懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

肥虎虎 發表於 19-8-12 22:19
bb每日成長學習
其實父母亦一樣

知道,希望到時我可以成為一個合格媽媽。

男爵府

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 22:22
知道,希望到時我可以成為一個合格媽媽。

一齊努力啦

大宅

我32周都有去街市,我屋企人都唔係好比我去,但有時候又想自己去買D嘢,就慢慢行,睇定地下D水,唔敢再一路行一路睇電話,要覆信息就企埋一邊覆完再繼續行,人多的話盡量係入口處幾檔買完就走,攞好散紙大餅,一俾錢即刻可以走,一見人橫衝直撞就企定定俾佢過先,小心D都無野嘅

男爵府

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 22:20
你好幸福呀!我老公比較忙,只係貢獻家用

我地無人幫嘛!
慢慢啦,好快就岀錢又岀力
你地都係新手,一齊學習一齊成長

別墅

我都係照落街市買
入去前諗定煮乜餸,要買d乜,買完即走
係行路睇住跣親,
魚檔我比較少去,因為地下真係好濕
多數買瓜菜肉

水晶宮

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 20:43
以家懷孕3個月左右,請教一下懷孕中期和後期嘅準媽媽,如果得先生和自己2個人住,買餸煮飯可以點安排?
因 ...

其實唔使太緊張。去街市又好,食雪藏嘢又好,出街食都好,全部都唔係咩問題。我自己陀兩胎都係如常生活直到生。買餸嘅嘢,到時量力而為。如果唔方便日日買可以等先生放假一齊買多啲,有啲嘢係可以放耐啲的。超市急凍或冰鮮肉其實並冇問題,營養學上營養價值同新鮮嘅一樣。真係好攰就出街食囉。

大宅

回覆樓主:

我就生之前都係咁去街市買,d呀姨叔叔仲友善d tim,不過唔想拎太重/有d街市又濕又逼,可以星期六日同老公一齊去拉架車仔買定幾日餸放雪櫃,真係想食d唔放得耐咪即日去買少少

大宅

唔需要太擔心,怕危險盡量讓先生陪你一起買。一個人就盡量少行海鮮檔,濕滑。

大宅

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 20:43
以家懷孕3個月左右,請教一下懷孕中期和後期嘅準媽媽,如果得先生和自己2個人住,買餸煮飯可以點安排?
因 ...

我和先生俩人住,先生要返工,平时都係我去買餸,先生只有放假或者早收工先一齊去,如果唔係就自己去,唯有小心D,唔想成日出街食,唔健康

大宅

babybreadmama 發表於 19-8-12 21:42
諗太多!我仲有兩個星期就生,仲晚晚自己煮,老公洗碗。成日SHOPPING,只要唔好去太多人地方。 ...

X2,同你一樣仲有兩個星期就生,都係自己煮,唯有小心慢慢行

大宅

babybreadmama 發表於 19-8-12 21:42
諗太多!我仲有兩個星期就生,仲晚晚自己煮,老公洗碗。成日SHOPPING,只要唔好去太多人地方。 ...

我早上九點去百佳買瘦肉,煲好粥吃飽坐車去醫院12點正,一點產檢完即刻入產房……醫生一大輪重複檢查,準備吊針 催生搏機,二點開始一個人係度陣痛五點屙出來了,生完!到而家四個月始終都是一個人湊bb 做飯……

大宅

回覆 littlequeeniebb 的帖子

上網買....你會有姐姐幫手嗎?如果冇其實生完之後會好忙,出去買餸係會有D難
有APP有上網買餸,可以買部份其他出去再買

大宅

回覆 nk88 的帖子

尤其係小朋友一加固就會多好多野諗,你可以諗下http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/794068/即時-香港-政府推-本地魚菜直送-APP-方便市民買齊一餐餸

別墅

我而家34週, 日日煮飯, 我試過最激動 買咗個菠蘿返屋企, 自己一個人買餸的話 , 我鍾意孭背囊出街, 超市買餸, 包好放曬入背囊, 可以孭到超多嘢, 又唔會覺得重。 老公放假嘅時候就會去街市, 買到一星期嘅餸, 蕃茄、粟米、 瓜 , 都可以放喺雪櫃放好耐, 洋蔥、南瓜又可以放好耐 ,菜就通常放到兩三日, 冰格有勁多唔同嘅急凍嘢, 帶子、蝦、三文魚、豬扒、 海鮮... 生果買嘅時候自己安排, 有啲買青啲放耐啲, 有啲買熟啲, 當日即刻食, 我一直非常享受煮嘢食, 但懷孕頭三個月沒有胃口 , 完全沒有心機煮嘢食, 漸漸習慣後胃口返曬嚟, 現在繼續好享受煮嘢食!

子爵府

我中後期開始冇煮喇,到bb依家一歲
一個月都有煮一兩次嘅

別墅

其實好多第二胎大住肚湊一個仲家務煮飯,慢慢做就得。如果怕辛苦可以找家務助理

別墅

我宜家8個月都係自己去買呀 不過唔可以拎太多
至多買2餐 買唔到煲湯湯料(太重!)
所以有宜家飲燉湯多 $10肉 $5瓜燉的話夠2個人飲

其實好多地方都多人會唔小心被撞到 真係唔只街市

男爵府

兩個人食買好少嘢,儘量去超級市場買乾淨企理

男爵府

我一直都有煮大肚嗰時,有時整得簡單啲或者係其中一個餸係街度買嘅

洋房

胎盤低是要注意啊,不可以輕心,我開頭都是胎盤低後來升反上去了,然後還要煮飯和帶個大的,不過好彩有同學媽媽幫忙帶反學,順利去到20週就無事了,我自己喜歡在家煮飯,因為唔想行出去,所以可以週末和先生去買齊一週要的菜, 兩個人簡單一些啊,兩菜一湯都夠曬咯。

首頁

尾頁

跳至