自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Joey8 發表於 19-8-13 09:28
擔心PP年費

PP只係有效一年、之後不用cut . 因本身經cx 申請所以只係有效一年。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

禁止訪問

男爵府

yananji 發表於 19-8-12 22:53
係有機會的, 不過係出發前 5~10 日, 就會放位, 仲係 Standard Award 的位.

咁死得啦,有位都冇酒店啦。

禁止訪問

伯爵府

yananji 發表於 19-8-13 11:06
Priority Pass 會籍係根據 AE 發出.

你取消 AE, PP會籍自動失效, 唔會出現 PP 年費這件事. ...

明白

伯爵府

SaBB 發表於 19-8-13 11:38
PP只係有效一年、之後不用cut . 因本身經cx 申請所以只係有效一年。

原來係咁

大宅

2019新春慶豚圓

yananji 發表於 19-8-13 12:10
自從去年改制之後, 玩法的確係咁.

你去 AM 睇下 8月熱門航點, 好多仍然有位, 但幾個月之前係一直都係冇位 ...

而家真係好難換,好多時要等到最後一兩星期先有機會,帶住小朋友根本無可能,即使早一年有放位都一定係tailored award,想早d換飛開始計劃行程就要接受里數貶值

禁止訪問

男爵府

yananji 發表於 19-8-13 11:22
去倫敦 ?
Econ Tailor Award 62000里 + $900 Tax, 如果以坊間 10000里 = $1000 計算, 成本係 $7100

唔係倫敦,去東京,復活節期賞花

男爵府

yananji 發表於 19-8-13 11:22
去倫敦 ?
Econ Tailor Award 62000里 + $900 Tax, 如果以坊間 10000里 = $1000 計算, 成本係 $7100

不過我仲有程10月6日倫敦返香港要出,wait咗足足一年,到依家都只有Econ tailored 62000 available, PE Business 完全冇

到最後局住要出飛,咁我倫敦-香港+香港-東京當一程出,一共73000 miles,感覺上抵返啲

禁止訪問

伯爵府

yananji 發表於 19-8-13 20:14
73,000 里 + 稅 2,200, 完全冇 So 啦

你的里數就到期就冇辦法, 否則我睇過 6,Oct CX 單程倫敦 香港 + 3,A ...

真係好衰喎!咁係咪放咗standard wait list 就 book 到還是要放棄 standard waitlist n tailor ticket 至有呀?

大宅

2019新春慶豚圓

gzilla 發表於 19-8-13 19:18
不過我仲有程10月6日倫敦返香港要出,wait咗足足一年,到依家都只有Econ tailored 62000 available, PE Bu ...

我最近都出左兩個半來回

布吉 -> 香港 -> 台灣 (復活節紅日)

台灣 -> 香港 -> 大阪 (2020 暑假)

名古屋 -> 香港 (2020 暑假)

用Econ tailored出,total 76,000 miles per head,唔係最抵但平過比錢買就算,始終2020有東京奧運機票唔方平 (注:日本來回換唔到都會照買傳統航空)

禁止訪問

伯爵府

yananji 發表於 19-8-13 22:04
我係單程商務 31,July 溫哥華返香港 :
去年 11月 確認 Choice Award, 但一直未出票 ( 點解可以一直唔出票 ? ...

多謝你回覆!但係我蠢蠢地仲唔係好明,如果唔入AM 號碼,點可以wait 新嗰張飛呢?

禁止訪問

伯爵府

yananji 發表於 19-8-13 23:43
會員本人的會員號碼, 係自動輸入, 冇得刪走.
但兌換名單的人, 如果係會員, 可以不輸入號碼.
...

I see. Thank you!

男爵府

yananji 發表於 19-8-13 20:14
73,000 里 + 稅 2,200, 完全冇 So 啦

你的里數就到期就冇辦法, 否則我睇過 6,Oct CX 單程倫敦 香港 + 3,A ...

10號先係good Friday,13號Easter Monday,3號太早lu

我問過agent 8號至14號機票最貴

大宅

2019新春慶豚圓

去年 11月 確認 Choice Award, 但一直未出票 ( 點解可以一直唔出票 ? ...

請問點様hold住choice 機位又5出票住?如5方便呢度講,可以pm我嘛?謝謝

大宅

2019新春慶豚圓

我也想知點樣可以hold位,AM說不能hold choice或tailored的位

首頁
34567...8

尾頁

跳至