自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-8-13 07:53
取消機位航空公司會否賠錢?! 我兩萬幾一位啊@$$&$#

最好去相關航空公司官網看看最新資料。我看到中國航空已經公佈了可以在機票有限期內免費退票或者改簽。

至於改飛中國其他城市的證件問題,可以向當地中國領事館查詢一下有沒有應急辦法解決。

祝順利!

大宅

回覆樓主:

飛去內地,再陸路番香港

大宅

今次真係多個經驗,以後離開香港應該帶埋回鄉卡,以前唔帶主要係怕去到當地比人打荷包,本來無需要使用嘅回鄉卡都整唔見會覺得好無謂,但依家睇嚟都係帶埋好D!

珍珠宮

情況隨時被黑衣人圍堵而出現變化。

機管局6時起重新編配航班 陸續回復航班升降
2019-08-13 HKT 08:01

機管局表示,早上6時起,已重新編配航班,陸續回復航班升降。機管局呼籲旅客出發前往機場前,透過機場網頁或「我的航班」流動應用程式,了解最新航班情況。

珍珠宮

seaheart88 發表於 19-8-13 09:08
終於發覺回鄉證都有佢可貴之處基本上我係日日都袋係銀包

我現在也是每天帶著跟身。

萬一有一天香港不幸被恐怖份子發動致命的恐怖襲擊,可以隨時去深圳避難。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

賽姬 發表於 19-8-13 08:02
係呀!我隨身帶定回鄉卡,尤其係見到之前係外國發生天災人禍時,中國政府係最快安排包機接載人民回國。
...

长知识,谢谢JM分享!

珍珠宮

平平常常 發表於 19-8-13 10:23

萬一有一天香港不幸被恐怖份子發動致命的恐怖襲擊,可以隨時去深圳避難。

Me too

琥珀宮

yan_yan_mummy 發表於 19-8-13 01:29
我一家四口現正在峴港,原定12/8晚上乘港龍回港。由於資訊混亂,KA差不多到起飛前一小時才cancel flight。
...

香港機場已大部分回復正常,而家只係KA比唔到機位你回港,你可以check其他有機去香港既航空公司,其實不需轉飛澳門/內地

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我朋友本來應該琴晚上海回港,佢本身坐國泰商務客位,好不容易追到一張EY機票由上海飛深圳,佢司機在再深圳接佢。
我細妹冇咁好彩,本來應該琴日傍晚由緬甸返香港,航班取消跟住半夜有另一班亦都取消,本來話要8月14號凌晨先有機位俾佢返嚟,但突然琴晚好夜,收到通知今朝八點幾有reschedule flight, 佢本來都係坐Business,今朝係一架好舊嘅機,仲係用ipad類形screen, 但佢話好過冇,佢而家應該飛緊返嚟途中,希望佢一切順利!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

樓主, 我見hke有機返喎!希望你順利回港
放下自在

公爵府

好媽媽勳章

sukicloud 發表於 19-8-13 07:57
如果有回鄉証,先考慮深圳,因為應該比較多機位
如果沒有,就快諗澳門

去廣州都ok啦,搭高鐵返香港都快

大宅

jolps 發表於 19-8-13 08:10
係呀~ 現在全世界隨時都有天災人禍, 帶住回鄉證, 有乜事發生都多條路!

我出親國都帶,passport晤見咗都有後備

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

感激各位回覆。

我地最終決定多留兩日,星期四由峴港飛澳門,希望平安回家。

網上flight status 不可盡信,我地昨日中午已知香港機場有事,不停check 住CX 有冇通知,酒店check out 前又搵前枱double confirm, 直至CX出理flight reminder話飛得先叫車出機場,但去到機場CX staff 話因為冇機飛來峴港,所以亦冇機飛返香港。

我知今日UO有機,但昨晚已買唔到。所以最後返回酒店extend stay, 好彩酒店好accommodating, 之後每晚半價續住,仲安排另外7個我地晌機場遇到嘅香港人半價入住,總算鬆一口氣。

家中長老仙遊後已冇續回鄉證,睇黎要申請返一張傍身。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

TAKTAKB 發表於 19-8-13 09:48
我妹一家系峴港,原定今日下午四点返,而家吾知佢地点

我地原定昨晚8:00飛,5點到機場counter話暫停check in, 話等香港通知先知飛唔飛得,一直等到7:30先話cancel. 當時7:00左右隔離Air Macau仲有4個位,可惜CX cancel flight 時佢地已close counter.

侯爵府

seaheart88 發表於 19-8-13 07:57
好彩我係長期都將回鄉證銀包。。。在驚有乜事隨時用得着

me 2

水晶宮

yan_yan_mummy 發表於 19-8-13 12:00
感激各位回覆。

我地最終決定多留兩日,星期四由峴港飛澳門,希望平安回家。

你會唔會wait 埋飛香港?星期四應該搞掂啦卦

水晶宮

jolps 發表於 19-8-13 08:10
係呀~ 現在全世界隨時都有天災人禍, 帶住回鄉證, 有乜事發生都多條路!

都係、以後記得

侯爵府

平平常常 發表於 19-8-13 10:23

我都係咁諗...

珍珠宮

回覆樓主:

轉飛澳門啦~點等到星期五呀~

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-8-13 08:01
以後外遊會帶住

我一向都會帶,而且去旅行,都一定會查下當地中領管嘅地址同電話,有咩事,最終真係只有中領館可以幫你,即使你係外地報警,佢地最終都可能係協助你去中領館!

首頁

尾頁

跳至