跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

ivyscyip 發表於 19-12-17 22:37
應該係9/1 cutoff,我女都係12月,之前係香港係細女,嚟到讀多一年。

其实你地又唔熟學校,早些來有用。 ...

亞哥有2個兒子,一個剛剛大學畢業
另一個讀緊year 3

其實我想拖延
有一個十分重要的原因
係我丈夫想在香港工作到2026年
如果我2021年land
勉勉強強,2個回美証夠撐

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

olimo 發表於 19-12-17 23:01
另一個讀緊year 3

點解係2026? 回美証好難講架,第二次有機會未必批,要有心理準備,必要時搏唔到要點。

講番讀書,升中嘅真係越早到越好,一來高中四年,有學校第一年嘅科係初班,第二三四年揀AP科要有第一年嘅基礎。小五嚟到上六年級已經係中學第一年,本地生都要適應,何況新移民嚟到。同埋上高中未必有暑期班,除咗係玩嘅興趣班,我呢邊高中生會去申請做counselor, 但做counselor一般會係返過同一個暑期班。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

olimo 發表於 19-12-17 13:06
那邊治安是否比較差?
好,如果時間夾,我會考慮的,謝謝你

Baltimore市中心係雜d,但出返來又冇乜嘢。機場冇問題,我都去過好幾次。況且你有人車出車入,你問你阿哥好唔好囉。
你今日backup左未?

伯爵府

好媽媽勳章

olimo 發表於 19-12-17 23:01
另一個讀緊year 3

除去你老公想要留港工作呢個原因外,我覺得你都係越早嚟越好:

仔女:已經開始大,如果太遲來係入唔到圈子的。亦要適應美國學制。如果係香港讀英中,學術上唔難適應,英文就係唔係同讀法。

父母:我外婆剛好在我一家回流一年後過身,我好感恩有呢一年。老人家嘅嘢講唔埋的,一年前我婆仲好精神,可以自己做家務。

老公做嘢方面,如果第時退休要Medicare/social security,你或老公要做夠十年嘢。如果冇,在美国退休醫療會好貴。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 19-12-17 23:41
點解係2026? 回美証好難講架,第二次有機會未必批,要有心理準備,必要時搏唔到要點。

講番讀書,升中嘅 ...

2026年,我老公55歲
要去美國做10年工作囉…

我有諗過,在名單上,先移除老公的名字。
我遲2年,才申請老公過美國

伯爵府

好媽媽勳章

ivyscyip 發表於 19-12-18 00:17
除去你老公想要留港工作呢個原因外,我覺得你都係越早嚟越好:

仔女:已經開始大,如果太遲來係入唔到圈 ...

你哪年回流?
女兒回美國之前,讀什麼類型的學校?
中還是小學?

我好似在影視板,跟你聊過宋宋
怪不得咁投契
原來大家都是有心人
所以我內心都好爭扎

伯爵府

好媽媽勳章

眼訓 發表於 19-12-18 00:12
Baltimore市中心係雜d,但出返來又冇乜嘢。機場冇問題,我都去過好幾次。況且你有人車出車入,你問你阿哥 ...

你住哪裡?
在Baltimore 附近嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

olimo 發表於 19-12-18 10:51
你哪年回流?
女兒回美國之前,讀什麼類型的學校?
中還是小學?

我女係香港完成了中一,讀傳統b1a中學,上年嚟到因為年齡關係再讀7th grade。阿仔就讀完中文小學小四,嚟到升5th grade。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

olimo 發表於 19-12-18 10:58
你住哪裡?
在Baltimore 附近嗎?

只陪過人去視察John Hopkins+旅遊。

伯爵府

好媽媽勳章

眼訓 發表於 19-12-18 11:43
只陪過人去視察John Hopkins+旅遊。

John Hoskins?
頂尖學府呀…

原來Baltimore有許多帆船club
1小時半自駕你覺得遠唔遠

伯爵府

好媽媽勳章

ivyscyip 發表於 19-12-18 11:04
我女係香港完成了中一,讀傳統b1a中學,上年嚟到因為年齡關係再讀7th grade。阿仔就讀完中文小學小四,嚟 ...

好的,我或者再諗諗如何安排我老公的申請。
謝謝你

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 19-12-17 23:41

講番讀書,升中嘅 ...

關於我老公
你認為如何安排好呢?

我現在刪掉佢,遲一點申請F2?
follow to join,遲我半年land?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

olimo 發表於 19-12-18 12:32
John Hoskins?
頂尖學府呀…

渣個半鐘車去玩其實唔算係乜。咁上深圳由關屋企大門一刻計都要咁上下啦。
有d人返工單程都要渣咁遠。

Annapolis有個海軍學院,歷史幾悠久。如果去唔好齋行,超推薦join guided tour(收費)。我嗰時係位舊校友伯伯帶講咗好多鮮為人知嘅事。同埋個downtown都靚靚地幾舒服㗎。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

olimo 發表於 19-12-18 00:52
關於我老公
你認為如何安排好呢?

好難話點好喎,要考慮幾樣因素:
1)你老公而家份工係咪好好?搵好多?係咪專業?嚟到美國容易搵工嗎?如果係專業又係美國需求較大的話,我會早嚟,早適應,早安排以後退休更方便。
2)老公想唔想過嚟?佢移民意願有幾大?有冇心理準備過到嚟好難有而家嘅收入?
3)年紀越大移民會因為落差大更難適應新生活,同埋去到一個年紀搵工會難,雖然呢邊唔可以年齡歧視,但如果要揀一個30,一個40,一個50,如果非需要特別工種及經驗的話,始終50係難搵工這30同40。
4)而家刪名會唔會影響以後申請?呢樣真係唔知,就係驚會被質疑第一次冇誠意移民。
5)如果遲半年land係咪就係會come for good?如果唔係的話,即係又係要搏。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 19-12-19 15:16
好難話點好喎,要考慮幾樣因素:
1)你老公而家份工係咪好好?搵好多?係咪專業?嚟到美國容易搵工嗎?如 ...

謝謝你詳細回覆
我把每個字看了又看
很多想法
希望事情盡快安頓下來吧

我亞哥幫我交了NVC的2個款項
現階段係
他那邊已經可以上載i864
我的付款狀態,仍是處理中,即是未能上載文件,未能填260

可能美國人,年尾放大假
可能因為2020年1月的移民申請無進展

今年對於我來說
真係好特別的一年

王國長老

olimo 發表於 19-12-25 17:04
謝謝你詳細回覆
我把每個字看了又看
很多想法

12月美國人放假mood, 感恩節聖誕節新年美國重要節日,好多人放大假,我部門有人1/4人放咗假,平安夜同除夕都會早放,聖誕新年Costco, Trader Joe's都唔開,有d公司/政府部門直情唔辦手續兩星期,因為人手不足。

Merry Christmas and happy New Year

大宅

If you are principal applicant, your hubby can applied follow-to-joint status that withhold the process. Based on other forum, someone can delay the landing for 3 to 5 years, with special reason. In this way, you and your kids can emigrate ASAP while your hubby can join some years later, without the tedious procedure of USA re-entry permit.

伯爵府

好媽媽勳章

mmju 發表於 19-12-31 13:39
If you are principal applicant, your hubby can applied follow-to-joint status that withhold the proc ...

which forum do you visit?

I really want to read more sharing regarding F4 immigration.

首頁

尾頁

跳至