自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mrkzk 發表於 19-8-11 21:41
無大陸戶口,你用到wechat,但用唔到大陸wechat pay,充值唔到

好奇怪 我用到大陸wechat pay呀 充增一向叫大陸同事過錢俾我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 19-8-11 21:44
唉,d free coupon 整到我成日免費。

張卡唔可以零消費架,會被人搞停機,所以我每一兩個月會用$1

乜咁架?!我就黎上去實名喇! 咁我959要用下錢先
放下自在

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

bearbb5 發表於 19-8-11 21:45
好奇怪 我用到大陸wechat pay呀 充增一向叫大陸同事過錢俾我

政策又唔同咗啦

男爵府

好耐以前有實名到個d 系可以
我老公個個都系 佢無大陸户口
但好耐之前實名左
以後就甘實名就用到
無甘多野煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

y3y 發表於 19-8-11 18:01
你係去香港定深圳中移動開?
開邊隻卡?

我去深圳華強北果間中移動開.

個 sales 冇提係開邊款卡/套餐, 我張卡係寫住18元移動王卡, 而家我上網見係我 join 左 "38元动感青春卡(套餐型)" .

Sales 話月費首10個月RMB20, 10個月後 RMB8. 上網 4G 10GB, 漫遊另外收費.

最初話收首10個月既錢, 但最後唔知做乜佢地收錢只收百幾蚊. 開卡時冇俾收據, 話打電話去中移動問就會知餘額等資料喎.

而家我見出卡果日用左 RMB 55交費.

我搵緊個月費實數同埋現時餘額係幾多, 可能到下個月至知.

我之前問左中聯通, 都係要join d plan, 我聽聞中移動收得好d, 同埋我趕時間又唔想熱辣辣行番去中聯通再問資料或者搵其他舖頭, 所以join 中移動就算, 駛多左錢就當買時間同埋方便.

伯爵府

心滿意足 發表於 19-8-10 13:58
係你Alipay hk登記你電話號碼轉數快(可不預設支付寶hk為首要戶口) ,再用銀行app用轉數快轉錢去自己電話號 ...

請問如何在Alipay HK app 內登記我FPS identifier?我揾唔到

男爵府

而家好似一定要要綁卡先可以認證,要完成認證先可以收錢!

珍珠宮

cattz288 發表於 19-8-11 21:46
乜咁架?!我就黎上去實名喇! 咁我959要用下錢先

如果你深圳月費plan, 應該唔駛擔心

零月費就要小心

珍珠宮

bosch 發表於 19-8-12 03:06
我去深圳華強北果間中移動開.

個 sales 冇提係開邊款卡/套餐, 我張卡係寫住18元移動王卡, 而家我上網見 ...

中移動個apps 應該看到扣費的

珍珠宮

Mrs周 發表於 19-8-12 00:26
政策又唔同咗啦

成半年啦喎,唔係點會大量 jm 去深圳開戶

大宅

回覆樓主:

我用高德地圖,揾完路線,撳打車,會出現唔同嘅的士公司,有埋價錢,間間 唔同價,等待時間都唔同,方便揀。
支付寶直接過數。

公爵府

youhello507 發表於 19-8-12 09:15
成半年啦喎,唔係點會大量 jm 去深圳開戶

所以我尋日都走上去開咗啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 19-8-12 09:12
如果你深圳月費plan, 應該唔駛擔心

零月費就要小心

我已有聯通月費plan, 會實多張中移0月費
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-8-12 09:53
我已有聯通月費plan, 會實多張中移0月費

我會實多幾張,反正都係走一轉

男爵府

好媽媽勳章

Ocean419 發表於 19-8-12 09:00
請問如何在Alipay HK app 內登記我FPS identifier?我揾唔到

按左上角三橫,再按設定,再按登記轉數快

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

youhello507 發表於 19-8-12 09:13
中移動個apps 應該看到扣費的

咁我又dl 個app 睇下先~ 多謝提醒!

男爵府

回覆 PhoebeChan333 的帖子

我地兩個好耐之前做實名, 而家一個Work,一個被凍結

男爵府

bearbb5 發表於 19-8-12 11:26

我地兩個好耐之前做實名, 而家一個Work,一個被凍結

如果想方便用,又多用,就得閒上大陸一次過整,整完用一世

我成日番去搥下骨,打下邊爐
2個人豪洗都系1500左右
香港食餐飯都400人頭
有時真系寧願上去行下
大陸商場地方又大 消費點都平過香港
不過真系污糟
但去食野同玩 d人既態度同服務都好過香港

公爵府

聯通真係慢到嘔血,不過久唔久上去一次,志在方便一下就算啦!

男爵府

對, 但怕煩囉
始終好少返大陸, 多數係每年一度既annual gathering才碌上去幾天當玩

首頁

尾頁

跳至