婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

天上的星 發表於 19-8-11 14:43
建議你返娘家坐月,唔係盞俾99激到你嘔血

已經預左佢又會攞佢n年前湊仔嗰套出嚟套落我地度

大宅

認識瑞士牛牛第一回

你陀緊已咁嘔血, 生完要照顧個B, 情緒好易反覆. 真係諗下去第二度坐月好喎.

複式洋房

travelleric 發表於 19-8-11 21:06
你陀緊已咁嘔血, 生完要照顧個B, 情緒好易反覆. 真係諗下去第二度坐月好喎. ...

同左阿媽講話我可能會反去住 好彩阿媽表示歡迎

洋房

bigbigbcpc 發表於 19-8-11 21:08
同左阿媽講話我可能會反去住 好彩阿媽表示歡迎

我好同意坐月一定要返娘家住,如果係99到住分分鐘會產後抑鬱!

複式洋房

Tinatinahui 發表於 19-8-12 22:47
我好同意坐月一定要返娘家住,如果係99到住分分鐘會產後抑鬱!

睇嚟你有嘢想講

洋房

bigbigbcpc 發表於 19-8-13 00:03
睇嚟你有嘢想講

無,我坐月時係係娘家坐架!
不過生完真係情緒無噤穩定,如果仲要同99住,下下忍住就住99,其實會好辛苦。相反,係娘家就舒服自在好多

複式洋房

Tinatinahui 發表於 19-8-13 00:16
無,我坐月時係係娘家坐架!
不過生完真係情緒無噤穩定,如果仲要同99住,下下忍住就住99,其實會好辛苦。 ...

因為我娘比較怪 佢唔鐘意我帶人反去 就算老公過夜都唔鐘意 所以我先留喺99度
講真有幾多人真係想同99住吖 無辦法下先忍住架姐

洋房

bigbigbcpc 發表於 19-8-13 00:36
因為我娘比較怪 佢唔鐘意我帶人反去 就算老公過夜都唔鐘意 所以我先留喺99度
講真有幾多人真係想同99住吖 ...

我老公都無同我一齊返娘家呀,我自己同BB返去坐月咋!講真,就算係娘家舒服自在,都有時會有d情緒低落,會無啦啦喊。後尾我坐月後搬返去99到,都忍得好辛苦。好彩個時已經坐完月,如果唔係,產後抑鬱都似(emoji)(emoji)

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bigbigbcpc 發表於 19-8-10 21:49
我打上嚟分享下呻下有問題 得罪你?你又知我無忍?你唔鐘意我打嘅嘢可以唔睇 但唔該唔好喺度扮好了解我依 ...

其他野無意見

但麻煩唔好用兩隻野稱呼老人

幾年前(兩隻野、老野)我奶奶都係咁叫太爺
但呢個係尊重問題,你老左之後想子女/兒孫咁稱呼你嗎?

我用過呢做反面教材後,我奶奶都改到, JM 你都可以,身教好重要
從未適應這份工

複式洋房

Nicolechim 發表於 19-8-17 01:25
其他野無意見

其實我唔會咁叫佢地 係我打完當下好嬲先會咁講

大宅

Nicolechim 發表於 19-8-17 01:25
其他野無意見

我都認同,互相尊重好重要,我覺得我好幸運。我同奶奶住,坐月時有請陪月,奶奶幫我睇住陪月,又向陪月學習點樣幫我補身同湊Bb。奶奶好錫b女,支持我餵母乳,又成日煮我鍾意架野食,偏心我到老爺同c6冇咩餸食奶奶對我好好,所以我當佢呀媽咁,有時佢好長氣,我咪左耳入,右耳出,選擇性聽野。不過,產假期間我有時好唔鍾意佢抱我b女,可能hormone影響左,但我同自己講佢都係錫bb姐。依家bb3個半月,有人幫手湊bb同錫bb實在太感恩,下星期我放完產假,我好放心交Bb 俾佢照顧。

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-8-17 01:52
其實我唔會咁叫佢地 係我打完當下好嬲先會咁講

回應樓主問題,有時佢地講埋啲野唔岩聽就左耳入,右耳出,做埋啲野唔make sense就直接講,你有bb要正面樂觀啲,bb感受到架,有時佢地太過份,你要出聲講出問題呀,唔好死忍呀。

複式洋房

dollawong 發表於 19-8-17 09:33
我都認同,互相尊重好重要,我覺得我好幸運。我同奶奶住,坐月時有請陪月,奶奶幫我睇住陪月,又向陪月學 ...

真羨慕你 我99連自己個女生左bb都唔理又點會理我吖 當年c6個妹生左bb 咁啱撞正99反大陸拜山嘅日子 99係無諗過去睇自己個女 係老公個細佬鬧佢話“緊係去睇bb先“咁先遲反大陸拜山 真心講你連自己女都唔理 我都唔會咁傻希望你錫我或者我b

複式洋房

dollawong 發表於 19-8-17 09:37
回應樓主問題,有時佢地講埋啲野唔岩聽就左耳入,右耳出,做埋啲野唔make sense就直接講,你有bb要正面樂 ...

講過啦 緊住又攞反n年前嗰套嚟講 佢兩個成日覺得自己啱架 自己叻曬咁架 好似琴日我個陪月上嚟同我一齊執嘢睇下有無嘢要買 唔問都無嘢 一問先知 呀婆問都無問我地就將老公個妹比我地嘅bb床掉左 係完全無問過我地呀 嬲到我一行出門口就係咁爆粗 佢地真係勁有問題

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-8-17 14:57
講過啦 緊住又攞反n年前嗰套嚟講 佢兩個成日覺得自己啱架 自己叻曬咁架 好似琴日我個陪月上嚟同我一齊執嘢 ...

咁又真係好過份wor叫佢賠番張俾你。你c6咩睇法?

複式洋房

dollawong 發表於 19-8-17 17:51
咁又真係好過份wor叫佢賠番張俾你。你c6咩睇法?

算吧啦 佢彩我都傻 c6話再買過張

首頁

尾頁

跳至