時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

可以傾,我同我嘅家人或朋友都有傾,有相同,亦有不同睇法~我地都無傷和氣,反而係睇下大家睇法,或者有得自己睇唔到嘅地方~
個人覺得,為左自己睇法,去笑人係豬,尤其對家人惡言相向,係最不智!笑佢都晒氣~
一D都唔識互相尊重~

子爵府

恭喜樓主有個好老公,佢係一個好人,要好好珍惜

伯爵府

mingmama 發表於 19-8-13 12:12
難得喺度仲見到有良知的人~而家已經唔係藍黃之分~係黑白要分明~見到咁多不公不義的事仲諗住可以獨善其 ...

其實有唔少人都識分 不過呢個BK好明顯藍 其他人費事講姐 路不同不相為謀 話不投機半句多

MrsloMan    發表於 19-8-19 21:36
mini1204    發表於 19-8-13 15:03

別墅

回覆樓主:

我老公係藍絲,佢見我fb好多野睇唔順眼,尋晚unfriend了我。。。
我由得佢,佢話費時鬧交喎,仲好啦,佢有佢支持政府黑警,我有我繼續做我認為岩既事,兩夫妻大家一人退一步,無野解決唔到!

ecling    發表於 19-8-14 15:37

大宅

June1014 發表於 19-8-13 21:02
我老公係藍絲,佢見我fb好多野睇唔順眼,尋晚unfriend了我。。。
我由得佢,佢話費時鬧交喎,仲好啦,佢有 ...

一個好人係不等於一個好老公的,亦不等於佢係一個有智慧的人。
但樓主既然都珍惜同老公的關係,咁都希望盡量包容跟老公不同的地方。家下都有好多人夫妻關係因為政治問題而出現危機,唔想叫香港加油,就叫自己加油,忍咗佢啦!
咪當佢患咗特發性情緒病,一埸夫妻都係要照顧佢㗎啦,咁你都唔會同個情緒病患者為啖氣而吵啩?

子爵府

我平時都一向政治冷感 (但比較支持政府)而且唔會表態, 但呢幾日見到啲人都忍唔住返到家睇電視時作出不滿, 我C6比較黃但都一向冇出聲嘅. 呢2日每當我話啲人過份時佢都博我, 係咁話"官迫民反", 我非常反對佢呢個講法嘈咗2日. 最終, 我將呢個情況轉為一個家庭 (因正有青少年), 我同佢分析如果家長唔想小朋友打機,出夜街,拍拖等行為, 都一定諗好多方法阻止佢哋, 時下嘅青少年一定態度更差, 不停做出反抗嘅行為, 而令父母更嬲管得更緊, 雙方關係一定差, 我問佢如果小朋友因得唔到想要嘅嘢, 而打爛屋企啲嘢, 出街偷嘢, 甚至打父母算唔算合理行為.......因為係"父母迫佢反"嘛, 我話依家呢個社會問題係啲人變咗質, 再唔係政治立埸係咩.....我覺得佢明白囉.

yau2012    發表於 19-8-21 02:41
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

公爵府

黃絲特質,你唔贊成我,我就要攻擊你,unfriend你。迫你表態,天生紅衞兵性格,好接受批鬥文化

yau2012    發表於 19-8-21 02:41

公爵府

價值觀甘唔同,都好難做夫妻

複式洋房

alicego62 發表於 19-8-14 15:23
黃絲特質,你唔贊成我,我就要攻擊你,unfriend你。迫你表態,天生紅衞兵性格,好接受批鬥文化
...

批判前 又不如先了解下紅衛兵係咩先 , 紅衛兵係親黨親共親毛主席既 .....

唔好咁樣話紅衛兵 有做資料搜集有常識既愛國藍絲心會痛的 :)

襯仲有得用GOOGLE 不妨了解多D 文革同批鬥文化

chubobomama    發表於 19-8-15 17:27

公爵府

Lana.s 發表於 19-8-14 15:37
批判前 又不如先了解下紅衛兵係咩先 , 紅衛兵係親黨親共親毛主席既 .....

唔好咁樣話紅衛兵 有做資料搜 ...

係性格特質,我都覺好奇怪,政見背景甘不同,表現甘相似。BTW,諷刺我無咩用,亦唔洗講咩野黨呀主席呀,拉開話題同囗號式,無咩用

複式洋房

AGREE ,正如BK藍得很我都照上 每個人都有言論自由 人有人講 自己可以選擇性唔睇 無謂動氣
只要管好自己嘴巴 不批評 不毒舌 不對他人懷惡意
世界就美好D 何況身教很重要

公爵府

Lana.s 發表於 19-8-14 15:47
AGREE ,正如BK藍得很我都照上 每個人都有言論自由 人有人講 自己可以選擇性唔睇 無謂動氣
只要管好自己嘴 ...

係呀,我上連登早過上bk,日日睇好好玩

Lana.s    發表於 19-8-14 16:31

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

理性討論無妨
嘈交拗贏又點吖
影響兩公婆感情就唔好
熄機轉台傾過第二樣啦
千祈唔好屋企撕裂

男爵府

zingzingmok 發表於 19-8-12 17:30
回覆 Lana.s 的帖子

剛好相反, 我老公同樓上咁多位一樣, 想安定生活, 想快D 回覆正常, 覺得示威者阻住地球 ...

我同你情況接近,大家價值觀不同,係幾辛苦,而家只好避談政治,因為佢越講我會越覺得難跟他繼續落去。

男爵府

剛好相反, 我老公同樓上咁多位一樣, 想安定生活, 想快D 回覆正常, 覺得示威者阻住地球 ...

你講得好好我絕對認同你講嘅嘢,警黑如果真係有勾結,絕對影響我哋每一個人嘅生活,香港需要一個公平嘅社會,執法者要持平,絕對唔係一句,唔關我事,只係想安居樂業,咁樣真係太過冷漠

如果我枕邊人係咁樣諗,我真係會覺得好恐怖

MrsloMan    發表於 19-8-19 21:41

大宅

如果發覺唔夾,都應該早點解脫

別墅

我發現我地之間既價值觀有咁大矛盾, 事非黑白同良心同你完全相反的人, 我在想, 我跟錯誤的人結了婚, 我甚至對這人擁有如此想法很反感。”

同感,重要有個小朋友。
噪噪下老公重話移民反大陸住,
大家價值觀甘不同,已經無力同佢討論。

複式洋房

政治野係難傾 但兩公婆溝通係好重要 希望大家可以互相諒解到

子爵府

見到咁多夫婦政見不同冷戰我慶幸有互相扶持c6,但我和c6都唔會經常講,因為大家一向都好憎d懶有良知公義但其實只是借機犯法發洩不滿嘅溫室偽善之徒,所以會一齊愈講愈激動,你們政見不同更應少講
唔駛太在意俾佢話冇良知,佢支持嗰邊嘅都做咗大量無良知嘅事,由佢逃避囉
只是確實佢唔會因為你唔聽佢話而對你迫不得已用暴力,我又覺得減少大家爭執話題就算

子爵府

alicego62 發表於 19-8-14 15:23
...

呢度成日話係黃絲特質
但我覺得藍絲都一樣。。。只要個個人本身係偏激嘅,就會咁,2邊都有呢類人

如果你覺得我冒犯你講聲唔好意思,我無心同你爭論,只想表達我見到2邊一樣好多偏激嘅人,我而家入少左BK同FB,左一句曱甴,右一句黑警,全部都係令我覺得好厭惡嘅說話,點解咁多人把口咁毒

首頁
12345...9

尾頁

跳至