1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽咪分享一下

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

如果你吾教bb自己食飯,經常性餵飯,甘佢吾識自己食,都正常既。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我覺得16m bb未自己食哂一餐都仲正常,可能冇耐性,想玩。但肚餓時最好都肯同識自己拎著匙羮畢下之後識自己放入囗

水晶宮

無話正唔正常,係有無比bb學習同practise。我餵食,7個月加finger food。我孖女9個月可以自己食一餐。去到12個月可以3餐。我係enourage自己食。唔理幾messy。

大宅

2019新春慶豚圓

睇吓你講食嘅定義係乜嘢,如果要全餐自己乾乾淨淨食晒,我諗起碼都要兩歲半至三歲

男爵府

我諗我仔16個月都唔會自己食到
如果個小朋友係鐘意食野,咁一定容易d自己食
好似我仔都唔鐘意食野仲叫佢自己食,邊會理我

大宅

2019新春慶豚圓

我諗睇照顧者點做,同埋小朋友特性,建議可以俾餐具佢玩下試下,初初可以幫佢畢定,佢地會試放入口,一食得就讚佢,鼓勵佢食,唔好介意佢食到周圍都係,過程唻架,慢慢佢地識自己食

大宅

2019新春慶豚圓

我個仔16個月果時係屋企會乖乖自己不嚟食,兩碗仔好快食完

但當我返工 佢去婆婆到,唔好意思 要餵加睇電話先會食,成個鐘先食完

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
ma128yy129 發表於 19-8-10 23:01
有冇媽咪分享一下

我個仔都未識,佢連攞任何野食都唔肯面包係佢最中意既野食佢都唔肯自己攞,要我地小小咁比佢食,依家同姐姐講到明要放係手仔比佢自己攞(除左星星餅),其實我地都試過比野食佢拎住食,但佢比我地個樣係好接受唔到個質感,我都覺得我地無狠心要佢自己食,因為平時姐姐湊,所以我都唔知點好呀

別墅

開心吸收勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
ma128yy129 發表於 19-8-10 23:01
有冇媽咪分享一下

我bb 未夠一歲可以自己食一餐,我整飯糰波波or 通粉,佢會自己用手食。

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
candysasa 發表於 19-8-16 02:26
我個仔都未識,佢連攞任何野食都唔肯面包係佢最中意既野食佢都唔肯自己攞,要我地小小咁比佢食,依家同姐 ...

有冇試過比佢用匙自己食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊