懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有左之後 就開始訓練老公買餸煮飯
我買餸個街市距離屋企20分鐘路程 又冇直接車到 同埋收工去街市真係好迫 又濕 比人撞過好多次
所以將呢d重任交左比老公

男爵府

回覆樓主:

如果無乜唔舒服其實無嘢需要緊張
我成個孕期一星期煮4-5餐飯, 差唔多日日落街買嘢

複式洋房

貓宅 發表於 19-8-13 23:48
如果無乜唔舒服其實無嘢需要緊張
我成個孕期一星期煮4-5餐飯, 差唔多日日落街買嘢
...

通常煮d咩多?有時都諗爆頭。

男爵府

littlequeeniebb 發表於 19-8-13 23:58

我無介口喎所以咩都煮咩都食, 真係魚蝦蟹所有海鮮雞鴨鵝都照食, 所以同平時食飯係無分別, 我唔知妳會唔會介口所以都唔知點介紹比妳

複式洋房

貓宅 發表於 19-8-14 00:03
我無介口喎所以咩都煮咩都食, 真係魚蝦蟹所有海鮮雞鴨鵝都照食, 所以同平時食飯係無分別, 我唔知妳會唔會 ...

我就係有介口,所以諗爆頭。
主要係海鮮,生冷,鴨鵝,涼無食,所以真係少選擇

男爵府

littlequeeniebb 發表於 19-8-14 00:10
我就係有介口,所以諗爆頭。
主要係海鮮,生冷,鴨鵝,涼無食,所以真係少選擇
...

係呀, 我除咗生嘢其他一切照食照飲, 凍嘢涼嘢都照隊架
要介口就難諗好多喇

複式洋房

貓宅 發表於 19-8-14 00:31
係呀, 我除咗生嘢其他一切照食照飲, 凍嘢涼嘢都照隊架
要介口就難諗好多喇
...

煩到直頭出去食,以家一星期可能只煮一晚。
以前一星期都煲2,3次湯(包括燉品)
以家咩都唔敢食,3個幾月只煲過2次魚湯(好似唔鐘意左食魚)同1次黃豆排骨湯。涼又話唔得,補又話唔得。加上煲老火湯D料又重。

大宅

littlequeeniebb 發表於 19-8-13 23:58

買菜+簡單配料~ 淥烏冬

複式洋房

bipa 發表於 19-8-14 09:53
買菜+簡單配料~ 淥烏冬

中午自己食都ok,晚餐唔夠豐富。

大宅

2019新春慶豚圓

睇你嘅狀態同心態,如果無咩特別問題,可以照樣買餸煮飯,但記得行慢D、著防跣鞋,唔好攞太重嘅野,輕鬆心情面對就得。

我懷孕中期同後期生活同前期差不多,一星期煮3、4日飯左右,其他出街食,係盡量唔好攞太重嘅野,行得攰就要休息一下。

複式洋房

我平日要返工,收工都已經攰。
所以我會買定D金菇丶豬豚肉片丶蕃茄丶鯖魚放雪櫃,放工返去淥埋烏冬丶通粉有時加塊芝士又一餐,味道都唔錯架

複式洋房

littlequeeniebb 發表於 19-8-12 20:43
以家懷孕3個月左右,請教一下懷孕中期和後期嘅準媽媽,如果得先生和自己2個人住,買餸煮飯可以點安排?
因 ...

你2個人應該易好多啦, 我宜家就快生得買餸煮飯都係我自己一個人做, 仲要照顧埋6299

去街市時盡量用手護住個肚, 星期六買餸買埋星期日份, 到星期日買餸就買多啲for平日, 盡量星期一至五只需要補買一次餸
放假買餸老公陪唔到就拉車仔, 唔好拎咁重, 特別後期拎得重會好辛苦

盡力而為啦, 自己身體做到可以當做下運動, 到時希望會易生啲

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我陀二胎時,帶埋大女去街市買餸,煮飯到37wk
街市啲人見你大肚仲緊張過你呀,當然唔好揀peak hrs去買啦

民房

weekend老公喺度叫佢幫手拎下
平時唔好peak hour去街市/超市買餸
可以買啲擺得嘅菜,例如西蘭花、瓜類

其實每餐有澱粉質有菜有肉就好夠營養
想簡單嘅,可以煮個麵,烚個菜,煎啲肉
屋企有蒸爐/電飯煲可以蒸埋餸就仲正添
有時我一個人食,就會節瓜加肉片滾一陣
加啲米粉/通粉就搞掂
簡單又健康

總之盡量唔好每樣餸都咁複雜
仲有同一款餸煮多幾次,熟手左會快好多
咁就唔駛企喺廚房咁耐,就會輕鬆好多 :)

洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
littlequeeniebb 發表於 19-8-12 20:43
以家懷孕3個月左右,請教一下懷孕中期和後期嘅準媽媽,如果得先生和自己2個人住,買餸煮飯可以點安排?
因 ...

我都係兩人住,平時煮到就煮,放工返到屋企都7點,只可去超市買簡單煮,星期六或日仲掃地拖地添呀,事事量力而為

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊