時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

普世價值 發表於 19-8-12 21:59
咁我問警察除左燒傷個少少,(仲聲稱係警署內被燒傷), 仲有咩被傷害

比你地燒宿舍,兜口兜面問候屋企人,言語暴力,算唔算

伯爵府

linna2.55 發表於 19-8-15 01:10
謝謝樓主,其實有顏色沒顏色也不是問題,問題是很多人覺得撐就是100%的撐,原全沒商確及討論的空間,一味 ...

機場事件有一群人做得好錯,禁錮,欺凌,當警察以槍示警,也覺正確,仲心讚他冷靜,但當看前半段為何引發這衝突,就好自然好嬲轉企示威者嗰边,但太多唔同途徑得到唔同片段,科技咁先進,剪接技術咁勁,真係好難判斷真假。
昨天7月14無人狂發催淚彈,不在現場又無看直播,只可笑下不敢評論

男爵府

AC117 發表於 19-8-15 10:55
機場事件有一群人做得好錯,禁錮,欺凌,當警察以槍示警,也覺正確,仲心讚他冷靜,但當看前半段為何引發 ...

非法集結,警察行動,之後示威者圍毆警察。你看到的可能係示威者被警察按在地上。
你認為咁都係警察錯先就冇法了

大宅

ethan1002 發表於 19-8-15 10:59
非法集結,警察行動,之後示威者圍毆警察。你看到的可能係示威者被警察按在地上。
你認為咁都係警察錯先就 ...

無顏色?唔好笑死人啦!當我話兩邊暴力都要譴責嘅時候,你咪衝出嚟幫警察!你話我知包成咁點認人投訴?!

我無顏色好威威呀!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

ethan1002 發表於 19-8-15 10:59
你認為咁都係警察錯先就 ...

教我認人pls

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

sisterchanchan 發表於 19-9-23 20:16
無顏色?唔好笑死人啦!當我話兩邊暴力都要譴責嘅時候,你咪衝出嚟幫警察!你話我知包成咁點認人投訴?!
...

得你笑咋喎,你仲好笑,無聊到睇返我啲主題⋯你嘅人生就係咁?可悲

大宅

ethan1002 發表於 19-9-23 20:18
得你笑咋喎,你仲好笑,無聊到睇返我啲主題⋯你嘅人生就係咁?可悲

睇下你有幾中立丫嘛,我鍾意了解事實,唔係盲目支持

中立jm你好叻呀!

男爵府

sisterchanchan 發表於 19-9-23 20:16
...

點認人我又唔係暴徒,你問返當時人啦,仲有我嘅政治立場都唔關你事,我係對暴徒失控嘅行為而作出反對,但唔代表我係咩顏色
你都係諗下點救下自己先,你心理問題睇來都浮現了。我呢個post一早已沉,你無聊到搵出來,真係⋯⋯除左有病了,正常人都唔會咁做

男爵府

sisterchanchan 發表於 19-9-23 20:20
睇下你有幾中立丫嘛,我鍾意了解事實,唔係盲目支持

中立jm你好叻呀!

其實我中唔中立對你有影響?其實我都唔會有興趣睇你係點,不過你鍾意啦

大宅

ethan1002 發表於 19-9-23 20:24
點認人我又唔係暴徒,你問返當時人啦,仲有我嘅政治立場都唔關你事,我係對暴徒失控嘅行為而作出反對,但 ...

你好明顯支持警察喎,咁都唔係有顏色?講大話都幾叻!

除咗話人心理有問題你仲有咩野可以講?中立jm

大宅

ethan1002 發表於 19-9-23 20:25
其實我中唔中立對你有影響?其實我都唔會有興趣睇你係點,不過你鍾意啦
...

口講一套,做另一套,藍屍鍾意咁嫁?

男爵府

sisterchanchan 發表於 19-9-23 20:26
你好明顯支持警察喎,咁都唔係有顏色?講大話都幾叻!

除咗話人心理有問題你仲有咩野可以講?中立jm:happ ...

我支持好正常,因為係暴徒破壞社會,你要覺得呢啲冇問題都冇所謂,因為你都係喺度自我安慰

大宅

ethan1002 發表於 19-9-23 20:28
我支持好正常,因為係暴徒破壞社會,你要覺得呢啲冇問題都冇所謂,因為你都係喺度自我安慰
...

我咪講咁好多次譴責兩邊暴力!示威者暴力要譴責!你覺得暴力洗唔洗譴責呀?警察暴力洗唔洗?定你覺得警察永遠是對的?

男爵府

畀面勳章

mformic007 發表於 19-8-14 22:47
唔可以成立呢個毒辣調查委員會
以免成為乞衣脫罪的原因

大宅

普世價值 發表於 19-8-12 21:59
咁我問警察除左燒傷個少少,(仲聲稱係警署內被燒傷), 仲有咩被傷害

其實你可唔可以解釋一下
1。暴徒點解要放燃燒旦?
2。打爛公用設施,例如地鉄?
3。點解要迫市民同你攬炒?例如和你塞
4。點解要塗污牆壁?
5。點解要醜出HK?例如塞機埸?搞到在埸飛唔到嘅啲外國人怨聲不斷?

再問落下就大家冇癮
其實你一直係處問有雞先定有雞旦先的問題,
有暴民暴力先
定係警察武力升級先
請不要甘白㐅啦

正常愛恩斯坦都答唔到你

男爵府

普世價值 發表於 19-8-12 21:52
你自己睇下,我心情都唔好

【逃犯條例】被壓地制服滿口鮮血 示威者門牙斷裂:唔好撳喇我求下你

這片段我有看,起初覺得差人太兇,後來朋友給我看了原因,(是那个被制服的男子,先攻擊差人,所以差人還擊,所以這男子説,對不起)

黑媒通常只播警員打人的片段,前因卻刪除了。
這便是很多人對警員不滿的起因。

大家停一停,想清楚,是否甘心香港變成一个罪惡之城?

男爵府

sisterchanchan 發表於 19-9-23 20:30
我咪講咁好多次譴責兩邊暴力!示威者暴力要譴責!你覺得暴力洗唔洗譴責呀?警察暴力洗唔洗?定你覺得警察 ...

譴責咩呢?可以譴責到?佢地唔係咩政府部門,點譴責,用下腦先啦。
佢地破壞到港鐵封站,咩人都圍,正常?搶警槍,正常?打人打到頭破血流,人地求佢地放佢一條生路仲要打到人重傷,又係正常?
我支持警察要用武力鎮壓,因係暴徒先用武力對人在先,非法在先。
乜捉犯都要行個禮,問左可唔可以鎖你返警署先?係嘅話呢個都唔會係犯

仲有,好多普通市民都係怕黑衣人,唔怕警察。你所指黑警總會有,要去譴責係佢地,但唔係針對整個警隊。香港絕不能冇警察,都係果句,唔通比班黑衣人維持秩序?佢地憑咩?用下腦吧

大宅

回覆 dolphinsky0613 的帖子

理性討論。A正在傷害更多無辜的人,B在所有國家都是合法以暴制亂的force。如果冇暴力A,根本唔會有暴力B。

無錯,我同樣反對B用過度暴力,但不是所有B都是過度暴力。就比如,A當中的和理非亦是得到許可的,因為他們沒有在行動上傷害他人。

我都希望香港人可以冷靜下來,這個城市是我們大家的,毀了,就沒有了。

侯爵府

Kikinaya 發表於 19-8-12 21:55
說得好,我也沒有任何顏色,亦不認同香港警察可以犯法過分使用武力,但係近來的壓力及輿論已經令到所有市 ...

我又係咁,仲好同情d細路,覺得細路需要多空間同包容成長時d痛苦,,不過越來越火,特別d人完全沒打算負責任,破壞完大條道理,,其實對細路係超級差示範,呢d咁賤格,有曬橋避責任的做法完全引細路成魔,,好pk,搞到我都躁埋

侯爵府

charliechaplin 發表於 19-9-23 20:32
其實你可唔可以解釋一下
1。暴徒點解要放燃燒旦?
2。打爛公用設施,例如地鉄?

點解要迫市民同你攬炒?例如和你塞

終於都有人承認,打爛,迫市民,,
其實就係呢d令我轉陣,,,,
同埋,最關鍵,,蒙面,,如果相信自己正義,何必遮掩,所有抗爭者,包括大家經常提及的名人,革命軍,都堂堂正正,可能會因抗爭受到刑罰受到不公平對待,但仍然堅持,係和平堅持,,,所謂人鏈,當街頭出現一幫蒙面以人鏈表達及向波羅的路海之路敬,我認真o嘴,,,又有以「迫人」手段學習甘地不合作運動,,,omg,,香港年輕人,不如讀讀書啦,,,為正義而抗爭堂堂正正,,,另外,連儂牆,有peace呢個字啊,,

首頁

尾頁

跳至