時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

ChanPrudence 發表於 19-8-21 10:07
非常同意你的言論 (emoji)
但可惜 BK 係極藍之地!

同意BK好多人都係極深藍~喺公海見到都嚇了一跳

子爵府

ChanPrudence 發表於 19-8-21 10:07
非常同意你的言論 (emoji)
但可惜 BK 係極藍之地!

何以你看出我的內褲是什麼顏色

子爵府

city888888 發表於 19-8-18 21:26
坦白講,如果我係你老公,都會話你無知,見朋友都失禮

唔可以咁講既, 如果你係佢老公, 人家帶你去見佢朋友, 一樣可以話你失禮, 這些說話在家庭係唔可以講的, 沒完沒了, 講到天光都唔會有結論, 結果亦唔會令人滿意的.

較中立的討論, 係你的支持者犯法, 亦接受他們要受法律的制裁才是公道, 自己亦要敢於承認他們做法不對, 不然自己的說話不公道, 怎樣說服人?

當你承認支持者亦有不對, 就不會把人家標籤為"黑"了, 因為各方都有"黑"人.

別墅

哈利媽 發表於 19-8-14 12:50
我平時都一向政治冷感 (但比較支持政府)而且唔會表態, 但呢幾日見到啲人都忍唔住返到家睇電視時作出不滿, ...

完全認同

別墅

Lana.s 發表於 19-8-14 15:47
AGREE ,正如BK藍得很我都照上 每個人都有言論自由 人有人講 自己可以選擇性唔睇 無謂動氣
只要管好自己嘴 ...

Bk唔係藍,係被藍,仲好毒果隻,勸交佢都當你黃會block你

大宅

teizbaby 發表於 19-8-22 20:31
Bk唔係藍,係被藍,仲好毒果隻,勸交佢都當你黃會block你

仲要區區都播藍,氣都吾比大家抖抖
你出聲就話你黃

大宅

canpi526 發表於 19-8-11 21:03
近呢幾個月,都充斥住政治新聞。我,80後女人一名,無小朋友,對政治一向冷感,先唔評論今次誰是誰非,相信 ...

女人唔留意時事會令人覺得你唔叻,會進步嘅男人會鍾意叻同獨立嘅女人,無論你意見如何,多啲留意時事至少可以同老公多啲話題。

男爵府

dasa 發表於 19-8-22 21:03
女人唔留意時事會令人覺得你唔叻,會進步嘅男人會鍾意叻同獨立嘅女人,無論你意見如何,多啲留意時事至少 ...

Agree 最怕有啲人成日話唔講政治~其實政治同日常生活好多嘢都係息息相關~唔好諗住不問世事就可以安然度過~好多時政治係會找上門的

大宅

canpi526 發表於 19-8-11 21:03
近呢幾個月,都充斥住政治新聞。我,80後女人一名,無小朋友,對政治一向冷感,先唔評論今次誰是誰非,相信 ...

我好慶幸有個政見丶價值觀相同嘅老公!

複式洋房

我平時都一向政治冷感 (但比較支持政府)而且唔會表態, 但呢幾日見到啲人都忍唔住返到家睇電視時作出不滿, ...

但係,政府唔係我地啊媽,我地有比稅佢做野。 香港人先係老闆呀

複式洋房

Heman2001 發表於 19-8-16 16:58
100% 同意你講既野,正正係我想講既野...

無論左中右,立場可以唔同,亦可能大家都被政治遮蓋部份視線,但 ...

這就是關鍵。

子爵府

Jagiya 發表於 19-8-24 11:54
但係,政府唔係我地啊媽,我地有比稅佢做野。 香港人先係老闆呀

若然以交稅來定政府的話事權, 概念會有問題, 如沒記錯, 香港交稅最多的百份比, 都集中係商家/權貴/有錢人等的上等人身上, 那部份中產和搵得少錢的人, 窮人等更是沒有話事權了.

如果記錯都不是重點, 我們交的稅, 是維持社會運作和民生的開支等, 公務員自己都要交稅, 如果小市民以為自己交稅就係BOSS 的想法, 未免有太自我理想主義了.

至於有C9說對政治冷感, 並不代表她們不關注時事, 係兩件事來. 如果發現家人觀點不同, 實屬不幸, 但不想破壞關係, 真的要用EQ, 智慧, 中立方向, 淡化再加時間來處理了.

公爵府

PTMCYS 發表於 19-8-24 12:33
若然以交稅來定政府的話事權, 概念會有問題, 如沒記錯, 香港交稅最多的百份比, 都集中係商家/權貴/有錢人 ...

終於有人明白曠稅收的意義,交稅不等於我們變成老闆

男爵府

manmanyip 發表於 19-8-23 20:31
我好慶幸有個政見丶價值觀相同嘅老公!

我都係,非常感恩老公明辨善惡,正直有良知因為今次事件,我們更加相知、相愛和尊敬對方

大宅

barbielun 發表於 19-8-24 15:56
我都係,非常感恩老公明辨善惡,正直有良知因為今次事件,我們更加相知、相愛和尊敬對方
...

對!做人要明辨是非,黑白分明,有良知!

子爵府

alicego62 發表於 19-8-24 15:07
終於有人明白曠稅收的意義,交稅不等於我們變成老闆

部份人未必不明白, 只係唔想明白.

大宅

不過,你這個比喻唔係好啱~
因為父母是長輩,子女聽從父母說話是應該的,因為父母與子女的地位不是平等。
但政府與人民地位是平等的,因為他們應是民選出來,不是你係官我就一定要所有都服從你,否則就等同於返回以前土皇帝時代。而且市民是有納稅的,交稅是我們的義務,所以我們亦有一定的權利。所以不能用父母子女來比喻政府與市民的關係

大宅

manmandye 發表於 19-8-16 13:10
“我發現我地之間既價值觀有咁大矛盾, 事非黑白同良心同你完全相反的人, 我在想, 我跟錯誤的人結了婚, 我 ...

咁恐怖(emoji) 移民返大陸??

大宅

sinsinbaby 發表於 19-8-18 18:02
依家啲黑衣人成日話自己為左良知,以為自己好偉大,為左正義。但在於好多人黎講,佢哋正正是失去應有既良知 ...

是非黑白希望大家都分到,良知也希望每個人都有。
請問警察無法無天打人係咪岩呢?又請問示威者點失良知?

別墅

IPodnano 發表於 19-8-25 00:20
是非黑白希望大家都分到,良知也希望每個人都有。
請問警察無法無天打人係咪岩呢?又請問示威者點失良知? ...

其實我覺得仲問得出呢啲問題,已經係盲左。我之前都仲有心機去遂一解釋,但有人提醒左我,依家啲人已經比d social media 洗晒腦,講咩都冇用。所以我唔會再解釋,好攰。只感到悲哀。

首頁
34567...9

尾頁

跳至