單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

分左就唔好理佢地點講,打來你都可以block佢地,同你傾離婚既係你前夫唔係佢家人

複式洋房

回覆 Ekf 的帖子

其實你個探視權包括時間 日子 地點 會喺份離婚協議書度寫清楚。大家分開咗之後只係依據合約做事 冇必要同佢爭論更多 大不了叫律師同對家律師度做對口。做女人要硬淨d。因為小朋友會睇你頭做人。

複式洋房

走出陰霾當然唔係容易嘅事。但越係鑽入死胡同。對你亦無所得益。與其冇腦子都係諗着前夫的風光 倒不如踏踏實實與律師及社工傾妥將來的路應該如何計劃 如何在前夫手中取得撫養權及孩子生活費

珍珠宮

btmcarman 發表於 19-9-9 00:51
走出陰霾當然唔係容易嘅事。但越係鑽入死胡同。對你亦無所得益。與其冇腦子都係諗着前夫的風光 倒不如踏踏 ...
讚同,不如點樣攞盡佢D錢啦...女人無左感情就要攞錢,你都要為小朋友生活的...
對吧...

樓主:無野係做唔到的...狠心D啦...佢己甘樣對你,無胃再困係死海中...你要活得比佢好...開心幸福...

我自己有一GROUP朋友,佢地都活得開心,仲有大家都有小朋友的,唔止你有,佢地個D仲好細添...又係一樣企硬,仲有一D再婚同有D識了男友同居有了小孩...

別墅

btmcarman 發表於 19-9-9 00:48
回覆 Ekf 的帖子

其實你個探視權包括時間 日子 地點 會喺份離婚協議書度寫清楚。大家分開咗之後只係依據合 ...

多謝意見

其實我真係吾想前夫聯絡我,我無奈小朋友未判,但官堅持吾想女轉變,大機會前夫照顧

我想請教大家有冇遇過呢類衰人

其實現有法庭定左時間我探視,前夫常話佢放假及佢家有飲宴,不給小朋友來,成星期只見到小朋友3個鐘就要接返走
我叫ex跟返法庭要求,佢無理話佢返輪班好難放假,又話難得飲宴,野蠻無理不停對我重覆
我可以点做?其實佢好影響我

**我會再上庭,我有咩野可叫我律師做

別墅

回覆樓主:

ex吾夠我講,不停重覆佢放假有事有權要女留低,不守法庭命令

為吾放小朋友,一講呢度又不停重覆話我成個衰老母点掉下家庭

次次約小朋友好辛苦,佢又吾多理律師信

珍珠宮

Ekf 發表於 19-9-10 08:14
多謝意見

其實我真係吾想前夫聯絡我,我無奈小朋友未判,但官堅持吾想女轉變,大機會前夫照顧
佢唔比你見小孩,可以同社工講的...

你有律師,不如叫佢取撫養權,攞了你有能力TAKE CARE同安排佢生活先?如無,就比前夫睇吧,咁你可以叫律師為你取多D見小孩的機會...

別墅

Macusmama 發表於 19-9-10 09:12
佢唔比你見小孩,可以同社工講的...

你有律師,不如叫佢取撫養權,攞了你有能力TAKE CARE同安排佢生活先?如無 ...

爭取撫養權中,但個官成日話吾想小朋友學校轉變,我家人肯幫我照顧

珍珠宮

Ekf 發表於 19-9-10 09:14
爭取撫養權中,但個官成日話吾想小朋友學校轉變,我家人肯幫我照顧
你而家住的同你小孩的學校好遠?

別墅

Macusmama 發表於 19-9-10 09:21
你而家住的同你小孩的學校好遠?

別墅

btmcarman 發表於 19-9-9 00:48
回覆 Ekf 的帖子

其實你個探視權包括時間 日子 地點 會喺份離婚協議書度寫清楚。大家分開咗之後只係依據合 ...

關於我方律師同對家律師做對口 ,前度賤起成日話講歪理否定現未判撫養權前,暫時提供探視權的時間

但我法律助理回覆,我方律師不能主動因應此問題要求對家律師解釋清楚俾ex聽,最多出信俾ex
但ex其實吾理律師信,請問事實是否這樣

珍珠宮

Ekf 發表於 19-9-10 17:51
關於我方律師同對家律師做對口 ,前度賤起成日話講歪理否定現未判撫養權前,暫時提供探視權的時間

但我法律 ...
揾埋社工出信...睇下點...

民房

Ekf 發表於 19-8-9 21:58
前夫打我,現在因佢打我引致抑鬱康復中

從小朋友口中知道前夫完全冇返醒,以前成家一齊蝦我,現在變左成家一 ...

如果你一直懷住仇恨既心,你內心同精神會好辛苦,既然佢過得愈來愈好,你一定要放下報復既心比佢地活得更好。即使佢地得唔到報應,過得好係對自己最大得著同交代!記得你愈墮落壞人愈開心,人在做天在看。世界唔會有公平亦花無百日紅,由個天去安排。

別墅

tinatina123 發表於 20-3-8 09:32
如果你一直懷住仇恨既心,你內心同精神會好辛苦,既然佢過得愈來愈好,你一定要放下報復既心比佢地活得更 ...

謝謝

別墅

回覆 btmcarman 的帖子

除了子女生活費,還有贍養費,再問個勁啲律師睇吓點樣可以由前夫手中拎多啲錢去享受吓人生仲好啦!令前夫在經濟上損失慘重!點都要負番啲責任,有錢,你自然會有好多同性或異性朋友,到時你會開心過佢哋㗎喇!

別墅

happyheart 發表於 20-3-28 02:50
回覆 btmcarman 的帖子

除了子女生活費,還有贍養費,再問個勁啲律師睇吓點樣可以由前夫手中拎多啲錢去享 ...

賤前夫散晒錢
律師話比較難追
好灰心
原來佢欠下一身數我是不知道

別墅

Ekf 發表於 19-8-18 14:18
其實平時我都無理前度
因現階段未落實照顧權,每當傾小朋友接送時間,他都無理駡我一論,我已問我律師我有探 ...

咁即係佢完全冇比贍養費你?女生活費?

別墅

回覆樓主:

調解賤前夫咁講

賤前夫傷害打完我
現在傾好像1蚊都吾想分

首頁

尾頁

跳至