跳至

首頁

尾頁

洋房

我打算移民Calgary, 但只有我和兩個女,我先生過兩年先過來。我無親人係加拿大,所以有點擔心...,希望有過來人媽媽分享或者會移民的同路人互相鼓勵!

大宅

Tyftmama 發表於 19-8-10 21:54
我打算移民Calgary, 但只有我和兩個女,我先生過兩年先過來。我無親人係加拿大,所以有點擔心...,希望有過 ...

請問你喺投資移民定喺其他移民方法去架

洋房

haululu 發表於 19-8-10 22:06
請問你喺投資移民定喺其他移民方法去架

其實未決定。不過好想看看有沒有媽媽好似我都是自己帶小朋友,老公留在香港,遲些才過來

大宅

回覆 Tyftmama 的帖子

你好勇哬 ! 諗住自己一個帶兩個女過黎

男爵府

Tyftmama 發表於 19-8-11 00:02
其實未決定。不過好想看看有沒有媽媽好似我都是自己帶小朋友,老公留在香港,遲些才過來
...

你巳成功申請?

洋房

lylymama 發表於 19-8-12 13:58

你好勇哬 ! 諗住自己一個帶兩個女過黎

我就係驚,一直都未决定到用咩方法攪

洋房

上等人 發表於 19-8-12 20:07
你巳成功申請?

大宅

我同老公小朋友一家四口一齊移過黎的.因為担心一個人照顧兩個小朋友會攪吾掂
你有無親戚朋友喺嗰邊?

大宅

請問去 Calgary 可以用咩方法呢? 最近好多朋友問我點樣移民黎加拿大,我已經幫佢地搵到資料移去BC 同 Manitoba. 都想了解下去Calgary 可以有咩途經.可吾可以分享下?

別墅

lylymama 發表於 19-8-13 13:51

請問去 Calgary 可以用咩方法呢? 最近好多朋友問我點樣移民黎加拿大,我已經幫佢地搵 ...

我沒有做過生意,亦不是高級管理層,但計過數資金尚可以投資計劃移民,請問有冇其他資料可以分享?

大宅

回覆 Lamc9baby 的帖子

OIC. I think my friends may not consider immigration by investment.
By the way, you need not be in management level for applying as skilled worker wor.

複式洋房

回覆樓主:

Calgary 冬天很冷,而且不是大城市,比較沉悶,有點與世無爭感覺,因為生活指數低,吸引很多其他國家移民聚居,例如菲律賓,中東等。但是又引伸另一問題,你子女有機會認識很多南亞裔朋友或同學。我的親友就是在90年代移居Calgary, 他們的女兒帶了一個菲律賓男朋友回家見家長,縦使沒有種族歧視,但是親友私底下同我説很難接受。這一點是親友移民前完全想像不到的事情,給你一點參考。

所以世事很難盡如人意,為人父母,一心想為子女有更好的未來,怎知結果如此。

洋房

cds10v 發表於 19-8-16 00:08
Calgary 冬天很冷,而且不是大城市,比較沉悶,有點與世無爭感覺,因為生活指數低,吸引很多其他國家移民聚 ...

請問你是否住在Calgary?我見是加拿大第三大城市,所以以為都唔錯。多謝你的分享(emoji)(emoji)

大宅

Tyftmama 發表於 19-8-16 01:20
請問你是否住在Calgary?我見是加拿大第三大城市,所以以為都唔錯。多謝你的分享(emoji)(emoji)
...

雖然係第三城市,但我個人覺得麻麻,因就業情況較差

複式洋房

Tyftmama 發表於 19-8-16 01:20
...

我的親友在1994年開始住在Calgary 直到現在,我也去過探望他們,建議你可以先去視察一下,因為每個地方都有優點和缺點,看看你能不能承受。

大宅

回覆 cds10v 的帖子

I have been to Calgary few times in summer. I kind of like this city. However, I don't know how would it be in winter.

複式洋房

lylymama 發表於 19-8-18 13:36
回覆 cds10v 的帖子

I have been to Calgary few times in summer. I kind of like this city. However, ...

冬天可以去滑雪的,所以積雪都很厚。

別墅

Tyftmama 發表於 19-8-10 21:54
我打算移民Calgary, 但只有我和兩個女,我先生過兩年先過來。我無親人係加拿大,所以有點擔心...,希望有過 ...

我本來有考慮用讀書移民,不過就是怕細仔太細要立刻起行自己會照顧不來,因為在香港用慣工人,被寵壞了:p

https://www.singtao.ca/3615154/2019-07-16/news-%E5%85%A8%E5%9C%8B22%E5%9F%8E%E5%B8%82++%E5%A4%9A%E5%80%AB%E5%A4%9A%E6%9C%80%E5%90%B8%E5%BC%95%E5%9C%8B%E6%B0%91%E7%A7%BB%E5%B1%85%E7%BD%AE%E6%A5%AD/?variant=zh-hk

除了Calgary 有無其他地方有考慮過?有無考慮美國?

大宅

jojosesame 發表於 19-8-19 06:40
我本來有考慮用讀書移民,不過就是怕細仔太細要立刻起行自己會照顧不來,因為在香港用慣工人,被寵壞了:p
...

我看過alberta 資料,找不到點計分,同埋讀咩course ... diploma 就得?

同時要做1年野?
請指教

別墅

回覆 GoldGoldMic 的帖子

問一些升學移民顧問就好清楚,每個省都不同。

首頁

尾頁

跳至