時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果呢班人係我哋香港嘅將來,咁再見喇 "將來",再見喇 "今天的香港"。

C6一直唔會講呢 D 嘢,但係佢都突然提出不如移民...... 我諗係時間認真考慮下..

hungng    發表於 19-8-10 23:19
chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-10 22:41

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

回覆樓主:

我呢排有移民既念頭唔係因為個政府,你呢班曱甴,如果將來香港落入佢地打中真係永無寧日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我又唔會有這個念頭,香港明明是我家,點會為左曱曱去移民?這個想怪好奇怪。再說出來搞事的又不是所以都係學生,將來不會被佢地主導的,但將來少左我地愛港的人發聲,就等同放棄了其他愛港的市民。

侯爵府

我在另一個post回咗差不多意見,暴力有機會停但魔性盡出

'我最擔心係,今次展現咗香港咁多人漠視法律,一班人圍埋就為所慾為,國外已心中有數,試想一個充滿心術不正,不滿就破壞的地方,點會係大型投資首選.
香港暴力事件可能漸漸減少,但不守法觀念就浮哂面,可能我太灰,睇唔到將來'

男爵府

cassie0025 發表於 19-8-10 22:44
我呢排有移民既念頭唔係因為個政府,你呢班曱甴,如果將來香港落入佢地打中真係永無寧日
...

老實講,我喺大陸做嘢生活過,如果普普通通做一個市民,其實唔係想像中咁差。

中國有好多地方好差,法制,人民質素,人民自由度,但事實係佢急起直追緊。中國只係用短短30年由d 人窮到褲穿窿偷渡嚟香港,到今日成為世界第二大經濟體,一切都係當地政府努力想改變/進步嘅成果(最近話上海市民要開始強制廢物分類,呢樣已經係好例子)。好多時,只係黃媒不停報導 D 國內唔好嘅新聞,令好多人都仲覺得中國好差劣。

我只係感覺,世界在進步嘅同時,香港好似反緊方向走..

vesley    發表於 19-8-11 00:23
hungng    發表於 19-8-10 23:20

複式洋房

sts8000 發表於 19-8-10 22:17
如果呢班人係我哋香港嘅將來,咁再見喇 "將來",再見喇 "今天的香港"。

C6一直唔會講呢 D 嘢,但係佢都突 ...

自民呢個活動開始,我c6都提議移民!唔係香港政府,係因為班曱甴搞到無左未來!
但點解係我地走?點解唔係果班唔鍾意呢度嫁走!!??但無奈,果班曱甴就係最無能力走嫁一群!!

複式洋房

Margaretwong90 發表於 19-8-10 23:24
自民呢個活動開始,我c6都提議移民!唔係香港政府,係因為班曱甴搞到無左未來!
但點解係我地走?點解唔係果班 ...

自從

男爵府

lakgarden 發表於 19-8-10 22:56
我在另一個post回咗差不多意見,暴力有機會停但魔性盡出

'我最擔心係,今次展現咗香港咁多人漠視法 ...

我都有呢個感覺。
睇到嘅唔只係社會運動,而係人民質素同佢哋嘅智慧。
就8月5號咁講,先唔講罷工係個人決定,係個人自由呢樣嘢,D 人為咗達到佢哋目的去剪交通燈,成架單車掉入路軌,幾十人圍毆司機..... 好彩嘅就冇事,有起事上嚟可以死人㗎成架!! 最大最大問題係,社會上更多人選擇性失明,仲支持緊呢班人。

大宅

sts8000 發表於 19-8-10 23:18
老實講,我喺大陸做嘢生活過,如果普普通通做一個市民,其實唔係想像中咁差。

中國有好多地方好差,法制 ...

睇到bk堆港媽就知啦,成日講到自己幾咁高尚我呸!連個世界點發展緊都唔知,一味活係自己個小小世界入面

男爵府

Margaretwong90 發表於 19-8-10 23:24
但點解係我地走?點解唔係果班 ...

逃犯條例,問心嗰句,好地地一個市民有乜咁驚。要驚都係 D 生意佬,逃嚟香港嘅官...
佢哋話驚過咗嘅話走資,咁而家呢?我係外資而家都諗會唔會走,因為一幕幕嘅present tense 發生喺眼前,而唔係future tense 未知嘅條例呀!

男爵府

Alanwong1019 發表於 19-8-10 23:31
睇到bk堆港媽就知啦,成日講到自己幾咁高尚我呸!連個世界點發展緊都唔知,一味活係自己個小小世界入面:ba ...

今日有親子遊行,訪問 D 媽媽,個個都話會教導小朋友,令佢由細開始明辨是非。
唔理你政治立場企邊邊,我真心想講,D 小朋友連自由/法治/公民義務係咩都未知,你教到D咩?未學行先學走。 唔通淨係同小朋友講 "打人啱唔啱?" "唔啱" "咁警察叔叔打人啱唔啱?" "唔啱" ... 係咪咁樣?

大宅

完全睇唔到香港的前景,係呢一刻個人好灰。

複式洋房

sts8000 發表於 19-8-10 23:35
逃犯條例,問心嗰句,好地地一個市民有乜咁驚。要驚都係 D 生意佬,逃嚟香港嘅官...
佢哋話驚過咗嘅話走 ...

係,我同我c6都唔反送中,都知佢背後想做咩!普通一個市民,你行得正,企得正,半夜搞門有咩好驚呢?
走資係活生生嘅事實!我地一班高中產都係被佢地迫走!異聲被滅聲!外出,衣著嘅自由被剝削!真相嘅新聞被刪改!

佢地口口聲聲為我地爭取未來嘅民主同自由,卻破壞今日嘅香港!
佢地先喺極端共產,白色嘅恐怖。

複式洋房

sts8000 發表於 19-8-10 23:48
今日有親子遊行,訪問 D 媽媽,個個都話會教導小朋友,令佢由細開始明辨是非。
唔理你政治立場企邊邊,我 ...

係!完全唔識教下一代!教到一大班港娃!字都未識寫就出去學人寫牌舉牌!真係比人覺得香港完來咁低質!

男爵府

Margaretwong90 發表於 19-8-10 23:58
係,我同我c6都唔反送中,都知佢背後想做咩!普通一個市民,你行得正,企得正,半夜搞門有咩好驚呢?
走資係活生 ...

我唔係中高產,只係草根市民,出入都要搭地鐵。但係我而家連搭地鐵嘅權利都冇。今日原本約咗人出街食飯,傍晚大圍又比人堵路,結果我連晚飯都取消埋
老闆年年唔加人工,係咪就要整爛公司嘅嘢,燒咗間公司? 你唔滿意就要連其他人都拉埋落水,同歸於盡?

子爵府

sts8000 發表於 19-8-11 00:14
我唔係中高產,只係草根市民,出入都要搭地鐵。但係我而家連搭地鐵嘅權利都冇。今日原本約咗人出街食飯, ...

我約咗朋友明天去海港城吃飯,唔知道仲去唔去
我朋友好耐無見,難得約一次⋯佢好快又飛走啦

水晶宮

sts8000 發表於 19-8-10 23:48
唔理你政治立場企邊邊,我 ...

我聽到班人話咩「林鄭講大話甩大牙」,我唔知點形容,但感覺很差!

複式洋房

sts8000 發表於 19-8-11 00:14
我唔係中高產,只係草根市民,出入都要搭地鐵。但係我而家連搭地鐵嘅權利都冇。今日原本約咗人出街食飯, ...

班曱甴就係想焦土!大家攬炒!但呢班人咁諗真係好蠢!唔諗將來!比你成功左之後點?大家都活係焦土,大家點生活?貧富不均只會更嚴重!最慘一定係無份破壞的基層!
佢地成日口口聲聲無野可以再輸,佢地去到無野做無飯開先講無野可以再輸!佢地輸緊基層嘅飯碗。輸緊努力工作的市民!佢地用人地嫁自由換自己的自由!呢D叫自私!
自由係比有識自律嘅人嫁!唔識自律嘅人擁有自由係好危險!!

男爵府

Margaretwong90 發表於 19-8-11 00:05
係!完全唔識教下一代!教到一大班港娃!字都未識寫就出去學人寫牌舉牌!真係比人覺得香港完來咁低質!
...

我對呢一代嘅親子教育好反感! 唔知做乜,有聲音係話上一代欠咗下一代,所以要支持佢哋。你用第二個原因去支持,我冇咁嬲!! 每一代都有自己要經歷嘅嘢,要爭取嘅嘢,要面對嘅艱難,每一代嘅經濟環境,局勢,科技亦都唔同,冇話邊一代欠邊一代!! 10年前,我哋都仲要比家用養阿媽,而家年青人肯比家用都已經好少,仲調返轉話阿爸阿媽欠咗佢哋!! 咩邏輯!?

首頁

尾頁

跳至