懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

KILW 發表於 19-8-13 16:13
發燒之前,樓主話bb心跳跌,咁樣喺公立醫院都係無問題嗎? 記得有朋友話佢喺外國生時bb心跳跌 ...

生生下發燒,心跳跌都係常見
你以為佢地無理
但其實佢地mon緊你唔知
真係危急情況見唔對路會推你過隔離開刀

別墅

aliceyung 發表於 19-8-13 08:36
話說我因胎水少,一夠37週就要入院催生,今次生嘅經歷同屯門醫院醫護人員帶比我嘅經歷、感受,絕對令我產生 ...

Agree!我係一個好例子!

我有心辨倒流,第一次去屯醫產檢(私家寫左信,叫我直接去屯醫),屯醫做完第一次產檢,叫我返健康院,去到健康院,健康院話我既case佢地唔收,叫我返屯醫。而係呢段時間,我曾經試話流血入院(我胎盤低,醫生話流血常見,呢點我認同),都試過心跳keep住係13x-14x,醫生話冇問題

本身我book左私家生,之後我見唔對路,怕我既情況到最後私家唔收,要係屯門生,所以轉左去瑪麗。佢地即刻安排我見心臟科,我胎盤低,流少少血,佢地都好緊張。我最後係瑪麗住左差唔多兩個月先生,我想像唔到,如果我當時係屯醫生,會發生咩事!

男爵府

aliceyung 發表於 19-8-13 08:47
喺我入院催生嘅第一日,醫院安排我8:30入院,
原打算一入院又可以催生,點知醫生check完我子宮頸就同我講 ...

政府醫院係要等到BB出嚟果一剎那之前無耐先放你老公入嚟㗎,我生過2個都係咁,頭胎時,我未開夠度數,姑娘放左我老公入嚟幫我打氣,轉頭就趕返佢出去,到生果陣佢去左痾尿,就咁我就白白無左陪產機會喇。
第二胎好彩叫老公stand by定,唔係實一世難過。

別墅

話說我因胎水少,一夠37週就要入院催生,今次生嘅經歷同屯門醫院醫護人員帶比我嘅經歷、感受,絕對令我產生 ...

話說我第一次去贊育檢查,佢地話睇到我屯醫份產前血顯示甲狀腺有問題,問屯醫有冇follow up,我話冇,佢地即刻再幫我抽血,話甲低係懷孕初期會容易導致流產。結果驗血冇事,而我不嬲甲狀腺都冇問題,件事亦不了了之。

到生果日,我問醫生係咪要打多支肝炎針,因為我有乙型肝炎,醫生話我份產前血驗出黎冇野,咁果下,我即刻諗返之前醫生話甲低,明白左成件事,係屯醫搞錯左我份驗血報告!!!份報告唔係我既!我每年都有驗血做body check,我俾返我私家多年既報告醫生睇!又好彩,屯醫冇follow up,如果唔係,佢地當我甲狀腺有問題去處理,touchwood 我囡都唔知出唔出到世!

別墅

我有朋友,係屯醫生,生果日姑娘check唔到佢份唐氏、產前血報告,應該係醫院唔見左!

別墅

ipcs 發表於 19-8-13 18:03
政府醫院係要等到BB出嚟果一剎那之前無耐先放你老公入嚟㗎,我生過2個都係咁,頭胎時,我未開夠度數,姑娘 ...

係咪間間醫院唔同?QM開三度入產房,老公可以全程陪住,開刀都可以陪產,但我緊急開刀,所以先冇得陪產

男爵府

lovebb2018 發表於 19-8-13 18:16
係咪間間醫院唔同?QM開三度入產房,老公可以全程陪住,開刀都可以陪產,但我緊急開刀,所以先冇得陪產
...

我兩個喺威院生

別墅

JS0331 發表於 19-8-13 13:22
我戥樓主可憐, 係到呻下都比人話返轉頭! TAKE CARE! 千萬唔好影響心情!!

同意!!!

男爵府

lovebb2018 發表於 19-8-13 18:14
我有朋友,係屯醫生,生果日姑娘check唔到佢份唐氏、產前血報告,應該係醫院唔見左!
...

我喺威院生第二胎果陣係星期日,醫院話唔見我有健康院份產前血紀錄,我要一路喺產房生一路被實習醫生抽血,之後我個傷口瘀晒囉!

大宅

好難接受自己做白老鼠 仲要比咁多實習醫生研究

咁多人係私家生仔一定有原因

大宅

KILW 發表於 19-8-13 16:13
發燒之前,樓主話bb心跳跌,咁樣喺公立醫院都係無問題嗎? 記得有朋友話佢喺外國生時bb心跳跌 ...

心跳跌,正常香港醫院都會好緊張,我嫂就係咁,緊急幫佢開刀!
不過樓主話姑娘話係胎心機移咗位!
其實當事人,又唔係專業醫護人士,緊張都正常!有時都明醫護人手短缺,但都可以有啲同理心嘅。

別墅

肥虎虎 發表於 19-8-13 11:09

睇到發緊燒,我都唔覺有乜問題

冇錯,我聽好多朋友講喺其他政府醫院,姑娘係唔會主動問你打唔打無痛針。

洋房

YellowDuckDuck 發表於 19-8-13 09:39
政府醫院係甘的了,唔到有生命危險唔理你住架,下胎私家啦,幾萬啫,生仔至多生二三次
...

係啊 因為醫生開左刀後同我講 手術令我子宮撕裂左 我要平平安安陀穩已經變得唔容易 而且下胎一定要開刀 原先諗住順產邊到都一樣 點知要開刀 所以下次一定幫襯私家

大宅

JS0331 發表於 19-8-13 13:22
我戥樓主可憐, 係到呻下都比人話返轉頭! TAKE CARE! 千萬唔好影響心情!!

我都覺, 生完感受唔好, 呻下都唔俾
針唔拮到肉唔知痛
樓主講出黎等我地呢D揀政府生既媽媽有心理準備仲好
希望你繼續寫落去, 加油

複式洋房

辛苦曬媽媽了

大宅

屯門醫院不嬲出名多醫療事故,如果我喺屯門區住我會報其他區地址/仁安生。

QM係開三度可以入產房俾老公陪產,但係我諗緊如果遲遲都未夠三度,未入得產房,但又好痛唔行得出走廊,咁咪要自己一個好慘咁面對?

如果太多實習醫生,我會say no!!(不過其實係咪唔可以say no?/驚生嗰陣都遇到佢地,俾人報復

BB心跳低左咁多正常應該立即通知醫生,好似要在10分鐘內緊急開刀攞BB出黎架。

複式洋房

fungenergy 發表於 19-8-14 11:27
我都覺, 生完感受唔好, 呻下都唔俾
針唔拮到肉唔知痛
樓主講出黎等我地呢D揀政府生既媽媽有心理準備仲好

無錯, 針唔拮到肉唔知痛, 大家都做人媽媽, 可唔可以比返少少同理心?
唔好係到冷言冷語

複式洋房

aliceyung 發表於 19-8-14 10:30
係啊 因為醫生開左刀後同我講 手術令我子宮撕裂左 我要平平安安陀穩已經變得唔容易 而且下胎一定要開刀 原 ...

最後變左食全餐?

大宅

chichi730 發表於 19-8-14 12:17
屯門醫院不嬲出名多醫療事故,如果我喺屯門區住我會報其他區地址/仁安生。

QM係開三度可以入產房俾老公陪 ...

可以say no 的!

大宅

chichi730 發表於 19-8-14 12:17

QM係開三度可以入產房俾老公陪 ...

我就係因為對政府e院冇信心,所以就係去左仁安生,生小朋友最梗要安全

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊