懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我因胎水少,一夠37週就要入院催生,今次生嘅經歷同屯門醫院醫護人員帶比我嘅經歷、感受,絕對令我產生恐懼,不斷加重我對自己自責嘅感覺。每日留喺醫院都覺得受苦多過休息,一直以為自己只少要求唔高,唔好諗住自己喺住酒店咁好服務,個人正正常常,啲人都會唔太差,原來喺我太天真!

洋房

aliceyung 發表於 19-8-13 08:36
話說我因胎水少,一夠37週就要入院催生,今次生嘅經歷同屯門醫院醫護人員帶比我嘅經歷、感受,絕對令我產生 ...

喺我入院催生嘅第一日,醫院安排我8:30入院,
原打算一入院又可以催生,點知醫生check完我子宮頸就同我講要等多一日,話有啲孕婦子宮受過刺激都容易有作動徵狀,所以叫我等多一日。
如果都冇任何作動,就等第二日再安排催生。
如是者到左第二日,早上6點護士同我塞第一粒藥,差唔到去到8點開始感覺到子宮收縮,同9點幾左右醫生巡房,我就分別比兩個醫生check子宮頸,應該係見習醫生同一個senior 醫生。見習醫生check子宮嘅力度同手勢令我痛不欲生,然後佢同我講,子宮頸未成熟聽日先再塞藥。然後senior 醫生對於佢嘅診斷有啲唔同意,所以決定親自check宮頸一次。

洋房

aliceyung 發表於 19-8-13 08:47
喺我入院催生嘅第一日,醫院安排我8:30入院,
原打算一入院又可以催生,點知醫生check完我子宮頸就同我講 ...

Check完之後,醫生話覺得可以人手穿水,
就即刻推我入待產房,人手幫我刺穿胎水。
之後10點左右就穿左水,痛到差唔多4點,醫生都係話1度都未開,痛真係好痛,我老公一直都好緊張好想入黎陪我,但待產房姑娘好似覺得阻住佢地咁,一直拖延唔比我老公入住。但我一邊痛就聽到姑娘一邊鬧隔離叫到拆天個媽媽,搞到我痛都唔敢出聲,只好默默咁深呼吸,老公又幫我按摩。之後突然姑娘問我想唔想要無痛,我猶豫左一陣,好想靠自己但真係痛到唔想再撕心裂肺咁痛落去,決定捱打幾針!
之後差唔多5點鐘打左之後痛感有下降,喺舒服好多,但接近7點時我覺得頭開始痛開始重,個身開始有啲熱。

洋房

aliceyung 發表於 19-8-13 08:57
Check完之後,醫生話覺得可以人手穿水,
就即刻推我入待產房,人手幫我刺穿胎水。
之後10點左右就穿左水, ...

話左比姑娘聽我開始唔舒服,
姑娘就話冇野嘅,比條毛巾你抹下面啦⋯⋯
去到8點,成班見習醫生由一個貌似senior嘅醫生帶領下黎左巡房,不斷指住個mon係咁教佢地,
之後再由唔同嘅見習醫生同我check宮頸,我都忍!當時話我開左3度,然後話過多兩個鐘黎幫我check多次。去到10點,bb心跳突然下降,由16x跌到8x,情況好危險,當時待產房嘅姑娘又不動聲色,我老公開始著急,反而比姑娘鬧返轉頭,之後姑娘先行過黎睇下我,仲話係我部胎心機移左位。我老公再問姑娘,姑娘態度極差咁回應,我會通知醫生啦!直到醫生黎到病房,醫生再check宮頸,已經開到7度。但同時又發現我發緊燒。

複式洋房

政府醫院係甘的了,唔到有生命危險唔理你住架,下胎私家啦,幾萬啫,生仔至多生二三次

複式洋房

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

發燒之後點哎,睇到好緊張....
排咗十月係屯門生,好擔心哦

大宅

2019新春慶豚圓

我係其他政府醫院生,我早上入院痛左24個鐘頭,到第2朝早上醫生巡房問完我情況,話未生得,當時我已痛到成晚標汗深呼吸,好彩後來有個senior醫生巡房,佢聽完我情況,幫我檢查宮頸,原來已經開左2度

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

aliceyung 發表於 19-8-13 09:08
話左比姑娘聽我開始唔舒服,
姑娘就話冇野嘅,比條毛巾你抹下面啦⋯⋯
去到8點,成班見習醫生由一個貌似se ...

睇到發緊燒,我都唔覺有乜問題
你覺得感覺最差係因為多實習醫生 ???
因為你痛怕比人話唔敢叫所以屯院差?
好老實,慳返啖氣生好過啦
事實生仔就係會痛
實習間間大院都有架
你宮頸未成熟,度數開唔足
產程長呢點無人能估計
生生下發燒好平常,又關佢地乜事
姑娘主動問你打唔打無痛,好好喎
其他人試過屯門生,其他政府生想打無痛都未必有
開1度唔比你老公入,亦係程序之一

大宅

2019新春慶豚圓

我係2017年尾屯門醫院開刀生,我覺得醫生同護士都好好呀,如果你係順產嘅話,應該正常最後階段先可以俾你先生入去,如果唔係你生30個鐘唔通係隔離陪足30個鐘阻住人哋做野

大宅

2019新春慶豚圓

我嗰時都係有好多見習醫生,但係所有專業嘅醫生都係經過見習嘅階段,如果唔係經驗點樣累積,我又唔覺得有問題喎,如果你係咁介意見習醫生,真係應該一早就去私家

別墅

其實你介意實習醫生, 可以出聲架
正常佢地其實應該要問你攞CONSENT
不過係香港先會唔問病人要人硬食
博你地唔出聲

複式洋房

政府醫院,其實人手真係好緊,我睇你嘅經歷都算係正常程序,冇受過啲咩特別唔好嘅對待,冇講到咁嚴重掛,如果需要貼身呵護甚至乎嗌加油嘅可能要去私家醫院先做到啦

大宅

2019新春慶豚圓

香港地生仔真係兩三次最多,如果有要求真係最好去私家。

洋房

我上個月都係屯門醫院生,都係催生,醫生姑娘都好好啊...到最尾我都係發燒同埋度數開得慢要緊急開刀,全程醫生姑娘麻醉醫生都好好啊

複式洋房

YellowDuckDuck 發表於 19-8-13 09:39
政府醫院係甘的了,唔到有生命危險唔理你住架,下胎私家啦,幾萬啫,生仔至多生二三次
...

複式洋房

我戥樓主可憐, 係到呻下都比人話返轉頭! TAKE CARE! 千萬唔好影響心情!!

複式洋房

洋房

好彩平安順利生了出來,要注意多休息

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

肥虎虎 發表於 19-8-13 11:09

睇到發緊燒,我都唔覺有乜問題

發燒之前,樓主話bb心跳跌,咁樣喺公立醫院都係無問題嗎? 記得有朋友話佢喺外國生時bb心跳跌,醫生即盡快吸個b出黎。其實正常應該點處理?

複式洋房

睇到都覺得痛.. 樓主,之後點樣?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊