懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人係咖啡迷和運動迷,懷孕前幾乎每日一杯cappuccino,因為係自由職業者,每朝帶埋電腦係cafe度,一邊咖啡早餐一遍工作,每日除了MC期間都會做運動(搏擊、瑜伽、body pump都有),但40日度知道懷孕後即刻停止運動,但咖啡一直未能戒,直到現在15w都係每個禮拜大概3-4杯cappuccino or latte,已經吩咐咖啡師減少至平時的3分1or 4分1expresso,查過10-15mlexpresso大概係30-75mg咖啡因,距離醫生建議每日攝取200mg上限還有些距離,亦是咖啡迷的老公其實都好鼓勵我繼續飲,雖然係咁,隔日飲都會有少少心理負擔,但可以係cafe愉快地咖啡工作成為孕期最開心的事,人真係好矛盾~至於運動,本身唸住3個月後穩定啲可以恢復輕鬆點的運動,但之前11週照頸皮既時候醫生話胎盤有點低,建議不要勞累同下蹲,唉,每日都習慣運動舒壓的我真係幾難過。。。

大宅

兩胎都有飲啊,紅茶奶茶檸茶咖啡,一日頂盡一杯,唔係日日飲。咖啡就1/2short 或者 decaf。另外本身我唔係做開運動既,但依家18weeks 食完飯會落樓下行30分鐘-45分鐘,遲下會上孕婦yoga

複式洋房

回覆 Sbbxoxo 的帖子

其實我宜家都係隔日飲4分1 short,除了咖啡外其他奶茶汽水都冇飲~希望對bb冇影響!

禁止訪問

水晶宮

boscochanks 發表於 19-8-12 10:54
本人係咖啡迷和運動迷,懷孕前幾乎每日一杯cappuccino,因為係自由職業者,每朝帶埋電腦係cafe度,一邊咖啡 ...

我陀兩胎大部分時間都一日一杯,照樣一 shot,其實都唔過上限。我自己唔覺有問題。只要唔過量,自己又開心啲,並無不可。

一般嚟講如果做開運動可以適量地繼續(指非撞擊運動)但如果有特別情況就要聽醫生建議了。或者問問醫生可否改做其他運動。

別墅

我見有啲標榜低咖啡因或者冇咖啡因嘅咖啡,有冇試過啱唔啱口味啊

複式洋房

雖然咖啡因有標明孕婦可以飲用既份量,而係我都會囉囉彎,所以我一有左就戒晒奶茶咖啡朱古力,我覺得有晒指引又唔洗話咁擔心,始終每個人都唔同,只係如果會有心理負擔就不如戒左佢~真係好想飲既時候咪一杯半杯,好似會仲開心。

運動如果醫生有俾建議做邊啲就做~如果只係話不要勞累同下蹲,咁做多啲上半身既運動好似好啲,因為如果係我都會好擔心呢~

大宅

本人係咖啡迷和運動迷,懷孕前幾乎每日一杯cappuccino,因為係自由職業者,每朝帶埋電腦係cafe度,一邊咖啡 ...

我本身勁愛奶茶,但知道有咗就冇飲囉。但係唔過量而你又飲得開心係好事喎,孕初期咩都食唔落,你搵到一件開心嘅事係好好㗎。

運動方面,瑜珈應該冇問題卦,但都係要再同醫生確認吓好。

大宅

我有,現在24weeks. 都係每日一杯decaf (2 shorts) & 做運動

不過體能大不如前好喘氣,跑4k都辛苦

別墅

我依家28w一兩日一杯decaf latte,,, 但因為太累,冇做運動好耐(之前有跑開步服行山)

子爵府

回覆樓主:

2胎都有飲茶啡但唔係日日,出街食野先叫杯飲下

別墅

如果醫生話胎盤低,做運動前先問清楚有邊d做得邊d唔做得,希望你遲d會升返高啦

我一直胎位正常,除左頭三個月停左跑步,淨係急步行,第4個月開始就游水,一個禮拜兩至三次,醫生話可以游到生

男爵府

咖啡唔過量Ok~胎盤低就咪做運動~散下步算啦,如果胎盤升番上去,孕婦瑜珈都可以做下

洋房

我之前都係每一至少一杯,有時一日兩、三杯都唔出奇。知道有咗之後就飲少咗好多,大概一個禮拜兩、三杯,同埋一定係飲decaf。但係耐唔耐都會偷飲吓奶茶同食朱古力 醫生話唔過量其實係OK的。一時三刻戒唔倒可以慢慢減。

運動方面不如試吓做瑜珈?有啲prenatal yoga運動量唔太高比較適合!

伯爵府

有飲,飲無咖啡因個d

珍珠宮

回覆樓主:

不嬲都無飲咖啡,不過懷孕後一路有做運動,直到30週開始頭暈,就無做啦~

大宅

佗大仔和二仔時咖啡一日一杯, 唔過量冇問題的

禁止訪問

禁止訪問

別墅

未懷孕前我都係每日一杯cappuccino,知道懷孕就轉為兩日飲一杯。9w開始因為成日作嘔,連最愛嘅咖啡都飲唔落,一直到而家都冇再飲。

以前有打泰拳同跑步,自從準備懷孕後就改為游水。5w知道懷孕已經停曬所有運動,因為妊娠反應好嚴重,所以早期都係瞓床休息。14w開始醫生話可以做番運動,但係都係決定夠20w先再去游水。

首頁

尾頁

跳至