產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

結左婚1個月就有左, 因為都30出頭,
見到身邊的朋友年齡開始大都會難生D, 而且易小產,

2人世界就算有左小朋友都可以~

複式洋房

如果老公會自動波做家務,才生都未遲。
不然要先調教佢做家務~
我爸就是不做家務的男人,
(他是好父親其實,只是有這個缺點)
所以我媽講要訓練老公。

複式洋房

Maniyu 發表於 19-8-13 13:45
結左婚1個月就有左, 因為都30出頭,
見到身邊的朋友年齡開始大都會難生D, 而且易小產,

咁好嘅⋯一擊即中!

我都知越大越難,但有左小朋友點有二人世界喎,兩老唔會幫手湊,又無工人,想去個旅行都難呀

洋房

回覆 Kikinaya 的帖子

我4大長老都唔會照顧, 我自己請了工人~

旅行可以照去, 不過未必是長時期, 短短去幾日台灣日本都可以,
我身邊好多朋友都係咁,
幾日可以俾工人照顧或者放係託管所~

年齡大, 之後想要就難, 醫生都話年齡開始大的女性, 身體的質素只會每況下

禁止訪問

複式洋房

我地係結左一年先開始計劃bb~ 3個月之內bingo左,果時我30 佢33,最緊要有共識!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

個人認為幾時生bb要考慮.....
1)自己同老公是否準備好為人父母
2)了解老公諗法,同老公有共識
3)了解雙方身體狀況
生育檢查最有效了解身體狀況
自己經期是否準同有無經痛,經期狀況在中醫角度係反映子宮健康

我算早婚,所以同老公共識係一年後開始造人大計
不過俾身邊長輩催我生bb催到暈

複式洋房

Kikinaya 發表於 19-8-10 00:56
如題,啱啱訂婚,因為大家年紀都唔使( 30頭)所以決定結婚後即時開始做人。但係我個心都仲係15/16 ,因為 ...

我都想有二人世界架
點知一結即中
不過都開心,係天賜禮物
認同有JM講有小朋友都可以有二人世界
等bb大啲到時交比長老幫手三幾日

別墅

2019新春慶豚圓

我26結咗婚無耐就不設防,過咗三年先中,的起心肝調養半年中第一次,但小產,再調養半年就生咗第一胎,生完睇婦科話我多囊有跡象再現,就無設防,點知勁快中咗,本身想遲多年先,而家嚟緊十月生。
其實命嚟嘅,命中註定小朋友嚟,我相信係小朋友揀父母嘅。
至於二人世界,我有請工人,個個星期工人都鼓勵我地去拍一晚拖,咁佢都煮少一餐嘅。去旅行就帶埋小朋友,都係另類樂趣嚟。到十幾歲你想小朋友跟你去都無家啦,到時再二人世界過。

洋房

Kikinaya 發表於 19-8-10 00:56
如題,啱啱訂婚,因為大家年紀都唔使( 30頭)所以決定結婚後即時開始做人。但係我個心都仲係15/16 ,因為 ...
理想就2年。不過之後自己都心郁,因為身邊人有d等左成5,6年先有,果種喜極而泣,真係唔係必然;自己過多幾年又高齡,狀態同質素都會下降,所以結婚一年後,就不設防,就中左。俾個短d既期自己,例如半年或一年,有咩旅行想去就同老公盡量去。

複式洋房

TineTineYi 發表於 19-8-24 18:19
理想就2年。不過之後自己都心郁,因為身邊人有d等左成5,6年先有,果種喜極而泣,真係唔係必然;自己過多幾 ...

我哋都啱啱傾左呢個問題,決定都係結婚就開始造人啦。因為唔係人人都咁幸運一擊即中,所以結婚後隨緣最好,去多啲旅行

禁止訪問

複式洋房

Honkar 發表於 19-8-25 22:27
回覆 Kikinaya 的帖子

我覺得婚後2人世間好重要,有左bb就無自由la... 你30歲未定1-2年2人世間再造人仔&#1 ...

就係太多人話好幾年都有唔到,所以我哋決定結婚之後隨緣 有都開心嘅~

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我自己就兩三年。雖然我後生結婚。後生生。但都努力左半年以上。同食中醫調理先有第一胎

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我第一胎同第二胎相隔3年幾。但明顯體力。都同第一胎爭好遠。所以如果兩個有共識。後生d生都真係好好多..可以既話早d食下中醫調理左先。調理真係好重要。食下supplement.. 萬一bingo..bb開頭都有營養。我第一胎係有左先開始食葉酸。之後咩都無食。第二胎睇中醫調理。再加食supplement..swisse既孕前維他命。驗再有左就食醫生開既葉酸。中期食美贊臣藻油。後期又食返swisse咁。而定餵人奶都照食維他命。我覺得生一個真係拎左媽媽好多營養同energy...我有朋友生完第一胎一直不設房。個女 4歲。都仲未bingo...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊