婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說屋企有我+我老公+老公個細佬+99+99個呀媽 99同婆婆都係n年前大陸落嚟香港
趣(?)事1:我有左4個幾5個月嘅時候我仲有反工 咁我鐘意飲湯 收工會去惠康買湯包反去煲 有日我買完上車老公同我講99有煲湯 我話“哦 我反嚟睇下飲唔飲得“ 你老闆 反到去見到係菜乾湯 咁我陀b2個幾月嘅時候差啲小產 咁我同99講我唔飲啦 廢事太涼 跟住99見到我個湯包(半個佛手瓜+1條粟米+幾舊紅蘿蔔) 佢指住我個幾舊紅蘿蔔 話“紅蘿蔔唔涼咩“ X你 煮左十幾年飯都唔知菜乾寒涼 仲問我紅蘿蔔唔涼?差啲頭都打爆佢 佢後來有再煲菜乾又叫我飲 我say no 佢就話“我鄉下邊個個新抱陀b都有飲啦 驚咩“ 聽完嬲到一個點(emoji)

複式洋房

bigbigbcpc 發表於 19-8-10 20:54
話說屋企有我+我老公+老公個細佬+99+99個呀媽 99同婆婆都係n年前大陸落嚟香港
趣(?)事1:我有左4個幾5個月 ...

趣(?)事2:屋企有兩個雪櫃 咁換雪櫃唔緊要 你講聲 我咪唔買咁多奶反嚟 X你 乜都唔講就將啲飲品放室溫 我買左盒大牛奶 佢就掉埋一二邊 完全無諗住要攞去雪 屋企得我一個飲奶架炸 係咪想屙死我呀

趣(?)事3:一煲湯可以飲3日 今日煲完聽日又整熱嚟飲 聽日飲唔曬 後日又整熱嚟飲 見到真係人都癲 唔止湯 條魚/其他送食唔曬又係不停翻熱 (emoji)

趣(?)事4:我早排去睇中醫打算陀好啲 屋企兩件老嘢一見到我煲中藥就不停煩我叫我唔好睇中醫 話將來bb面黃又或者生嗰陣要用夾夾出嚟 我心諗你癲夠未 但佢自己皮膚敏感又要煲中醫食架啵(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

因為62同d姑姐係加拿大住 所以99最近不停叫我地去加拿大生 但我地唔係當地居民 咁生b一定係貴架啦 我地就話唔去 無咁多錢 99就話“唔係2000蚊加元炸咩“
X你 係2萬加元 12萬港元呀老細 佢聽完就收聲 日日就睇tvb 仲不停叫我地去加拿大生 話加拿大無人遊行無咁多問題 我忍唔住串佢“新聞播得30mins 你覺得播得曬?全球都各有問題架啦 點會有一個地方係完全無問題“ 完美示範咩叫衝出嚟__

大宅

以上所謂趣事只要唔一齊住就會解決一切的問題

搬走啦,大住個肚咁激氣有咩謂

複式洋房

liumeowjen 發表於 19-8-10 21:17
以上所謂趣事只要唔一齊住就會解決一切的問題

搬走啦,大住個肚咁激氣有咩謂

我諗住生完半年就搬 佢2隻嘢激到我跳起

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-8-10 21:20
我諗住生完半年就搬 佢2隻嘢激到我跳起

你忍人時,人地忍你
既然仲要痴人地住半年咪忍下囉
又要馬兒好又要馬兒不吃草,好難架喎
不過你應該似係一日都忍唔到
有骨氣而家即刻走,或者當面爆佢地

其實你6299只係無知d, 又不用下下
X你,又隻隻聲咁稱呼人
你都就做人阿媽,第時你小朋友咁叫你,你會點?

人地無知唔代表自己可以無禮貌

複式洋房

liumeowjen 發表於 19-8-10 21:45
你忍人時,人地忍你
既然仲要痴人地住半年咪忍下囉
又要馬兒好又要馬兒不吃草,好難架喎

我打上嚟分享下呻下有問題 得罪你?你又知我無忍?你唔鐘意我打嘅嘢可以唔睇 但唔該唔好喺度扮好了解我依家係咩情況

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-8-10 21:49
我打上嚟分享下呻下有問題 得罪你?你又知我無忍?你唔鐘意我打嘅嘢可以唔睇 但唔該唔好喺度扮好了解我依 ...

我 冇扮專家

只係覺得好好笑,忍得咁辛苦又唔搬走

你繼續呻啦唔阻你

複式洋房

liumeowjen 發表於 19-8-10 21:51
我 冇扮專家

只係覺得好好笑,忍得咁辛苦又唔搬走

88 好行唔送

大宅

2019新春慶豚圓

生左仲煩,有得走早d走
坐月都系一大難題,請左陪月未?

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-8-11 03:06
生左仲煩,有得走早d走
坐月都系一大難題,請左陪月未?

陪月請了 廢事2老湊唔掂

大宅

2019新春慶豚圓

bigbigbcpc 發表於 19-8-11 03:15

坐月會有更多趣事發生
希望你既c6中同陪月擋得住
比你坐好個月

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-8-11 03:17
坐月會有更多趣事發生
希望你既c6中同陪月擋得住
比你坐好個月

所以我專登搵個易溝通嘅陪月 如果屋企嚟多個固執嘅 我應該會吐血身亡

複式洋房

好難溝通wor,完美程現代溝問題~

男爵府

2019新春慶豚圓

bigbigbcpc 發表於 19-8-11 03:15

仔女係父母責任,唔好一邊鬧人,一邊又話人湊唔掂,兩老冇責任。

大宅

回覆樓主:

樓主,呢度除左有新抱上黎呻,仲有好多99上黎睇,專攻擊人地啲新抱

複式洋房

陳剔 發表於 19-8-11 12:48
好難溝通wor,完美程現代溝問題~

直頭c6都話佢地都無進步過

複式洋房

天上的星 發表於 19-8-11 14:30
樓主,呢度除左有新抱上黎呻,仲有好多99上黎睇,專攻擊人地啲新抱

無聊白痴心態

複式洋房

sinohk33 發表於 19-8-11 13:52
仔女係父母責任,唔好一邊鬧人,一邊又話人湊唔掂,兩老冇責任。

所以我請左陪月 陪月完約後係我湊

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-8-11 14:33
所以我請左陪月 陪月完約後係我湊

建議你返娘家坐月,唔係盞俾99激到你嘔血

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊