時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

SabrinaR 發表於 19-8-11 09:50

有錢唔代表一齊,年輕人無大人咁現實,最憎「功利主義」。 ...

非常中肯,讚
好過一味罵為自己取分,只罵只會推後生去d律師黨同議員方b

大宅

青年有部分人過激
但政府完全冇解决問題,連成立獨立調查委員會都話唔會做。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有錢唔代表一齊,年輕人無大人咁現實,最憎「功利主義」。 ...

唔明逃犯條例同言論自由有咩關喎??

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

不是部份過激
成立調查?有必要嗎?
要否調查埋議員,社工,記協,教師,醫護,公務員?

子爵府

karshing 發表於 19-8-11 09:27
啱! 所有人都要查包括特首、 成日示威出現嘅議員、 社工、 記者、 去見過美國副總統嘅黎智英、 民陣、連 ...
支持。

但真係要叫停先。

從特首係星期五 August 9 記者會的反應來睇,佢仲係唔想解決呢個問題。

仲要火上加油地話: They have no stake in the society

珍珠宮

開心吸收勳章

如果香港冇法治同言論自由,佢地一早吃子彈,躺在血泊或身處監獄,仲會由得佢地日日遊行示威,衝擊警署,開記招咩!

佢地而家咁做就分分鐘導致提早一國一制啦!

侯爵府

bopomofo2405 發表於 19-8-11 10:14
支持。

但真係要叫停先。
仲要火上加油地話: They have no stake in the society

請問她意思是否其實指她可憐後生現在 no stake?

她應該是關心香港想做父母官那種,只是決策好像CY 較强

CY 有停雙非,
仲有限奶令
林鄭到現在只是執行較有力

珍珠宮

開心吸收勳章

raven 發表於 19-8-11 10:11

純粹搵籍囗囉!

伯爵府

raven 發表於 19-8-11 10:11

佢哋擔心的是條例輕易通過,下一次再有什麼條例都很易通過,一步步變一國一制。畢竟之前幾年一D有爭議性的題目最後都通過了。

佢哋太天真吧,回歸以後,我一直覺得香港到最後都係會一國一制,只係有D人不願夢醒。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

https://www.youtube.com/watch?v=hsaJeRxvDAo

子爵府

SabrinaR 發表於 19-8-11 09:34
所以我都係up下,睇唔出政府有意解決問題。

個政府廢到⋯我都想叫阿婆幫我收走佢哋

子爵府

維仔媽媽 發表於 19-8-11 09:36
議員,律師夠高人工啦又搞埋一份,根本就係一場反政府運動。

找出原因才是正道。

正如仔女反叛,家長都會搵出原因,不能一味話青春期,置之不理,或一味打打打,咁會令仔女同家庭越走越遠。

侯爵府

持之以恆 發表於 19-8-11 10:07
青年有部分人過激
但政府完全冇解决問題,連成立獨立調查委員會都話唔會做。 ...

我覺得政府太偏重政治方面的考慮,反而未能對症下藥。
同埋我估佢擔心萬一成立獨立調查委員會之後,同示威者傾唔埋,因為不能回應全部五個訴求,於是繼續示威,但同時又得罪警察,如果嚴重到警察罷工,到時佢點搞?
有時我哋講一句好容易,但係佢哋要考慮千絲萬縷嘅嘢,我亦理解佢哋難做之處。 希望有一個真正有能力,有代表性的人走出來,可以處理這個亂局。
但這個看來不會是林太,這一次運動完全暴露了她能力不足的問題。

子爵府

SabrinaR 發表於 19-8-11 10:21
佢哋擔心的是條例輕易通過,下一次再有什麼條例都很易通過,一步步變一國一制。畢竟之前幾年一D有爭議性的 ...

JM心水清
其實真係好簡單⋯你一系就打倒阿爺,一系你就離開

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

維仔媽媽 發表於 19-8-11 09:36
議員,律師夠高人工啦又搞埋一份,根本就係一場反政府運動。

司馬昭之心嘛……

子爵府

bopomofo2405 發表於 19-8-11 10:24
找出原因才是正道。

正如仔女反叛,家長都會搵出原因,不能一味話青春期,置之不理,或一味打打打,咁會 ...

香港缺乏的不是自由,而且管治
民憤系需要疏導,而不是打壓

子爵府

HKITMan 發表於 19-8-11 10:20
請問她意思是否其實指她可憐後生現在 no stake?

她應該是關心香港想做父母官那種,只是決策好像CY 較强

相反。佢覺得D後生have no stake, 冇貢獻,冇得要求社會改革。

珊瑚宮

持之以恆 發表於 19-8-11 10:07
青年有部分人過激
但政府完全冇解决問題,連成立獨立調查委員會都話唔會做。 ...

我讚成有獨立調查委員會, 但不只是警方, 議員, 包括所有不同派別議員, 其他政府人員, 全部都應該調查。
議員跟埋去暴亂, 破壞立法會, 佢地權力都應該大喎, 都應接受調查是否有濫權。

子爵府

nanananana 發表於 19-8-11 10:27
香港缺乏的不是自由,而且管治
民憤系需要疏導,而不是打壓
非常同意。

但香港嘅首領對問題的根源視若無睹。

伯爵府

nanananana 發表於 19-8-11 10:25
JM心水清
其實真係好簡單⋯你一系就打倒阿爺,一系你就離開

老老實實,好似大陸人聽聽話話咁,唔出黎搞事,大陸14億人都係咁過。
搵多D錢做個有錢人,有錢有得揀,去邊度都生活安穩。不過我咁講,班後生又話我功利主義。

首頁
12345...7

尾頁

跳至