懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日反胃 但好想食冬陰公酸辣湯或者越南湯河呢啲 飲完啲湯我就覺得個人舒服啲 點算好 又怕影響到bb

男爵府

wwqqtt 發表於 19-8-10 12:55
成日反胃 但好想食冬陰公酸辣湯或者越南湯河呢啲 飲完啲湯我就覺得個人舒服啲 點算好 又怕影響到bb:laugh2c ...

3個月後 而家未穩定 無為做d會後悔既事情
辣會刺激到腸 有影響的

複式洋房

成日反胃 但好想食冬陰公酸辣湯或者越南湯河呢啲 飲完啲湯我就覺得個人舒服啲 點算好 又怕影響到bb:laugh2c ...

怕就唔好食,忍下口。我果時就想食就食,可能平時食開辣嘢,我自己就冇問題囉。

男爵府

唔太酸太辣嘅or越南湯河無問題喎,最緊要煮熟左唔食生野,如果嘔完個胃無野墊底,就唔好食辣~放鬆d,前3個月BB未有臍帶,媽咪食野BB吸唔到,反而媽咪日日好緊張,心情低落食唔安坐唔落,會有d影響多d休息

水晶宮

好正常。我陀兩次孕初期都係靠食辣同食炸嘢止嘔。其實食適量問題唔大,唔會咁易影響BB的,有啲人太緊張了。係食生嘢同易滋生惡菌嘅嘢先唔好。

水晶宮

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 13:41
3個月後 而家未穩定 無為做d會後悔既事情
辣會刺激到腸 有影響的

BB唔係喺腸道生長的。並冇證據顯示懷孕初期食辣會令胎兒流產。如果發現有啲話應該會上 science journals。

食辣最多會令媽媽自己腸胃不適或惡化胃酸倒流,所以自己衡量食幾多。但絕對唔係危害胎兒囉。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-8-10 15:43
BB唔係喺腸道生長的。並冇證據顯示懷孕初期食辣會令胎兒流產。如果發現有啲話應該會上 science journals。 ...

我fd早排試過食完辣野 流啡入左院
個時仲屙到出血
可能系佢個人問題掛

我自己都食辣 唔想自己賴三賴四
都去到11,12週先食辣野
打下麻辣邊爐

無既,佢個問題同12週前搭飛機去唔去好一樣姐,實有去同唔去既意見
,我岩岩都上網睇唔建議頭3個月食辣,”辣味的食物畢竟有一定的刺激性,吃辣容易上火,便秘,甚至導致流產。” “最好不要吃辣椒,刺激性食物容易讓子宮收縮,若真的想吃,甜的彩椒可以吃些,維生素比較多,又不是很辣。”

的確無咩報告顯示系有影響,頭3個月注意d好

子爵府

食dd ok,選bb辣^_^

大宅

我果時6-12週作嘔成日無胃口
乜都吾想食淨係想食杯麵
都有間吾中食下,自己開心下
醫生都叫我總之食到咩就食咩

首頁

尾頁

跳至