自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無身教都係自己受返,仔女大左咪對自己無禮貌

公爵府

回覆樓主:

老奉同無家教

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

youhello507 發表於 19-8-12 23:54
我有時答完pm , 都冇一句唔該

世界變

有啲人可以有嘢問就pm問,問完唔該冇聲。下次又問,我而家唔會再理佢
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

唔識講唔該、唔感恩的人嘅人生一定得唔到幸福,因為佢永遠覺得人虧欠了他...

珍珠宮

係囉,試過好多次幫媽媽推開門比佢地推bb車,真係好似奉旨咁,唔該都無句,直行直過

水晶宮

sjssjssjs 發表於 19-8-13 05:54
正如我已入,有人跑 / 趕行緊入黎,我幫佢地按住門,有d人入到黎一句吾该都冇
...

香港人好小講,反而大6人會講,我座大廈係咁!

珍珠宮

虎到金來勳章

見過有媽媽推bb車中間打尖搭升降機, 升降已經好少位, 直接將架bb車衝入升降機撞人

珍珠宮

Fion710 發表於 19-8-13 07:57
香港人好小講,反而大6人會講,我座大廈係咁!

我認為教育出了問題,只看成績,沒有做好德育,基本禮貌越來越差

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-8-13 07:06

有啲人可以有嘢問就pm問,問完唔該冇聲。下次又問,我而家唔會再理佢
...

係囉,我又唔係客服,一句 thx 好基本

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

youhello507 發表於 19-8-13 08:31
係囉,我又唔係客服,一句 thx 好基本

我唔要求高,一個 / 我也收貨。無端端pm問我都算,有d遲覆催催催……
身教
我對客服/司機/侍應都有講唔該的
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

woody.k 發表於 19-8-12 23:59
今日搭地鐵都係
個男人見到個大肚 即刻起身話 讓比你丫
然後個大肚婆 一粒聲都冇出 坐底左

呢D我成日見到,我認我介意,所以我好少坐,寧願企。反而讓位公公婆婆佢哋通常都有反應。

伯爵府

oasis18 發表於 19-8-13 08:28
見過有媽媽推bb車中間打尖搭升降機, 升降已經好少位, 直接將架bb車衝入升降機撞人 ...

佢應該怪緊你無讓佢先,要自行打尖

伯爵府

呢D就係家庭教育囉

家長既父母無教,家長唔識禮貌,所以佢地亦都無教佢地既下一代,會一路傳落去

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

youhello507 發表於 19-8-12 23:54
我有時答完pm , 都冇一句唔該

世界變

係。唔明現在的人會這樣。十日前幫了bk jm澄清後,佢竟然話我做得不全面,怪我......我對這些人真無言。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個家長無禮貎

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

嘩~ 好憎依D無禮貌的人...

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

讓坐都係

讓過一次大肚媽

唔講唔該仲眼超超

子爵府

而家既人係咁係因為用得太多電話功能,連打個電話同對方講一兩句都唔想只用WhatsApp

去表達,少用説話表達情感,就會忘記應用既禮貌,太依賴這些功能並不是好事!

男爵府

Nooryes 發表於 19-8-12 23:22
如題 當時我排緊隊去洗手間
前面2個女人帶住小朋友
之前女人前面既人讓距地先

佢覺得應該讓小朋友先
其實小朋友係看父母行為既

象牙宮

上次係港鐵比小朋友掉手上玩具掉到,個亞媽對唔住都無,
重想我地執返件玩具比佢,
有次係商場又係咁,玩鐵車掉到我隻腳,又係對唔住都無,而家好多多父母自己都無禮貌,點會教到有教養小朋友。

首頁

尾頁

跳至