單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

前夫打我,現在因佢打我引致抑鬱康復中

從小朋友口中知道前夫完全冇返醒,以前成家一齊蝦我,現在變左成家一齊駡我

但當親戚面前就話我吾理個家走左去,上天冇懲罰佢成家,返而衰人成家生活好好

我抑鬱康復中
被班衰人弄到昂貴藥費同煩争小朋友官司,仲要顧及工作壓力

請問有冇同路人?大家如何釋懷,我已不停諗天總會跟他一家計數

已刪除用户

子爵府

畀面勳章

Ekf 發表於 19-8-9 21:58

從小朋友口中知道前夫完全冇返醒,以前成家一齊蝦我,現在變左成家一 ...

過去了就由得一切過去,不要作繭自縛。。
抑鬱症是源自執著,盡快放下仇恨,愛自己多一點。。

男爵府

Ekf 發表於 19-8-9 21:58

從小朋友口中知道前夫完全冇返醒,以前成家一齊蝦我,現在變左成家一 ...

不適當處理,較易患上崩潰後遺症 !
若果全人類一視同仁命運,
那麼離婚就不會出現了。
每個人的際遇不一樣,上天自有安排 !
與其咒罵怨氣沖天,
倒不如培養一顆善良心靈。

(不喜勿插/觀點與角度)

複式洋房

回覆 cedarcone 的帖子

唔需要理,依家各自生活,你要活得比佢好,要開心過每一日

別墅

回覆樓主:

多謝大家的意見,其實我想吾理佢即使佢做好多賤行為,我仲要為個賤男人向律師處理小朋友官養權野同返工好辛苦

其實我現階段佢地家人間中打來駡我,開頭成日話講女既野,跟住佢地駡完就收線,我解釋返就又駡過,佢成家係害人始作佣者

搵2個退左休老人家來騷擾我,仲講說話㬨我女影響佢情緒,我只希望佢成家人成受返佢報應

珍珠宮

Ekf 發表於 19-8-12 08:11
多謝大家的意見,其實我想吾理佢即使佢做好多賤行為,我仲要為個賤男人向律師處理小朋友官養權野同返工好辛苦 ...
講真,你己到離婚階段,唔洗理男家的什麼老人家,反正係你老公打人唔岩在先,所以無需要同佢地講野,聽到呢D電話,回一聲,BUSY緊。。BYE BYE。。。

仲有你而家係要處理自己的情緒先,你己決定離婚,就唔好再想其他野,唔好的情緒,係你未想通。。。
你為自己將來打算下,點樣過好的生活,唔洗理佢地好唔好。。。最緊要自己好同開心。。。

我個時都係返工+搞LEGAL AID,上庭等,你做的,我己做過哂。。。
我都知道前夫同小三好好添。。。我都唔理。。。我自己好開心。。。

別墅

Macusmama 發表於 19-8-12 14:13
講真,你己到離婚階段,唔洗理男家的什麼老人家,反正係你老公打人唔岩在先,所以無需要同佢地講野,聽到呢 ...

謝謝回覆

大宅

我情況和你差不多,受的苦比衰人一家多,看着他們的風光,心理極難平衡。唯一方法絕對是儘可能斷絕往來,現在最重要的是做令自己開心的事,一切隨心而行,不要委屈自己。以我為例,從前我只會啞忍,所以人善被人欺;現在我學會反擊,不高興就爆佢,反而少咗人吵上門。你在這路上絕不孤單,支持你!要令自己好起來!

別墅

singyumama 發表於 19-8-12 18:23
我情況和你差不多,受的苦比衰人一家多,看着他們的風光,心理極難平衡。唯一方法絕對是儘可能斷絕往來,現 ...

好多謝你回應

其實佢地成家都知我想遠離佢地,我好想佢成家消失當為佢地做的事

賤在成日嚇小朋友,非人類所為,用小朋友為難我

我希望佢家女人世世代代受返我傷害

大宅

Ekf 發表於 19-8-12 18:28
好多謝你回應

其實佢地成家都知我想遠離佢地,我好想佢成家消失當為佢地做的事

所以要盡力與孩子建立關係,取得信任,那就任誰都不能再破壞你的人生,加油!

別墅

singyumama 發表於 19-8-12 19:46
所以要盡力與孩子建立關係,取得信任,那就任誰都不能再破壞你的人生,加油!
...

好多謝您

大宅

Ekf 發表於 19-8-12 19:49
好多謝您

我的小朋友長大了,自然知道誰對誰錯,聽到個仔話只要我唔開心,就唔見個衰人都無所謂,一切辛苦都值得。他的生活有多好也好,已不值得我羨慕,贏咗仔女,我已擁有全世界,而且我信他們自有報應,無謂再為不愛你的人傷心,你會活得更好!

別墅

singyumama 發表於 19-8-12 20:00
我的小朋友長大了,自然知道誰對誰錯,聽到個仔話只要我唔開心,就唔見個衰人都無所謂,一切辛苦都值得。 ...

好多謝你,希望第日我小朋友都好似你仔仔

珍珠宮

singyumama 發表於 19-8-12 18:23
我情況和你差不多,受的苦比衰人一家多,看着他們的風光,心理極難平衡。唯一方法絕對是儘可能斷絕往來,現 ...

對,加油,唔好委屈自己.想想未嫁時都係小姐,唔會有委屈自己的事發生...
而家唔好理前夫一家了,唔關自己事...最緊要過到自己個關...

珍珠宮

Ekf 發表於 19-8-13 08:01
好多謝你,希望第日我小朋友都好似你仔仔
你覺得好唔抵,前夫甘好,,係因為你未走出你的情緒同關口...比D時間自己,做自己喜歡的事情,以前D野,當買一個教訓...
錯了一次,下一次就會好好多了...
揾多D朋友呻下,出去多D GATHERING下,令朋友填左你心靈先...揾下你有無興趣班...

大宅

牛年勳章

我信因果,所以你不必理會他們,佢地對你而言只係陌生人,做好自己已足夠。人既一生好短暫,開心要過,不開心亦要過,不如開開心心與子女好好生活吧。

別墅

回覆樓主:

好多謝大家意見 ,我好努力諗善惡到頭終有報, 其實呢件事起碼屈左我2年,借呢度有個位呻下,我好想取回小朋友,呢家人在世間消失

呢2日呢家人又傷害我
ex whatapp轟炸我,容許我成日有問題是否一個男人或佢成家是否正常人?

好後悔當初眼真係冇帶眼識人

珍珠宮

Ekf 發表於 19-8-14 18:35
好多謝大家意見 ,我好努力諗善惡到頭終有報, 其實呢件事起碼屈左我2年,借呢度有個位呻下,我好想取回小朋友, ...
轟炸係咩?

別墅

Macusmama 發表於 19-8-16 13:04
轟炸係咩?

其實平時我都無理前度
因現階段未落實照顧權,每當傾小朋友接送時間,他都無理駡我一論,我已問我律師我有探視權,他會在話whatapp又駡又為難我,次次見女約時間都身心疲累,我叫他問自己律師佢又吾肯

只會蝦我一個女人,社工都話可能見我個樣易蝦簡我娶, 呢類無賴真係吾知点對付

首頁

尾頁

跳至