想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我36歲,普通科醫生剛寫紙我排期睇婦科,排到2020年12月尾才見婦科醫生。估計再安排做ivf應該超過40歲。想問下我個情況可唔可以直接排政府私家症?政府私家隊又要排幾耐?費用幾多?私家症嘅做法同公家症做法係咪都一樣?
麻煩大家請給我意見

大宅

你排邊間?

大宅

bbooeeyybb 發表於 19-8-9 21:53
你排邊間?

瑪嘉烈

男爵府

AjaiB 發表於 19-8-9 22:00
瑪嘉烈

瑪嘉烈無ivf 做架喎.....得廣華,威爾斯同瑪麗先有

大宅

super_cat 發表於 19-8-9 22:03
瑪嘉烈無ivf 做架喎.....得廣華,威爾斯同瑪麗先有

是呀,寫紙我係瑪嘉烈排期見婦科醫生咋...未有講話比我做ivf.但見醫生都要排到2020年12月尾

男爵府

AjaiB 發表於 19-8-9 22:04
是呀,寫紙我係瑪嘉烈排期見婦科醫生咋...未有講話比我做ivf.但見醫生都要排到2020年12月尾
...

真係要排,直接排頭先講嗰3間啦,如果唔係真係唔洗諗

大宅

AjaiB 發表於 19-8-9 22:04
...

所以我想了解一下,公家症同私家症嘅分別!
我已經36歲,公家症應該排唔到我

大宅

super_cat 發表於 19-8-9 22:05
真係要排,直接排頭先講嗰3間啦,如果唔係真係唔洗諗

我有得揀嘅咩?我睇醫生時醫生決定安排我去邊間。

男爵府

AjaiB 發表於 19-8-9 22:09
我有得揀嘅咩?我睇醫生時醫生決定安排我去邊間。

當然有啦,只要拎一封醫生開嘅轉介信,話你試咗超過一年都未有BB, 就可以直接去嗰3間醫院嘅輔助生育科排公家症

所以唔好再花時間行冤枉路喇,直接去嗰3間排啦,最近見啲JM排瑪麗都好快,最快見過排1年左右已經有得見醫生聽講座攞期做ivf

大宅

super_cat 發表於 19-8-9 22:13
當然有啦,只要拎一封醫生開嘅轉介信,話你試咗超過一年都未有BB, 就可以直接去嗰3間醫院嘅輔助生育科排公 ...

咁我係咪應該再睇第二個醫生?咁我已經在瑪嘉烈有期,係咪要取消左瑪嘉烈個期先可以再排瑪麗?

男爵府

AjaiB 發表於 19-8-9 22:06
所以我想了解一下,公家症同私家症嘅分別!
我已經36歲,公家症應該排唔到我
...

公家同私家分別就係公家排耐啲,我嗰陣排咗2年左右就見醫生聽講座預備開針

私家就排幾個月啦,可能2,3個月都得

公家係成個團隊去睇,無得揀醫生,私家隊可以揀醫生,但治療嘅程序無咩分別

公家價錢,由萬幾至兩三萬不等,視乎你用幾多藥,放幾多次胎

私家就8至10萬走唔甩

男爵府

AjaiB 發表於 19-8-9 22:15
咁我係咪應該再睇第二個醫生?咁我已經在瑪嘉烈有期,係咪要取消左瑪嘉烈個期先可以再排瑪麗?
...

呢層我就唔知,要打去問問,或者直接排咗瑪麗先,佢有concern 先再算

大宅

AjaiB 發表於 19-8-9 18:35
我36歲,普通科醫生剛寫紙我排期睇婦科,排到2020年12月尾才見婦科醫生。估計再安排做ivf應該超過40歲。想 ...

不如你去私家生育科做生育檢查,驗下AMH, FSH 等荷爾蒙指數先,如果成績吾理想就去私家IVF 啦,始終時間吾等人呢

大宅

Manmanman12345 發表於 19-8-10 10:02
不如你去私家生育科做生育檢查,驗下AMH, FSH 等荷爾蒙指數先,如果成績吾理想就去私家IVF 啦,始終時間吾 ...

即係睇婦產科醫生驗血驗AMH,FSH?

大宅

AjaiB 發表於 19-8-10 11:47
即係睇婦產科醫生驗血驗AMH,FSH?

生育科,專門睇生B的,我之前去仁安

複式洋房

回覆 AjaiB 的帖子

去仁安驗啦, 如果真係有需要可以直接做埋IVF
再等既話機會又細D

大宅

GloSee 發表於 19-8-14 12:25

去仁安驗啦, 如果真係有需要可以直接做埋IVF

除左仁安,仲有邊間私家有ivf?邊間比較好啲?有無邊個醫生介紹?

複式洋房

我有幾個朋友都係去尖沙咀仁安睇周敏X醫生成功左
不過佢地話其實仁安其他醫生都OK同埋D姑娘好Nice

大宅

GloSee 發表於 19-8-14 12:32

我有幾個朋友都係去尖沙咀仁安睇周敏X醫生成功左

仁安醫院ivf大約幾錢一次?

複式洋房

價錢我就唔係好知, 佢地無提及