自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

小倩 發表於 19-8-11 02:23

去短程日韓丶東南亞,全部臨尾收

咁呢d 下限一早講咗,你要自己計埋落團費度哇~好似保險,機場燃油稅咁

珊瑚宮

小倩 發表於 19-8-11 02:24
阿婆歐洲紙皮回收幫唔幫補到啲旅費呀

我去個度,食餐麥噹噹都貴過人,執幾多都貼唔足

複式洋房

導遊-領隊是不同喎, 你要分清楚,
導遊要考試... 領隊公司要你去邊就去邊,
有時天災地方都要去, 領隊份人工是包埋風險費....

公爵府

請問點界定grade abc? 會跟據團的長短,旅客profile 定其他呀?

公爵府

bing-jing 發表於 19-8-11 02:16
想問歐洲團係咪團費已包小費?
上個月去完,遇到好領隊,我仲諗住臨尾重重有賞,點知到機場都冇收小費環節 : ...

咩團介绍下!

珊瑚宮

bbyou 發表於 19-8-11 09:47
咩團介绍下!

珍珠宮

charlieXD 發表於 19-8-11 00:38
我fd初入行
同佢食飯,佢話旺季好搵果月2萬幾都有
淡季連團都唔夠派(因為依家好多自由行),果個月搵7千幾 ...

真係唔係人人做到,朋友都轉做地產

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 bing-jing 的帖子

個團好貴嫁包埋小費?邊間?

伯爵府

虎到金來勳章

millennia 發表於 19-8-11 08:20
請問點界定grade abc? 會跟據團的長短,旅客profile 定其他呀?

通常初入行,會帶短線或者東南亞 - c。c尾 - b - 韓,日,東南亞。長線,歐美 - A。

公爵府

k_wong7 發表於 19-8-11 10:55
通常初入行,會帶短線或者東南亞 - c。c尾 - b - 韓,日,東南亞。長線,歐美 - A。
...

原來係咁。我之前什至唔知有abc 之分。好有趣,唔該曬你

伯爵府

虎到金來勳章

millennia 發表於 19-8-11 10:59
原來係咁。我之前什至唔知有abc 之分。好有趣,唔該曬你

佢地要通過內部考核先可以升,特別係b升a, 英文一定要好好,唔係應該無乜機會升(唔係無,係難d)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上個月去完,遇到好領隊,我仲諗住臨尾重重有賞,點知到機場都冇收小費環節 : ...

有呀,上年跟團去杜拜(c6公司包團),全公司都覺得agent唔錯,仲每人夾多左小費俾領隊
我老公以前做呢行知係靠「老錦」,所以佢覺得做得好就獎勵下係好應該
可能你果間做法唔同

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

charlieXD 發表於 19-8-11 00:38
我fd初入行
同佢食飯,佢話旺季好搵果月2萬幾都有
淡季連團都唔夠派(因為依家好多自由行),果個月搵7千幾 ...

好多人覺得跟團,領隊就全包
飯唔好食又鬧領隊,酒店唔靚又鬧,架車唔夠冷氣又鬧,陣間話自己生日,要領隊唱歌跳舞做馬騮戲慶賀,唔做又投訴你唔攪氣氛唔識撈(但領隊一早有晒生日list啦咪玩啦!所有食住都係grad office 安排,領隊食碗頭飯架咋!爬完飯仲要快手聯絡司機、下一輪景點etc)
D客成日覺得領隊只係跟車放客咩都唔駛做,唔唸下幾日事無大小都要全包,試過司機唔識路兜到好夜都搵唔到酒店, c6要俾錢的士司機帶路,d客知鬼咩,咪只識嘈話好肚餓有無攪錯囉

象牙宮

睇跟邊間,有d字明已包晒,唔洗另比的,
上次朋友都有另外比小費,但唔多人會咁做。

象牙宮

amychann 發表於 19-8-11 10:14
回覆 bing-jing 的帖子

個團好貴嫁包埋小費?邊間?
朋友岩跟完金怡,鐵行都係全包,
但唔平。

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 12:32
好多人覺得跟團,領隊就全包
飯唔好食又鬧領隊,酒店唔靚又鬧,架車唔夠冷氣又鬧,陣間話自己生日,要領隊 ...
有親戚80年代做領隊,
以前多數人跟團又捨得洗錢,係搵到,
但無晒時間,過年,聖誕節,
旺季二個月都無返過屋企,
一落機又帶第二團,屋企人見佢再攞衫去機場先見到,後期結婚後無做,
而家聽返同行講,真係有一家8口搵事挑剔,
唔比導遊費,講真報名時已知要比都可以賴死唔比,而家好難做。

王國長老

mercurycc 發表於 19-8-11 12:43
有親戚80年代做領隊,
以前多數人跟團又捨得洗錢,係搵到,
但無晒時間,過年,聖誕節,

果然同行,明晒
C6好d! 有得返屋企,歐洲團有jet lag,話之你,照坐counter,一日後再出團
咁好過「坐冷板櫈」嘅

出cheap團,晨早到埗咩都未開,公司無安排,酒店未checkin,出面露天凍到嘔,唯有去自費食野,團友又鬧
去印度,大年初一流流安排上喀什米爾,但有機會天氣唔好飛唔到,要唸定plan B,c6問我,年初一帶人去恆河睇燒屍係咪唔係太好
帶團去馬爾代夫,俾人兇,話有無攪錯樣樣都自費。大佬呀你報團時包咩自己有眼睇啦,你可以咩都唔報,游水睇日落架嘛...

所以個腦轉慢d都撈唔掂呀

伯爵府

虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 12:57
果然同行,明晒
C6好d! 有得返屋企,歐洲團有jet lag,話之你,照坐counter,一日後再出 ...

報得團,通常都係d, 唔想諗,又要食得招積,住得出色個d, 簡單講,即係出小小錢,就要當佢大爺看待。永遠唔會諗,你出得幾多錢,就有幾多錢既貨。
一千幾百就去到四,五日華東,一睇都知係乜野貨色啦,仲要要求多多。

所以,做旅行社(無論領導,導遊定係operations)一d都唔係外人般想像咁好,可以周圍去,免費旅遊。責任又大,嫌既錢又唔多,超級受氣。

大宅

回覆樓主:

我最近跟團去歐洲,小費未出發之前已經俾埋。個領隊好醒目,全程都跟足,景點介紹又好詳細,又係話呢行唔够人手,叫隨團嘅年青人入行幫手,佢無講自己收入有幾多,不過係十幾日嘅吹水行程裡面,粗略估計佢收入應該唔錯,有車有樓,有2個仔女讀私校,太太係ftm, 過時過節會送C字頭袋俾太太。
佢有帶隊去買“勞”,仲好老實話買嚟炒,同團 嘅人買咗幾隻都唔夠佢嗰一隻貴,所以估計呢啲先係佢嘅收入來源,佢係車上面賣嗰啲食物,相對真係濕濕碎嘅收入
不過,真係十幾日嘅行程,1個人跟足,真係辛苦錢。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 schi 的帖子

跟邊間?睇落都唔錯喎 !!!

首頁

尾頁

跳至