懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

littlequeeniebb 發表於 19-8-10 14:19

中左,要去抽絨毛或者抽胎水先知有無翻盤機會,我 ...

想留就抽啦,而家抽好少事。

複式洋房

回覆 littlequeeniebb 的帖子

醫生建議我抽羊水(一係私家一係政府)當時都有唔開心同擔心
但係其他都正常 係得0.x%嘅y 我哋都决定唔抽
最後私家醫生叫我攞份報告去政府醫院睇下點
而加等下星期見政府醫生
我個私家醫生話好大機會到時係抽我嘅血去化驗
咁就會少啲風險

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 15:22
想留就抽啦,而家抽好少事。

因為抽就有流產風險,所以我地都對抽 绒毛都唔太想。

複式洋房

vikimiki 發表於 19-8-10 16:11
回覆 littlequeeniebb 的帖子

醫生建議我抽羊水(一係私家一係政府)當時都有唔開心同擔心

我都打算同政府醫生講我有呢個問題,睇下有咩建議。
私家都建議抽絨毛,但先生唔想抽。

大宅

2019新春慶豚圓

littlequeeniebb 發表於 19-8-10 16:21

因為抽就有流產風險,所以我地都對抽 绒毛都唔太想 ...

比d信心你,而家好多人抽,無論政府醫生都好熟手。
可以系bk 爬下文,好多人t21/nifty high risk or 頸皮厚都會去抽。其實都好安全

當選擇左留底,接受到就唔好冒呢個風險啦,但如果唔留我覺得可以比個機會bb翻盤。

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 16:30

比d信心你,而家好多人抽,無論政府醫生都好熟手。

謝謝你的建議,我會再同先生傾傾。

複式洋房

我同我老公有個共識
只要冇唐氏或者其他染色體問題
同埋照完結構正常
我哋都會生出嚟
所以果時我哋好堅決咁同醫生講唔抽
因為怕自己擔心多樣嘢

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

克氏症候群(Klinefelter's syndrome)或稱XXY、47XXY症候群,是一系列由於男性有兩條或兩條以上的X染色體所導致的疾病[1]。該疾病的主要特徵是不孕[1]。通常症狀都很輕微,甚至許多患者根本不知道他們患有該病。

其實而家d人會做t21所以先知咁多病,我諗好多80後90後既男仔都有呢個病但自己都唔知,因為症狀唔明顯

複式洋房

白羊花花 發表於 19-8-11 00:11
克氏症候群(Klinefelter's syndrome)或稱XXY、47XXY症候群,是一系列由於男性有兩條或兩條以上的X染色體 ...

醫生都話,其實好多人都唔知自己有呢個病。
但以家我知道左將來出世嘅B有呢個病,個心理壓力真係好大,阿B只係有呢個問題,佢係一個生命,我無可能放棄佢,但我怕將來佢會恨我,雖然將來嘅野又無人知,一諗起就忍唔住流眼淚,但又怕影響阿B,盡量平復心情。

複式洋房

vikimiki 發表於 19-8-10 22:23
我同我老公有個共識
只要冇唐氏或者其他染色體問題
同埋照完結構正常

我10月先去照結構,呢段時間希望可以慢慢平復心情,因為一諗起就喊,先生都好想生阿B出黎,佢覺得係小問題。
有好多情況都可以後天解決。

複式洋房

littlequeeniebb 發表於 19-8-11 07:49
但以家我知道左將來出世嘅B有呢個病,個心理壓力真係好大,阿B ...

當初我同你既諗法係一樣既。擔心好多嘢。但最尾做完結構。都無問題果時我地都決定生。而家bb出咗世。我地都好慶幸當初個決定係無錯既。
加油

複式洋房

回覆樓主:

樓主,而家醫學發達,不育呢個話題,對BB黎講仲係非常遙遠,話唔定到佢的年代,可以食藥或其他方法去醫治,以前的年代,人工授孕都係天方夜譚啦~時代不斷進步,你地可以再問唔同醫生問詳細D先再決定吖

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

littlequeeniebb 發表於 19-8-11 07:49
但以家我知道左將來出世嘅B有呢個病,個心理壓力真係好大,阿B ...

記住結構book劉子健
佢係權威
結構正常,就生啦

複式洋房

李露眉 發表於 19-8-11 09:52
記住結構book劉子健
佢係權威
結構正常,就生啦

我聽日打去book,但已經接近13週了,擔心無位。

複式洋房

manmanwong12 發表於 19-8-11 09:02
當初我同你既諗法係一樣既。擔心好多嘢。但最尾做完結構。都無問題果時我地都決定生。而家bb出咗世。我地 ...

醫生都話,其實BB係同正常人無分別,係睇唔出有問題。仲講笑話,除非係專家。

複式洋房

Nagomi 發表於 19-8-11 09:22
樓主,而家醫學發達,不育呢個話題,對BB黎講仲係非常遙遠,話唔定到佢的年代,可以食藥或其他方法去醫治, ...

謝謝你嘅安慰,你講得好啱,話唔定佢個年代其實係好少事。

複式洋房

littlequeeniebb 發表於 19-8-11 07:52
我10月先去照結構,呢段時間希望可以慢慢平復心情,因為一諗起就喊,先生都好想生阿B出黎,佢覺得係小問題 ...

唔好諗咁多喇,幾廿年後可能 bb 自己根本唔想有下一代,又或者到時有得醫都唔定架

複式洋房

health.com 發表於 19-8-11 12:00
唔好諗咁多喇,幾廿年後可能 bb 自己根本唔想有下一代,又或者到時有得醫都唔定架
...

係呀!我要樂觀D,為左BB,為左BB爸爸,我呢個做媽媽嘅要更加堅強

複式洋房

李露眉 發表於 19-8-11 09:52
記住結構book劉子健
佢係權威
結構正常,就生啦

今日book左了,姑娘夾硬俾左個位我。

複式洋房

其實如果唔影響生活嘅話我覺得真係問題唔大呀,就算出生嘅時候係正常後天可能有其他影響因素會不育,其實而家以後昌明佢仲係有精子就可以做到人工受孕可以有下一代就冇問題啦,除非連精子都冇就話啫。難聽D講句,可能佢第時個伴侶都有生育問題,就算自己正常結果最終都係要人工受孕啦。同埋你唔可以假設你個小朋友第日一定想生BB,而家好多人都唔生小朋友啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊