還可以,我每次焗完野都會馬上用蒸氣蒸佢,暫時都仲好靚仔,好多人推薦用椰子膏我無買呀,我啲朋友日 ...
請問呢部機可唔可以做到風乾雞肉同埋氣炸嘅功能㗎?

子爵府

YC04 發表於 20-8-25 21:09
請問呢部機可唔可以做到風乾雞肉同埋氣炸嘅功能㗎?

風乾雞肉我諗唔得,唔知係我唔識整定點,不過我係試整蘋果片,蕃薯片,效果麻麻。

子爵府

hasting 發表於 20-8-25 21:12
風乾雞肉我諗唔得,唔知係我唔識整定點,不過我係試整蘋果片,蕃薯片,效果麻麻。
...
咁氣炸可唔可以呀?

子爵府

YC04 發表於 20-8-25 21:16
咁氣炸可唔可以呀?

其實呢,飛卜有個群組㗎,你可以加入問下啲用家,我無試過當氣炸咁用,但效果一定比氣炸鍋遜色,因為氣炸鍋係頭頂吹風,蒸焗爐係側邊吹風,食物接觸面唔同。

另外就係蒸焗爐內籠比氣炸鍋大,所以佢需要用嘅時間要耐啲。

子爵府

hasting 發表於 20-8-25 21:21
其實呢,飛卜有個群組㗎,你可以加入問下啲用家,我無試過當氣炸咁用,但效果一定比氣炸鍋遜色,因為氣炸 ...
我登記咗但呢幾日都仲未加到我入去囉。 咁我又想問清潔方面 容唔容易㗎? 係咪炸完油立立啲嘢,真係開過 清洗制 , 就真係可以清到啲油漬㗎?

子爵府

YC04 發表於 20-8-25 21:28
我登記咗但呢幾日都仲未加到我入去囉。 咁我又想問清潔方面 容唔容易㗎? 係咪炸完油立立啲嘢,真係開過 清 ...

我相信其他牌子都唔可能咁神奇,襟個制就可以清潔好烘乾哂嘅油蹟。你點都要自己落手落腳去清理下。

用得焗爐有油蹟係一定㗎嘞,但就會容易啲打理囉。我啲朋友用其他牌子,佢地情況都係差唔多,講究嘅,咪一個月用清潔劑大洗一次,平時用完就普通清潔下。

子爵府

hasting 發表於 20-8-26 10:27
我相信其他牌子都唔可能咁神奇,襟個制就可以清潔好烘乾哂嘅油蹟。你點都要自己落手落腳去清理下。

用得 ...
多谢你咁詳细既解答,總括而言,建唔建議我選呢隻牌子既爐?

子爵府

YC04 發表於 20-8-26 14:46
多谢你咁詳细既解答,總括而言,建唔建議我選呢隻牌子既爐?

我覺得呢個爐好用呀!你問我當然會推介。

其實我綜合過幾個牌子嘅爐,每個都有佢嘅缺點,無一個係可以大獲全勝,如果你真係要買一個蒸焗爐,我覺得你應該問咗自己其實個爐最常用係邊一方面,然後就size問題,跟住就價錢。

我自己其實對氣炸功能要求唔大,始終佢係叫熱風對流。融我平時蒸野,焗蛋糕麵包我又無覺得有大問題,清潔黎講我都尚算keep到個爐算靚仔 我好滿意

子爵府

hasting 發表於 20-8-28 11:15
我覺得呢個爐好用呀!你問我當然會推介。

其實我綜合過幾個牌子嘅爐,每個都有佢嘅缺點,無一個係可以大 ...
多謝曬你咁詳細嘅解釋. 如無意外,我明天會去一田買㗎喇,多謝曬你.

首頁

尾頁

跳至