懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 11:44
今日book左了,姑娘夾硬俾左個位我。

咁就好啦,聽下劉教授意見,現在已經係生逢亂世,更加要調整好自己的心情同心態,樂觀開朗地陀住佢,BB的‘世外桃源’就是媽咪的好心情,BB會感受到的,加油

大宅

Mylove2017 發表於 19-8-12 11:53
其實如果唔影響生活嘅話我覺得真係問題唔大呀,就算出生嘅時候係正常後天可能有其他影響因素會不育,其實而 ...

謝謝安慰,係我問題係咁轉牛角尖,其實醫生都建議生就唔係咩太問題,我心情經過左呢2日大家開解情緒已經平復左好多,以家13週仲可以約到劉醫生俾意見同照結構,個心已經無咁擔心。之後我會盡量唔好諗太多,等肚入面嘅bb可以健康出世,謝謝。

大宅

lisa寶寶 發表於 19-8-12 11:53
咁就好啦,聽下劉教授意見,現在已經係生逢亂世,更加要調整好自己的心情同心態,樂觀開朗地陀住佢,BB的 ...

知道,希望可以順順利利,開開心心咁渡過呢個孕期,第一次懷孕,咩都唔識,又出問題,多謝大家幫助

大宅

加油啊,我覺得如果係去到咁長遠佢唔可以用普通方式去傳宗接代,而唔係身體上有咩問題,其實向好過方面諗,呢個醫學已經解決到,係一個好少嘅問題咋

大宅

IvansweetHeart 發表於 19-8-12 12:13
加油啊,我覺得如果係去到咁長遠佢唔可以用普通方式去傳宗接代,而唔係身體上有咩問題,其實向好過方面諗, ...

係呀!小問題,我要學識接受向好方面諗,有你地鼓勵,我並不孤單,未來嘅野無人知,可以與阿b相遇係緣份,謝謝

大宅

加油樓主,祝福你和BB

大宅

我愛小魚仙 發表於 19-8-12 18:52
加油樓主,祝福你和BB

謝謝祝福

子爵府

大宅

KoneyB 發表於 19-8-12 21:53

希望遲D照結構,可以順利

大宅

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 22:24
希望遲D照結構,可以順利

唔好意思,我想問下大家,照結構當日我俾份報告劉醫生睇完佢解釋俾我聽(我考慮到劉醫生好有經驗,應該會講晒我想知嘅野),還是我都要諗D問題問下佢?我又怕我D問題唔實在,唔知自己想點咁。謝謝。

大宅

littlequeeniebb 發表於 19-8-13 10:02
唔好意思,我想問下大家,照結構當日我俾份報告劉醫生睇完佢解釋俾我聽(我考慮到劉醫生好有經驗,應該會講 ...

我同你case一樣,XXY,初初也很傷心,後來私家及政府醫生解釋完,都放開咗,昨天抽了羊水,我不是想翻盤,是想確定bb是否健康,有沒有其他基因問題,報告如果是健康的,就一定會生出來

男爵府

littlequeeniebb 發表於 19-8-13 10:02
唔好意思,我想問下大家,照結構當日我俾份報告劉醫生睇完佢解釋俾我聽(我考慮到劉醫生好有經驗,應該會講 ...

其實通常照結構醫生都會每器官講,你可以諗下自己會唔會有一啲懷孕嘅其他問題順便問下

大宅

今日見政府醫生
佢話我個情況就算抽胎水其實都睇唔到啲咩
只要證明到肚入面係女仔就問題不大
出世之後智力、發育、生殖能力都冇乜大影響 正常人咁
但係如果果少量y細胞係係卵巢 癌症風險會大啲
如果果少量y細胞係其他地方例如腦呀果啲就問題不大
可以出世之後安排兒科跟進一下(抽血之類)其實都係得個知字
所以真係唔洗咁擔心架 加油!

大宅

bb2235 發表於 19-8-13 11:41
我同你case一樣,XXY,初初也很傷心,後來私家及政府醫生解釋完,都放開咗,昨天抽了羊水,我不是想翻盤, ...

明白,我心情已經平復左好多了,老公唔想抽羊水,我地只可以尋求專業意見,阿b照左結構健康,我地都會生出來,大家一齊加油

大宅

moksamuel 發表於 19-8-13 11:44
其實通常照結構醫生都會每器官講,你可以諗下自己會唔會有一啲懷孕嘅其他問題順便問下
...

懷孕問題暫時都諗唔到,都係較緊張阿B出世之後問題,我暫時都只係諗到問劉醫生多數會出現嘅嚴重影響器官後遺症(衰竭或者癌症),不育佔嘅比率。學習,肌肉問題呢d後天可以訓練。
可能到時寫住慢慢問

大宅

vikimiki 發表於 19-8-13 12:07
今日見政府醫生
佢話我個情況就算抽胎水其實都睇唔到啲咩
只要證明到肚入面係女仔就問題不大

我今日拎左份T21報告正本,但我搵唔到%呢個位,係咪醫生講架?因為我問左如果見醫生詳細咁傾要再約時間。
唔知可唔可以打去出報告個機構查詢一下

大宅

littlequeeniebb 發表於 19-8-13 12:53
明白,我心情已經平復左好多了,老公唔想抽羊水,我地只可以尋求專業意見,阿b照左結構健康,我地都會生出 ...

我初初都以為抽羊水好恐怖,但係我想講,我琴日比個姑娘抽血仲痛過抽羊水

大宅

bb2235 發表於 19-8-13 13:04
我初初都以為抽羊水好恐怖,但係我想講,我琴日比個姑娘抽血仲痛過抽羊水
...

我唔係怕抽羊水,只係老公唔想我冒風險及覺得會生出黎無必要再去抽。
下星期先第一次產檢,我會問政府醫生可以點跟進,10月先照結構,真係想時間快D過。

大宅

回覆 littlequeeniebb 的帖子

我報告有寫但好少量 唔到1%

大宅

回覆 vikimiki 的帖子

都唔擔心得咁多!順其自然!

首頁

尾頁

跳至