時政擂台

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

sinsinbaby 發表於 19-8-18 21:07
可笑,呢個post 正係因為政治而產生。討論區就是讓人發表意見,表揚黑衣人既言論就可以係呢個post 出現, ...

層主,你攪清楚,表揚無!問!題!
講緊係,你響一個情感討論區去發洩你對政治既見解,對佢同老公關係有咩impact?
要嘈,去政治版,大把人陪你嘈!

別墅

Cqy00 發表於 19-8-19 08:35
層主,你攪清楚,表揚無!問!題!
講緊係,你響一個情感討論區去發洩你對政治既見解,對佢同老公關係有咩 ...

咁唔該你都搞清楚,你係度嘈,對佢同佢老公有咩impact? 你以為自己係審判官?呢度講咩都要經你同意?

大宅

canpi526 發表於 19-8-11 21:03
近呢幾個月,都充斥住政治新聞。我,80後女人一名,無小朋友,對政治一向冷感,先唔評論今次誰是誰非,相信 ...

樓主,樓上有前者可鑑。就算有無表明立場,對方都隨時跳制,特別自己同老公感情差既,更加會借機發洩。
家庭事,你support違背良心,你defense對方只會更痴線去攻擊你。再者,同住枕邊人,用政治對立去表達自己,表明贏場交,枱底輸個家,為政治輸親情,值吾值??一個家,適當時候,離開下個電話同電視,避免下敏感既立場,可能有更多既話題!將社會時事搬到屋企更加「吾值得!」

別墅

Cqy00 發表於 19-8-19 11:27

樓主,樓上有前者可鑑。就算有無表明立場,對方都隨時跳制, ...

妄想症發作

大宅

sinsinbaby 發表於 19-8-19 12:22
妄想症發作

妄想?吾好對號入座啦
我先吾會好似d 屍咁起人底去叫人睇層主既主題囉!

別墅

Cqy00 發表於 19-8-19 12:53
妄想?吾好對號入座啦
我先吾會好似d 屍咁起人底去叫人睇層主既主題囉!
...

好似係度發洩緊自己情緒既人係....(人地寫緊咩都未睇清楚

複式洋房

sinsinbaby 發表於 19-8-19 14:02
好似係度發洩緊自己情緒既人係....(人地寫緊咩都未睇清楚)

複式洋房

回覆 Cqy00 的帖子

家人政見不同時大家都唔好以為自己就1⃣️定係對個方。事情不只是黑白兩面,唔同的人考慮事情的出發點唔同,要互相尊重,如果咁樣都做唔到,對唔住,民主並不適合你。

別墅

Iloveadrian 發表於 19-8-19 14:09

.

別墅

Iloveadrian 發表於 19-8-19 14:21

家人政見不同時大家都唔好以為自己就1⃣️定係對個方。事情不只是黑白兩面,唔同的人考 ...

洋房

我都起碼冷戰左3個星期,,,

大宅

Iloveadrian 發表於 19-8-19 14:21

家人政見不同時大家都唔好以為自己就1⃣️定係對個方。事情不只是黑白兩面,唔同的人考 ...

民主?係一個system,講緊整個既社會體系,而吾係個人既標籤。
正正尊重,考慮到呢度有吾同政見既同路人,我更加吾會騎劫樓主既家事,甚至夫妻情感呢個平台去promote hatred,甚至將偏激既政見加於別人身!最後,你既說話對樓上講更適合?

別墅

Cqy00 發表於 19-8-19 18:28
民主?係一個system,講緊整個既社會體系,而吾係個人既標籤。
正正尊重,考慮到呢度有吾同政見既同路人, ...

第一,我認為佢地既行為係自私既行為,因為影響緊人,影響緊個社會,你可以唔認同,但我也是說出自己睇法。怎樣為之偏激?講出黎就係偏激?
第二,會否是你太偏激?一個討論區雖然有個主題,但好多時每個人發表自己既意見時就會產生唔同既睇法,亦經常會產生出更多既議題。呢個係成日會發生既事。你自己接受唔到就去叫人地收聲,一定唔可以比人講野,何其專制。即係一班人食飯,有個人開左個話題,就一定要圍繞嗰個話題講,其他人唔可以講其他野,直到開話題嗰個人話停,可以close file, 咁大家就再開另一個話題?

別墅

Cqy00 發表於 19-8-19 18:28
正正尊重,考慮到呢度有吾同政見既同路人, ...

第三,你話我騎劫樓主既家事。那麼你一見到唔符合你心目中標準既言論,就不停叫人地收聲,聲討人地,咁你既言論又係討論緊家事嗎?咁就唔係騎劫?
我都可以話你冇野揾野黎哎!太得閒?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 alicego62 的帖子

她老公好像是藍喎

別墅

近呢幾個月,都充斥住政治新聞。我,80後女人一名,無小朋友,對政治一向冷感,先唔評論今次誰是誰非,相信 ...

如我係你就不會再和他討論,侍事情影響到他時,他會明白今日所支持的理想是多麼不智,(如他支持暴徒)因現在已影響各行各業,我們的生計將難以維持,但現在他不會聽入耳的,不要在家和他討論了,你話為了家庭和陸,既然大家意見唔同就不可再講傷感情

大宅

回覆 太平公主 的帖子

其實網上所有照片及影片均不可盡信,警黑或港美有冇勾結,現階段都未可証實,但個人認為一個法治社會守法係必須的,否則呢個社會就會因亂而解體,而香港是中國一部分,如果你血統是中國人,無論你喜不喜歡,亦係鐵一般事實。至於此事由逃犯條例而引伸,很多人怕立例後會被送中……其實如果有認真去瞭解這條例,根本立例是反而可保護港人安全,如1998年有2名重犯在香港犯案但在中國被捉到,當時即審即處決,但如果有此條例,應會引渡返港仲裁..…就算真的瞭解條例,民主的話也應任人選擇吧!同時任何情況下也不應破壞國旗和國徽,這是對身為中國人的自我 侮辱呢! 任何國家一個正常嘅人民,佢都唔應該去自我侮辱國家卦? 成日都聽到人話 回歸之後失去自由 ,但係佢哋又從來舉唔出實例,究竟係失去咗啲乜嘢自由呢? 講返轉頭,一家人就算政見唔同都應該好聲好氣去討論,民主最令人嚮往就係每一個人都可以享受佢自己認為自由民主的生活方式,所以迫人去接受就稱不上民主了!

公爵府

sinsinbaby 發表於 19-8-18 18:02
依家啲黑衣人成日話自己為左良知,以為自己好偉大,為左正義。但在於好多人黎講,佢哋正正是失去應有既良知 ...

贊成

子爵府

我會跟伴侶, 家人, 平靜簡單地說幾句觀點, 他們明就明, 唔明只有沉默, 微笑, 減少破壞關係, 之後盡量不再談/減少談和看.

- 支持合法遊行/靜坐的表達, 記得2003年是做得很好很成功.

- 所有違法, 犯法的事情, 必須要定罪, 不論白衫黑衫什麼衫.... 警察教師什麼司一樣. 希望把事情中立來看.

- 如合法遊行的攪手不與違法者/行為割蓆, 不建議參加.

- 不可標籤人的名字, 增加仇恨, 如黑警黑記黑示威者等, 這樣是不公平的.

別墅

PTMCYS 發表於 19-8-21 09:06
我會跟叛侶, 家人, 平靜簡單說幾句觀點, 他們明就明, 唔明只有沉默, 微笑, 減少破壞關係, 之後盡量不再談/ ...

非常同意你的言論 (emoji)
但可惜 BK 係極藍之地!

首頁
23456...9

尾頁

跳至