0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手媽媽好多疑問

bb 55日大

暫時半人奶半奶粉

bb滿月時食110ml/餐,約3個鐘一餐,一日7

依家人奶keep住都係畀110ml

但開奶粉130ml (水加奶粉後),bb開始都飲得哂(之前最多飲到120ml就自己停),咁其實係唔係要加奶畀bb

同埋依家有時bb會某一兩餐耐咗先叫食,咁其實係唔係唔洗刻意叫佢起身食?

d想幫bb拉長食奶時間到4個鐘一餐,其實依家可唔可以定太早?定bb到時會自己拉長?如果可以,應該點做?

bb依家未戒夜奶,又係咪應該等佢自己戒?

bb唔肯埋身,所以人奶都泵出嚟

之前都勉強可以5-6餐人奶,但之前奶量跌加上bb開始食多咗,依家只可以3-4餐人奶

唔知係唔係食多咗奶粉關係,bb去少咗便便

以前差唔多係餐食餐屙,依家一日先屙一次,今次仲兩日都未有得屙,其實係唔係要轉奶粉?

但明明係醫院到依家都係食同一隻奶粉,之前都屙到

(之前試過有一星期全人奶,但因為冇奶就變返5-6餐人奶,依家減減下減到3-4餐)

d要返工,有機會慢慢變全奶粉或最多keep到一兩餐人奶,好怕bb冇便便

bb依家朝早醒嘅時間多咗,見佢有時好似好悶咁,會四圍望同伊伊啊啊叫引你注意

咁有時會同佢傾吓計玩吓,但都係5-10分鐘,因為唔知可以點再同佢玩,大家會點同bb玩?

而到夜晚7-8bb就會好醒,開始扭又喊,抱住都唔得(朝早除咗要食奶換片都唔會點扭,平時亦比較少抱,識自己係床上瞓),就係唔肯瞓

最後搞到11-12點食埋奶搵包被包住佢加氹好耐先瞓,有時仲要出動奶咀(但唔係好想畀奶咀)

到底係bb個時間未調好定咩原因到夜晚就會又扭又喊呢?幾時先會好?

求大家解答,謝謝

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

stitch2019 發表於 19-8-12 15:34
新手媽媽好多疑問bb 55日大暫時半人奶半奶粉

bb滿月時食110ml/餐,約3個鐘一餐,一日7餐依家人奶keep住都 ...

爬大陸論壇有講法黃昏鬧,個個bb都差不多經歷過,天黑就特別喊喊下,三個月以後bb好好湊。你唔好太緊張,體重理想就可以1_3日屙屎都沒問題,唔硬 唔臭就好,我全母乳餵養,一天屙4-6次好麻煩剛剛睇醫生開益生菌調理

複式洋房

Cindy曾 發表於 19-8-12 16:17
爬大陸論壇有講法黃昏鬧,個個bb都差不多經歷過,天黑就特別喊喊下,三個月以後bb好好湊。你唔好太緊張, ...

我諗緊好唔好成日抱,定由佢喊,因為抱住都喊,咁不如放落床?

bb食奶粉唔係應該日日都有便便嗎?
我只知食人奶反而可以好多日冇便便
咁幾多日冇便便先要睇醫生?

大宅

stitch2019 發表於 19-8-12 20:19

我人奶日日四五次,煩 一二日奶粉bbOK沒問題,三五天就要換奶粉或者飲一安水

別墅

stitch2019 發表於 19-8-12 20:19

一個初生BB 喊都冇人理,你諗吓BB 幾咁絕望。抱住都喊但佢起碼一定知道已經有人抱住有人理,只係生理上佢控制唔到所以喊。我寧願抱到手殘都唔想BB 覺得點喊都冇人理佢。

複式洋房

Cindy曾 發表於 19-8-12 21:26
我人奶日日四五次,煩 一二日奶粉bbOK沒問題,三五天就要換奶粉或者飲一安水
...

佢屙得多我又唔介意幫佢換密d片,反而怕冇便便多d
等我再睇吓佢聽日有冇屙,如果唔係就去睇醫生

複式洋房

honeybid2 發表於 19-8-12 21:54
一個初生BB 喊都冇人理,你諗吓BB 幾咁絕望。抱住都喊但佢起碼一定知道已經有人抱住有人理,只係生理上佢 ...

其實佢喊我哋都會係旁邊氹佢,只係冇下下都抱
其實我哋都唔介意抱,只係見有唔同說法,一d話任抱,一d話唔好抱咁多,所以都好矛盾

別墅

stitch2019 發表於 19-8-12 22:09
其實佢喊我哋都會係旁邊氹佢,只係冇下下都抱
其實我哋都唔介意抱,只係見有唔同說法,一d話任抱,一d話唔 ...

旁邊氹到唔抱梗係慳水慳力。但氹唔到佢喊我一定會抱。點忍心佢明明見到阿媽喺隔離都唔肯抱?諗遠啲,抱多幾個月佢會爬會走到時你想抱都未必俾你抱...

子爵府

2019新春慶豚圓

honeybid2 發表於 19-8-12 21:54
一個初生BB 喊都冇人理,你諗吓BB 幾咁絕望。抱住都喊但佢起碼一定知道已經有人抱住有人理,只係生理上佢 ...

認同,有d媽媽話怕佢扭抱所以唔抱,由佢喊成粒鐘,我自己唔認同咁做。初生b喊係因為缺乏安全感,連自己爸爸媽媽都唔抱佢比安全感,好可憐。同埋其實都有專家講過,呢個係bb同爸媽既bonding之一,可以建立bb對父母既安全感,對佢成長好有幫助

子爵府

2019新春慶豚圓

bb滿月時食110ml/餐,約3個鐘一餐,一日7餐依家人奶keep住都 ...

呢個時段係比較尷尬,一黎bb仲未識玩玩具,又仲未識比明顯反應,我會開you tube播d兒歌,然後係bb面前跳下舞,郁下佢d手腳,bb會望住你,有時仲會笑幾下,通常播五六首都已經玩左半個鐘

複式洋房

honeybid2 發表於 19-8-12 23:18
旁邊氹到唔抱梗係慳水慳力。但氹唔到佢喊我一定會抱。點忍心佢明明見到阿媽喺隔離都唔肯抱?諗遠啲,抱多 ...

明白

複式洋房

Pink_girl 發表於 19-8-13 00:40
認同,有d媽媽話怕佢扭抱所以唔抱,由佢喊成粒鐘,我自己唔認同咁做。初生b喊係因為缺乏安全感,連自己爸 ...

咁我哋又冇咁誇張畀佢喊成個鐘。。。

複式洋房

Pink_girl 發表於 19-8-13 00:44
呢個時段係比較尷尬,一黎bb仲未識玩玩具,又仲未識比明顯反應,我會開you tube播d兒歌,然後係bb面前跳下 ...

好,等我試吓

別墅

我同BB (兩個月大)係鏡前面做鬼臉/傾計佢好開心,不過呢個玩好倦要抱住。我會讀新聞比佢聽自己順便睇埋讀到好誇張好似講故事咁。同埋搵d 有聲玩具吸引佢個頭左右擰下,我個仔通常玩玩下就訓左好搞笑

洋房

我仔而家兩個幾月,當初個幾月的時候同你疑問一模一樣,唔知可以點樣同佢玩,後來都係對住佢做下排氣操/按摩下肚子/講下野/唱下歌/學下聲/做下鬼臉/其實都係等佢知道你在陪佢。但我仔越大就越識得扭抱,BB都係好聰明知道有人錫自然會扭計。 我都係儘量同佢係床/沙發/BB床度Tum下玩下,到佢實在扭抱要喊先抱起安撫下。 其實加埋換片同以上事宜⋯你會發現時間好快又到下一餐⋯

我仔飲奶的量好飄忽,滿月個陣曾經吃最多! 可能係猛長期。 而家反而回落返一時時90-130每餐,一日6-7餐。 偶爾太眼訓可能半夜個餐得40-60。 體重都正常。 便便兩日一次。全奶粉B。黃昏夜晚吵鬧有機會係扭眼訓。

複式洋房

mapamia 發表於 19-8-13 20:54
我同BB (兩個月大)係鏡前面做鬼臉/傾計佢好開心,不過呢個玩好倦要抱住。我會讀新聞比佢聽自己順便睇埋:g ...

我見bb有整d bb聲我就學佢,佢就會笑,之後就動作好誇張咁錫吓佢面仔咁
啱啱買咗個床鈴畀佢玩,不過佢唔算太大興趣,佢似鍾意望人多d

複式洋房

亞瑟王媽媽 發表於 19-8-14 10:05
我仔而家兩個幾月,當初個幾月的時候同你疑問一模一樣,唔知可以點樣同佢玩,後來都係對住佢做下排氣操/按 ...

我都覺得bb好叻
例如我哋係旁邊,佢就會扭得勁d喊得勁d
但如果我哋唔得閒整緊嘢未可以即刻理佢時,佢自己扭一陣仔就會停

bb之前食奶好準時,真係差唔多夠鍾就會伊伊啊啊,如果過咗時就喊
但依家有時可以過鐘都唔醒,但又有時食咗唔舊兩個鐘就喊見似追食樣,都幾飄忽
但份量方面佢又真係食得哂,所以都分唔到係咪猛長期
我怕加咗畀佢但其實佢唔係真係要食咁多而overfeed 佢

湊b真係好難捉摸,要多多學習

洋房

stitch2019 發表於 19-8-14 10:53
我都覺得bb好叻
例如我哋係旁邊,佢就會扭得勁d喊得勁d
但如果我哋唔得閒整緊嘢未可以即刻理佢時,佢自己 ...

係 真係好飄忽 有排學習

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊