自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

乜原來grade A領隊導遊咁好搵架? 朋友同仔去參加遊學團,個領隨話佢帶歐洲團好好搵成七八萬一個月,叫啲小朋友讀完書入行!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C6之前就係做grade A領隊
有客買野咪好搵囉,而家無以前咁,舖頭會同領隊分佣(領隊帶客去買野,舖頭分佣,包括名店),況且以前跟團較普遍,而家好多自由行
好彩時咪有囉,唔好彩遇著x客連基本小費都俾唔足(無規定一定要俾架wor真係)

珍珠宮

畀面勳章

bearbb5 發表於 19-8-11 00:03
乜原來grade A領隊導遊咁好搵架? 朋友同仔去參加遊學團,個領隨話佢帶歐洲團好好搵成七八萬一個月,叫啲小 ...

旺季先有, 底薪好低。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bearbb5 發表於 19-8-11 00:03
乜原來grade A領隊導遊咁好搵架? 朋友同仔去參加遊學團,個領隨話佢帶歐洲團好好搵成七八萬一個月,叫啲小 ...

做遊學團,零購物,零optional(咩夜遊,額外消費)真係唔係好籌

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 00:10
做遊學團,零購物,零optional(咩夜遊,額外消費)真係唔係好籌

果然吹水

我地都傾緊五六萬一個月都好好啦

多謝你的資料提供

男爵府

banbanmm 發表於 19-8-11 00:09
旺季先有, 底薪好低。

底薪低應該係初初入行咋?

珍珠宮

回覆樓主:

點分 abc ? 好似要慢慢上

以前冇咩資訊,跟團都會狂買。

而家就算跟團可能只貪方便,都會知行情

王國長老

bearbb5 發表於 19-8-11 00:14
底薪低應該係初初入行咋?

而家唔知,c6年代,無論新人舊人,abc grade,一律低到嘔飯(唔夠維生果種)
所以好多黑暗野架....(同高層攪關係),無團出/派埋d無肉食嘅團,真係好大鑊架

男爵府

youhello507 發表於 19-8-11 00:15

我都唔識 係朋友聽個香港領隊講 又話咩帶大陸客買幾隻錶都有

間旅行社係中資背景

當然吹水成份好高

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 00:10
但遊學團團費貴D應該會俾導遊
如果當一般團咁計佣根本無人會做

王國長老

youhello507 發表於 19-8-11 00:15

睇英文得唔得, d客feedback,識唔識攪關係等等
果時c6 d同事我都識,有d做黎做去無得升,唔難理解:英文爛、唔識撈(明知個團有高層親友都唔跟貼)、升唔落(幾十歲人明知公司規定要著制服,但為左靚則則膊唔著之類)

係,以前資訊無咁發達,香港買水貨貴,去到歐洲狂買。而家?人在歐洲都check住咩咩.com夾住價黎買

王國長老

Mm233 發表於 19-8-11 00:23
但遊學團團費貴D應該會俾導遊
如果當一般團咁計佣根本無人會做

邊到你唔接wor, 唔想撈咩
C6試過淡季一團9人都要接,仲係無肉食嘅地方,又試過明知出團要夾個超唔掂嘅當地導遊(出晒名吞pop搵著數仲試過衰到同女團友有桃色糾紛),明知係伏,都要做架啦

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 00:28
邊到你唔接wor, 唔想撈咩
C6試過淡季一團9人都要接,仲係無肉食嘅地方,又試過明知出團要夾個超唔掂嘅當地 ...
咁又係誇張既

王國長老

bearbb5 發表於 19-8-11 00:20
我都唔識 係朋友聽個香港領隊講 又話咩帶大陸客買幾隻錶都有

間旅行社係中資背景

真嘅,c6試過有團友買隻鑽石名錶,佢分一成
一世人果一次囉

帶大陸人或者真係可以致富,但你要夾到佢地channel囉。好似做地產,都有agent埋到有錢佬身財源滾滾,但唔係人人都有呢個運氣

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 00:31
真嘅,c6試過有團友買隻鑽石名錶,佢分一成
一世人果一次囉

你有道理 呢啲真係講運氣

wcpcelia    發表於 19-8-12 10:19

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我fd初入行
同佢食飯,佢話旺季好搵果月2萬幾都有
淡季連團都唔夠派(因為依家好多自由行),果個月搵7千幾蚊,連最低工資都無,做呢行仲要成日遇到西客,後來佢結左婚就無做。

伯爵府

初入行帶大陸團
我識人做3年仍然7成帶台灣
你幾時先夠料去歐洲先得架

珊瑚宮

回覆樓主:

想問歐洲團係咪團費已包小費?
上個月去完,遇到好領隊,我仲諗住臨尾重重有賞,點知到機場都冇收小費環節 屋企人話原來已計入了團費

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

bing-jing 發表於 19-8-11 02:16
上個月去完,遇到好領隊,我仲諗住臨尾重重有賞,點知到機場都冇收小費環節 : ...

去短程日韓丶東南亞,全部臨尾收
買手信都無買幾千銀,我哋兩個family夾埋數一叠牛牛出去

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

bing-jing 發表於 19-8-11 02:16
上個月去完,遇到好領隊,我仲諗住臨尾重重有賞,點知到機場都冇收小費環節 : ...

阿婆歐洲紙皮回收幫唔幫補到啲旅費呀

首頁

尾頁

跳至