1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

細女岩岩出世,返左屋企就黎3星期,細女出世前已經不停輔導同準備禮身俾大女,但係情況不似預期。大女會摸摸下個妹,突然出重手掐細妹塊面,扯腳,甚至咬妹妹

我好出手無策,唔知點算好。
依家不停都同佢睇圖書,講道理,但大女明,但太細個,行為照舊,我真係好擔心產假之後既日子

我自己未坐完月已經都同大女周圍去,希望俾多啲愛同關懷大女

但每日起身都擔心個大女唔知同細女做啲咩?

求救

好驚大女整親細女

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都係大女2歲半就生左妹妹。生前都同大女做晒心理準備,因為都好驚佢虐待呀妹。返到屋企,佢哋第一次見面,我就叫佢攬下妹妹,未上奶餵奶粉,會叫佢一齊餵,有時換片叫佢幫妹妹掉尿片。每次佢幫完手,我都會大大力咁讚佢。有時偷偷錫呀妹比佢見到,我會錫返佢。同妹妹玩,我又會叫埋佢。佢鍾意跳舞,我叫佢跳比妹妹睇。總之有乜大小事,有關妹妹既都叫佢一齊參與。我地妹妹而家6個月。家姐好鍾意同佢玩,好錫佢,會幫手照顧佢。希望幫到你

大宅

2019勳章

Ng_Taitai 發表於 19-8-11 08:09
我都係大女2歲半就生左妹妹。生前都同大女做晒心理準備,因為都好驚佢虐待呀妹。返到屋企,佢哋第一次見面 ...

其實我都有俾大女參與,但開頭佢都肯,但過左個星期,佢開始出現反差行為,大女由細到大都係我湊開,雖然我交左妹妹俾姐姐湊,佢都係咁

我再嘗試下

大宅

kikiho0312 發表於 19-8-11 11:44
其實我都有俾大女參與,但開頭佢都肯,但過左個星期,佢開始出現反差行為,大女由細到大都係我湊開,雖然 ...

真係要小心處理,因為我有個朋友都係咁情況,家姐同細妹差3年,最後大女傷害自己要睇心理醫生。我都係全職湊,可能家姐性格比較獨立同管家婆,所以唔會太呷醋。我覺得同性格都好有關係~

大宅

2019勳章

Ng_Taitai 發表於 19-8-11 19:35
真係要小心處理,因為我有個朋友都係咁情況,家姐同細妹差3年,最後大女傷害自己要睇心理醫生。我都係全職 ...

我都好驚
因為大女真係當細妹係出氣袋

我想問你朋友最尾點?

大宅

kikiho0312 發表於 19-8-11 20:30
我都好驚
因為大女真係當細妹係出氣袋

如果你小朋友咁情況,我覺得你真係要正視。
最後佢大女睇左1年心理醫生就好返。而家都會同呀妹玩,打架。

別墅

我仔果時1.5歲細女就出世,一開頭會摸下妹妹,摸摸下打,錫下妹妹,錫錫下咬。頭一兩個月係咁,後尾教佢喂妹妹飲奶,佢好開心,當係玩咁,就開始真係錫妹妹。不過依家細女一歲,平時幾錫妹妹,但係度爭玩具都會打妹妹。

大宅

2019勳章

nico_wai 發表於 19-8-12 10:10
我仔果時1.5歲細女就出世,一開頭會摸下妹妹,摸摸下打,錫下妹妹,錫錫下咬。頭一兩個月係咁,後尾教佢喂 ...

希望係咁啦

我都好攰

每次見到大女咁嘅行為,我都好傷心(emoji)。 好擔心大女嘅情況

大宅

2019勳章

kikiho0312 發表於 19-8-10 11:25
細女岩岩出世,返左屋企就黎3星期,細女出世前已經不停輔導同準備禮身俾大女,但係情況不似預期。大女會摸 ...

一開始我大囡(兩歲幾)都好抗拒細佬,唔俾我抱、同床訓、又推開佢等等

但呢d都係正常反應,慢慢教啦

一年後,而家我仔囡都相處得幾好,加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊