懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想知道聯合醫院如何?去登記是否要帶地址證明?

男爵府

回覆樓主:

我上個月生完, 我覺得比想像中好呀, 絕大部分醫生姑娘嬸嬸都好nice, 祇係睇吓會唔會唔好彩遇上實習, 不過都唔使擔心
第一次登記要帶住址證明

大宅

回覆 貓宅 的帖子

唔該曬,想問有冇笑氣提供架?

男爵府

flora-book 發表於 19-8-11 21:48
回覆 貓宅 的帖子

唔該曬,想問有冇笑氣提供架?

有, 但係其實我覺得係無咩用, 一樣咁痛, 祇係叫做分散吓注意力

大宅

flora-book 發表於 19-8-11 20:36

未生,不過上星期入過院,醫生姑娘婶婶都好好,要帶地址證明

禁止訪問

大宅

回覆 Sharonto1020 的帖子

唔該曬JM,我聽日就去預約。

大宅

回覆 so小鬼so 的帖子

恭喜妳呀,好好休息。

大宅

我上星期六生完,感覺都OK。笑氣要入到產房先有得用,但係最痛係喺候產室,陣痛到死都冇人理,又話俾個波人哋坐下都冇,淨係俾個熱敷你囉。仲要慌死呃佢生得,唔唔幫人check宮頸,痛到開到八度先落產房。同埋佢哋敎餵食母乳,姑娘對你個胸同BB有啲暴力。如果有得揀不如試吓QE.

大宅

回覆 mommy2015 的帖子

我第一胎就是在qe,留下非常不好的回憶。

大宅

flora-book 發表於 19-8-12 13:46

我第一胎就是在qe,留下非常不好的回憶。

但QE聽聞都幾好喎,但如果之前有唔好印象就算啦。聯合其實都唔太差,in sense of money,我覺得四百幾蚊住佢四日三夜,有食有住,又有training同有咁多專科跟進,真係好抵。如果捱到淨係用笑氣順產,同可以抵受住喺候產房陣痛時嘅無助,同啲護士暴力對待你同阿B餵母乳。

複式洋房

我15年聯合生第一胎
見紅宮縮痛去產房時已開兩度無上去產前房待產
醫生幫我人工穿水入產房待產有老公陪住我等生
姑娘都好好有比音樂我舒緩情緒亦有笑氣比我聞
產後房d姐姐同姑娘都ok~

而家陀緊二胎
年底都會係聯合生

第一次去聯合登記係需要住址證明的~

大宅

吉圓圓 發表於 19-8-12 14:39

我15年聯合生第一胎

我喺候產室開咗8度痛到死,如果自己唔按鐘,叫姑娘都無人理。仲要第一次姑娘入嚟,宮頸都無check就話未得,五分鐘後再check就話已經開咗8度。咁本開咗一兩度就要入產房啦。

大宅

第一胎喺qe,我穿了羊水流到哇哇聲,叫姑娘幫忙檢查,佢話我妳自己瀨尿吓,我堅持話唔喺,佢就好粗暴咁塞鸭嘴钳檢查,痛到我飆眼淚,之後佢竟然話我唔喺穿水但我不停流水,我堅持再檢查,佢幫我搵醫生,醫生確定穿水,這個雖然實習醫生放鴨嘴鉗手勢好好,我冇感覺痛。
之後喺待產房痛了10個鐘都冇人理,情況就如妳咁,最慘早上例行檢查,輪到我了,醫生竟然拉隊走人話開會還是甚麼事。
最後,搞了一輪上產房,到要生,產床腳踏是壞的,調唔到,他們叫我抱住只腳生,大佬,我已經痛了23小時,邊有力氣抱。
當然產房的姑娘同護士喺好專業,但經歷這些後,內心好有陰影。
出了產房不停叫我餵奶,感覺好任務式。

大宅

回覆 吉圓圓 的帖子

希望我到時同妳一樣,遇到好的醫生護士。我都喺2胎媽,齐齐加油

大宅

flora-book 發表於 19-8-12 15:41

第一胎喺qe,我穿了羊水流到哇哇聲,叫姑娘幫忙檢查,佢話我妳自己瀨尿吓,我堅持話 ...

原來間間政府醫院都係甘。

子爵府

回覆樓主:

16年喺聯合生第一胎,姑娘非常好人,我係催生,每隔一陣就入黎問我覺得有幾痛,完全唔使㩒鐘搵姑娘,有笑氣提供但我可能好痛嗰陣先用就冇乜效,建議少少痛就開始用會好d

大宅

回覆 pigpiglamlam 的帖子

多謝jm的意見

複式洋房

mommy2015 發表於 19-8-12 15:33
我喺候產室開咗8度痛到死,如果自己唔按鐘,叫姑娘都無人理。仲要第一次姑娘入嚟,宮頸都無check就話未得 ...

我係夜晚八點開始見紅11點幾開始陣痛忍到第二朝食完老麥7點幾上產房登記架
可能中間已經隔咗一段時間
所以早上入院時check到開兩度醫生就決定幫我人工穿水同埋吊催產素俾我直接入產房待產

我當時就係唔想夜晚入院
一定會叫我去產前房 自己一個會好無助…
不過今胎如果有穿水見紅我就會立刻入院
因為助產士話我第二胎產程會比第一胎快

複式洋房

flora-book 發表於 19-8-12 15:45
回覆 吉圓圓 的帖子

希望我到時同妳一樣,遇到好的醫生護士。我都喺2胎媽,齐齐加油 ...

哈哈 一齊加油 你二胎預產期幾時呀?

首頁

尾頁

跳至