自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Millmom 發表於 19-8-13 15:06
我住在美國,覺得其實移民沒有想像中差,在乎心態。如果只是想保持香港的生活模式,又要外國的穩定和良好制 ...

我正在考慮移民美國,但有些問題想請教一下,可以嗎?謝謝

大宅

回覆 mamadadakaka 的帖子

PM me pls

禁止訪問

禁止訪問

大宅

baby_alpaca 發表於 19-8-14 12:30
無錯,本身在外國,次次普選,比你自由選,甘又點?大家心裡明白其實全部政客都是騙子,邊個上台都差唔多 ...

其實世界上沒有完美的制度,也沒有絕對的民主。作為一個普通人,只是希望生活在一個相對上較好的環境。我在美國生活多年,從來沒有覺得自己是二等公民。中產階級交稅多,福利少,香港都是一樣。制度問題。

但我在這裏,就算再不喜歡 Trump, 他最多做八年。他的不合理政策,有高院可否決,各州亦可提告或不執行。Trump 退出巴黎協定,美國政府不再資助,彭博私人補上,他不會被制裁、被威脅。你看今天的國泰航空?十多年前加州州長Davis, 是被居民用選票拉下台的,今天林鄭可以嗎?居民收集夠簽名,就可將議題放在提案給所有選民投票。這是我在美國覺得可貴的地方。

當然美國有槍管、歧視等其他問題,但我重申,只是個人選擇一個自己覺得比較安全、適合的地方生活。甲之熊掌,乙之砒霜,每個人的要求不同,只有自己才知道那個地方最適合自己

Mm233    發表於 19-8-15 10:47

男爵府

好媽媽勳章

Millmom 發表於 19-8-15 01:54
其實世界上沒有完美的制度,也沒有絕對的民主。作為一個普通人,只是希望生活在一個相對上較好的環境。我 ...

你講得好啱,無一個地方係完美,只有適唔適合自己
其實我想走係因為而家政府問題,根本話就話一國兩制港人治港,實情大家有眼睇

水晶宮

daddy999 發表於 19-8-14 16:33
其實樓主有充裕既經濟, 可以考慮地區好多.我沒有咁充裕, 所以考慮低消費及有朋友地區:
1. 泰國. 藝人羅敏莊 ...

1.只想講佢女兒係香港讀國際學校、而家做泰國樓盤生意

daddy999    發表於 19-8-17 10:59

大宅

回覆 Sharpay_leung 的帖子

你同小朋友可以跟先生但你父母要等你係PR之後先可以申請, 仲要有排等
澳洲未結婚都可以幫外籍伴侶申請移民
程序同條隊同已婚配偶一樣
不過年年加價同要等勁耐

禁止訪問

大宅

WELL...由幾年前AUD 1000幾加到而家7000幾都幾係野不過你講得岩
等果下先係問題

翡翠宮

牛年勳章

舉家移民太多包袱,住屋,就業,入學,三大問題
不如儲多個錢,第日供仔女外國讀書,年青人自己揀去留

禁止訪問

大宅

AUD7000 係FOR 澳洲CITIZEN同PR申請配偶(未婚/已婚)睇你前面D留言, 我諗DEPENDS你先生到時拎個簽證
呢個我唔肯定幾錢
不過應該就無咁貴既

禁止訪問

大宅

係啦留俾男人做啦
澳洲簽證五花八門你上佢個網睇睇到眼都花

水晶宮

傻貓貓 發表於 19-8-11 18:33
見到朋友、家庭嚴重分裂,心好痛

同事之間的欺凌,就因為我話吾應該用暴力,點知......粗口罵我仆街,欺凌我,佢哋真的上哂腦咁

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

tem_2106 發表於 19-8-14 16:20
回覆 傻貓貓 的帖子

自由:自由是普世價值的核心之所在。言論、出版、信仰、集會、結社、遷徙、罷工和遊行 ...

説得非常好,多謝你,如果有三份二香港人有你這麼清晰的思維,齊心去守護香港,一國兩制就不會去到今日的名存實亡。

首頁

尾頁

跳至