自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

y3y 發表於 19-8-10 21:52
請問中聯通日租卡是實名登記?我上中聨通個網搵唔到,請問叫咩名?

日租卡係聯通放給外面的公司售賣,聯通冇得賣的,日租卡要去指定的聯通營業廳辦理實名登記,先可以開通。

男爵府

howmuch 發表於 19-8-10 22:05
日租卡係聯通放給外面的公司售賣,聯通冇得賣的,日租卡要去指定的聯通營業廳辦理實名登記,先可以開通。
...

咁複雜!指定聯通營業廳係香港定要上深圳或廣州才有?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 19-8-10 08:13
等多陣,支付寶hk遲啲可以喺大陸通用(現時只有小量店鋪接受)。

但之前有jm話香港錢包,係大陸喜X定某大陸指定可用商舖俾唔到錢!

翡翠宮

babynetnet 發表於 19-8-10 22:26
但之前有jm話香港錢包,係大陸喜X定某大陸指定可用商舖俾唔到錢!

有bug卦,我未用過呀。我一向有大陸銀行户口,付款暢通無阻,早開早享受

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 19-8-10 23:00
有bug卦,我未用過呀。我一向有大陸銀行户口,付款暢通無阻,早開早享受
...

我都係早年大陸做野就開左戶口,真係比依家容易好多!

水晶宮

y3y 發表於 19-8-10 22:19

在深圳,要平,係麻煩D,最方便是在香港,本身的電訊公司加購大陸號碼。

男爵府

y3y 發表於 19-8-10 22:19

皇崗口岸一出就有,未上橋
100蚊人仔 可以用到半年

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

howmuch 發表於 19-8-10 22:05
...

"日租卡係聯通放給外面的公司售賣,聯通冇得賣的" 呢句好緊要. 我刨左無數文章都冇人咁精簡講呢個分別, 或者我一直睇唔明, 我以為d 人貪方便至咁買咭.

我去左中聯通營業廳度問, 諗住一次過開咭同實名.... 佢地就話日租卡已經下架, 冇米粉咭冇星粉咭得個好似叫"金粉咭" (我唔肯定, 我d 煲冬瓜好差....) 既plan.

最後我去左中移動度開咭.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 04:13
Wechat 綁香港户口個個系港幣,大陸用唔到
迪迪我冇用過啊,綁香港電話點比錢?
系咪比cash ?

你俾左我好大既安慰.

我三年前已經想出大陸電話咭, 到舊年有計劃再返大陸又諗呢個問題, 開始睇資料.

大家都反對我去整電話咭同開戶口, 但我都係想幾年後再返去方便d 同埋費時第日越黎越多規限, 所以照去整理. 整完都有人話wechat 去綁香港戶口就得, 唔駛攪大陸銀行戶口喎...

我想請教, wechat sign up 時用香港電話號碼定係大陸電話號碼好? 揀電話號碼對綁住戶口, 俾錢等有冇影響?

子爵府

2018復活節勳章

我開微信,用香港電話號碼的

男爵府

bosch 發表於 19-8-11 02:51
你俾左我好大既安慰.

無影響,我用香港電話,比錢另一回事黎的
快d整啦
好似住址證明同回鄉證就得,再上網睇下有咩要帶

子爵府

2018復活節勳章

香港中銀,如果你本身係現有客戶,係可以開國內戶口,但你必須有張實名的電話卡

男爵府

你俾左我好大既安慰.

出發開戶前記得帶齊文件:
1)回鄉證,香港身份證
2)實名認證嘅大陸手機號碼 (呢篇文有教)
3)香港地址證明 (3個月有有效就得)
4)附助證件:車牌/學生證/香港護照 (帶護照最方便)
5)第一次開戶,銀行方面建議最少帶定$3000人仔現金去,同埋要Keep一個月,之後就可以轉出來用,唔係手續費來的。
而之後既每月最低存款額就係$300,只係頭一次帶定多少少免得之後要再排隊

男爵府

nam_himma 發表於 19-8-11 03:06
香港中銀,如果你本身係現有客戶,係可以開國內戶口,但你必須有張實名的電話卡 ...

記者實測!香港開大陸銀行戶口教學 5大注意事項你要知! https://www.hk01.com/article/308655

睇左都幾煩,都系要整電話卡,有咩事都系要番大陸搞,如果番大陸整電話卡,上去整埋銀行仲好。香港仲要等10日,大陸即開即有即用得。

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-8-11 03:21
出發開戶前記得帶齊文件:
1)回鄉證,香港身份證
2)實名認證嘅大陸手機號碼 (呢篇文有教)

中銀只需¥500,但要寫一個深圳地址俾佢,隨便你寫

公爵府

2023年兔年勳章

y3y 發表於 19-8-10 21:52
請問中聯通日租卡是實名登記?我上中聨通個網搵唔到,請問叫咩名?

上網搜尋就見到。

广东联通4G米粉卡日租卡大王卡全国任性流量上网移动手机卡

賣到月尾,5元月費,咁平好快會斷市。

公爵府

2023年兔年勳章

我想請教, wechat sign up 時用香港電話號碼定係大陸電話號碼好?

一國兩制,應該分開使用。

我部手機係同時裝 Alipay HK,同大陸支付寶。Wechat,同微信,分兩部手機使用。

有排都做唔到互通協議,夾硬用係嘥氣。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都未攪清,但上次我用香港支付寶同hk wechat.沒有國內戶口同手提下,我在國內可以支付wo。

男爵府

樂富 發表於 19-8-11 10:54
中銀只需¥500,但要寫一個深圳地址俾佢,隨便你寫

記者實測!香港開大陸銀行戶口教學 5大注意事項你要知! https://www.hk01.com/article/308655

睇左都幾煩,都系要整電話卡,有咩事都系要番大陸搞,如果番大陸整電話卡,上去整埋銀行仲好。香港仲要等10日,大陸即開即有即用得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你俾左我好大既安慰.

開戶用香港電話! 再開國內錢包先用國內電話
放下自在

首頁
12345...6

尾頁

跳至