懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

炒米荼越飲越口乾,而bb黃疸過高唔食得紅棗杞子。請問仲有咩荼代替?
因口乾到連胃口都乜(emoji)(emoji)

大宅

回覆 美麗的寶寶 的帖子

頭幾日就咁炒白米加果皮就可以啦~
唔用紅棗可以用南棗 (無咁燥仲更補血)

水晶宮

美麗的寶寶 發表於 19-8-12 15:21
炒米荼越飲越口乾,而bb黃疸過高唔食得紅棗杞子。請問仲有咩荼代替?
因口乾到連胃口都乜(emoji)(emoji)
...

飲返多啲水。我第一胎時都試過。我已經一路都有飲清水。飲咗個零兩個星期炒米茶後我索性完全停飲。

回覆 美麗的寶寶 的帖子

Hello 美麗的寶寶, 媽媽生產完補充水分好重要, 能為母乳提供充足夠水份, 除左炒米荼外, 多飲清水, 清淡同少油既湯水都可以架, 例如: 雞湯、魚湯、牛肉湯等, 補品有機會會影響惡露, 一般黎講建議等惡露清曬 (產後2-6星期左右) 先食, 同埋食之前建議問問中醫意見, 選擇番適合自己體質既食材啦

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

正正經經飲水啦,我係咁飲,我媽當年生我亦係咁飲,水係最健康既飲品。

大宅

會唔會係D米炒得太黃?我有聽過咁樣會好燥........

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-8-13 16:57
飲返多啲水。我第一胎時都試過。我已經一路都有飲清水。飲咗個零兩個星期炒米茶後我索性完全停飲。
...

我依嫁都無飲抄米茶,轉左飲普通荼。但都一樣甘口乾

水晶宮

美麗的寶寶 發表於 19-8-17 12:38
我依嫁都無飲抄米茶,轉左飲普通荼。但都一樣甘口乾

咁有冇飲多啲清水呢?

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章

焗陳皮水飲,我又係飲炒米茶就上火囗乾,最後飲陳皮水做代茶

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-8-17 13:06
咁有冇飲多啲清水呢?

無飲過水 d人話坐月唔好飲清水

複式洋房

tsangyvette 發表於 19-8-17 14:07
焗陳皮水飲,我又係飲炒米茶就上火囗乾,最後飲陳皮水做代茶

等我試試先 thanks

水晶宮

美麗的寶寶 發表於 19-8-18 05:29

唔飲水淨飲炒米茶梗係口乾啦。我兩次生完都有飲清水同其他飲品(生完住院期間已經飲電解運動飲品、牛奶、果汁),完全冇問題。

大宅

美麗的寶寶 發表於 19-8-18 05:29

唔好飲凍水啫,反而你餵人奶唔可以飲茶代水,茶有咖啡因

首頁

尾頁

跳至