1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿b 12. 5個月大, 今朝帶佢落樓下公園個兒童遊樂場(正巧個陣冇人),想訓練佢自己行路,點知佢勁喊。喊左我估大約30分鐘,中途不停典地。後來有個媽媽黎左,同我地講話阿b好驚,所以唔肯行,叫我地下次可以用個d吹氣泡泡引佢。
請問各位jm
1. 點知阿b真係驚定唔想行?琴日同佢去同一個遊樂場玩,佢都冇扭得咁勁?不過個陣有其他小朋友
2. 你地用咩方法引阿b行路架?

男爵府

開心吸收勳章

我估冇小朋友在場所以驚,空間又大冇安全感,驚又要佢行所以喊。仲有天氣又悶熱呢!

個陣我女在公園見有小朋友跑來跑去佢就有興趣跟著佢地行(不過佢在屋企已經學識自己甩手走幾步了)

男爵府

其實你唔好介意我咁講,原佢已經唔想行,唔鍾意嗰個地方,但係你哋竟然逼佢喺嗰度逗留左30分鐘,會唔會慘咗啲呢

男爵府

jennyylf 發表於 19-8-11 10:23
阿b 12. 5個月大, 今朝帶佢落樓下公園個兒童遊樂場(正巧個陣冇人),想訓練佢自己行路,點知佢勁喊。喊左 ...

我都覺得bb係好驚個遊樂場所以先會喊,而且佢而家咁細個未識行到好合理 ,捉住佢對手一齊行,畀佢玩下瀡滑梯, 咁如果佢唔想玩就唔好迫佢,以免佢日後都驚咗玩
如果想bb學行路喺屋企畀佢推下餐椅行

大宅

阿b 12. 5個月大, 今朝帶佢落樓下公園個兒童遊樂場(正巧個陣冇人),想訓練佢自己行路,點知佢勁喊。喊左 ...

.

子爵府

媽媽可能心急左少少,阿B最好係屋企學行先,你感覺佢行到幾步,先落街行,可以搵D有欄杆地方,其實佢地感覺安全又有能力時,自然就會行。

我囡囡都係13.5個月左右係M記扶扶下櫈,跟住突然放手行,而之前佢係屋企扶傢俬扶牆行左成個月,然後偶然係屋企放手行幾步,我地都無想過佢突然係街行,不過佢一行就好穩,所有耐心等待呢個時刻。

大宅

我囡13.5個月。學行。喺屋企可以跌跌碰碰行。我都會帶佢喺街同公園行。佢都係一時時想行。 唔想行咪扶行囉。再唔想咪抱囉。抱多一陣都唔想咪走囉。佢心情唔好je。下次再黎過囉。仲學緊。慢慢啦

子爵府

30分鐘不停典地如果係我,佢一典就抱走佢了,玩都係想開心姐,佢唔鐘意唔好迫佢玩啦
我仔都差不多大,都係未行,依家咁熱,
我只帶過佢去兩次公園,佢都係企係到,
唔知要點玩,滑梯佢都冇反應,唔想玩咁
我就同佢走了
但佢去過一次遊戲室,佢玩得好開心呀
你可以試下同佢去,都可以學行,又可以周圍爬

男爵府

其實BB咁細個,又未行得穩,學行應該係自己最熟悉嘅地方先可以有信心,你喺屋企俾佢行啦,做咩要特登拖佢落條街度又曬又熱喎

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

帶佢去兒童遊樂室,慢慢3慢玩同試行,軟墊跌咗唔會受傷,但係去公園就會, 如果佢唔鍾意唔好迫佢,如果唔係佢會唔想行。

男爵府

會唔會係太熱呀?

我個一直好鍾意去公園, 近來叫親佢都話唔去. 後來佢答好熱. 然後問佢去唔去游泳, 佢即刻話去

你個b 太細未識講

複式洋房

我個仔都成13個月先識行。
一直佢都吾肯行,係屋企教佢,佢就遞起雙腳,直到有1日我帶左佢去playroom 有墊個隻,佢返到屋企肯放隻腳落嚟,於是去左連續三日,就慢慢學識左行(emoji)

我覺得佢係要見到好多其他小朋友,行嚟行去,跑跑跳跳玩,佢就會肯行

別墅

回覆樓主:

多謝咁多位jm的回覆同意見,等我update下先

阿囡似乎對係公園行真係冇咩好感(好似其他jm咁講,可能真係又熱又驚),我地帶左佢去康文署兒童活動室,佢肯行同摸其他bb(好滾動,幾驚佢社交有問題)。跟手係屋企比張櫈佢扶住黎行,阿囡好開心,因為咁樣可以追住屋企d貓,應該算係有進展呱

男爵府

jennyylf 發表於 19-8-25 23:45
多謝咁多位jm的回覆同意見,等我update下先

阿囡似乎對係公園行真係冇咩好感(好似其他jm咁講,可能真係又 ...

好快就會跑的了放心

首頁

尾頁

跳至