懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我係QE嘅經歷都麻麻地,第2胎我唔敢返去啦

大宅

aliceyung 發表於 19-8-13 08:36
話說我因胎水少,一夠37週就要入院催生,今次生嘅經歷同屯門醫院醫護人員帶比我嘅經歷、感受,絕對令我產生 ...

生仔真係好特別既經歷,我兩胎都係屯門醫院生,第一胎係產後比d阿姐話到喊咁制,但第二胎我都係屯門醫院生,感覺好好多,有時好睇你好唔好彩,對於佢地講既野唔好放心上,因為都只會對佢幾日

複式洋房

回覆樓主:

想知屯院一個產後房住幾多人?記得龍年入過去探人,又熱又焗 ,人多到好恐怖。嚟緊十月係屯門生 ,心思思要不要轉去私家

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

Mirabun 發表於 19-8-19 16:51
想知屯院一個產後房住幾多人?記得龍年入過去探人,又熱又焗 ,人多到好恐怖。嚟緊十月係屯門生 ,心思思要 ...

細房就6人,有間特別房就4人,大房我唔記得幾多張床 ,我上年6月生,因產後出血多,所以住4人房。
第一胎住大房,我見上次大房同6人房都有吉床,但呢d都係撞岩

複式洋房

rr002 發表於 19-8-19 19:00
細房就6人,有間特別房就4人,大房我唔記得幾多張床 ,我上年6月生,因產後出血多,所以住4人房。
第一胎 ...

咁細房都 ok 喎,大房咪超嘈

子爵府

Mirabun 發表於 19-8-19 19:02
咁細房都 ok 喎,大房咪超嘈

我諗要睇下你好唔好彩,我fd住細房,隔離果個成日大聲講野, 佢都成日比佢嘈醒
BB喊就冇計架喇,不過你好攰都會瞓得著既

複式洋房

rr002 發表於 19-8-19 19:10
我諗要睇下你好唔好彩,我fd住細房,隔離果個成日大聲講野, 佢都成日比佢嘈醒
BB喊就冇計架喇,不過你好 ...

順順利利就三日,我係新手媽,大家都講到屯門咁驚,真係淆淆哋,不過呢D 真係好講彩數,家家醫院都有好有不好。我都試過係仁安種豆,俾兩個新手 nurse 拮到兩邊手瘀咗,仲要不成功。到最後係有個 senior nurse 係我手腕侧边種豆,痛到痴線,仲要有 1cm 疤痕,不記得半年定一年先退。所以私家都一樣有新手...

子爵府

Mirabun 發表於 19-8-19 19:31
順順利利就三日,我係新手媽,大家都講到屯門咁驚,真係淆淆哋,不過呢D 真係好講彩數,家家醫院都有好有 ...

係呀!呢d真係撞彩,我上兩胎都係屯門開刀,touch wood冇話特別差囉
不過真係撞彩,QE廣華我都聽好多唔好

複式洋房

aliceyung 發表於 19-8-13 08:36
話說我因胎水少,一夠37週就要入院催生,今次生嘅經歷同屯門醫院醫護人員帶比我嘅經歷、感受,絕對令我產生 ...

有錢一定去私家生!
有人去政府生覺得服務好好的,當中大部份都未試過去私家生仔!所以人地經驗參考下好啦

JD930    發表於 19-8-20 09:39

別墅

回覆樓主:

Del

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

aliceyung 發表於 19-8-15 10:19
當然最差並不是呢個位
係生完之後啦
生完之後第二日姑娘問傷勢 痛感有幾多分,

辛苦晒媽媽啦
終於捱過咗,好好休息下

大宅

Mirabun 發表於 19-8-19 19:31
順順利利就三日,我係新手媽,大家都講到屯門咁驚,真係淆淆哋,不過呢D 真係好講彩數,家家醫院都有好有 ...

我9年前生要種豆 ,俾學徒種。而家個疤仲系度,仲成日增生肉芽仔 整甩左又生番

大宅

JS0331 發表於 19-8-14 14:09
無錯, 針唔拮到肉唔知痛, 大家都做人媽媽, 可唔可以比返少少同理心?
唔好係到冷言冷語
...

都唔明啲人點解人成日話要好服務就去私家啦!政府係咁㗎啦!

做人要進步,公營機構都要進步。

點解下下都要我地接受,唔係改善下呢?

你估個個都有10幾萬係私家生。

別墅

但有一樣野 無可否認 如果bb 同媽媽有咩緊急突發事故 政府既醫療設備絕對唔會輸蝕
雖然咁諗係極端啲

大宅

MMQ 發表於 19-8-18 15:36
我係QE嘅經歷都麻麻地,第2胎我唔敢返去啦

點解麻麻既?不過真係好睇彩數
我舊年都係QE生,可能我大部分時間係產房,所以覺得產房裡面d姑娘好好,陣痛幫我按摩,口勁乾佢地比冰我含,見我話凍主動攞被比我,仲叫我太痛要按鐘,生完幫我地影左好多張相
不過都有hard feeling既時候,係產前病房有個姑娘定醫生都幾惡,佢幫我check宮頸,我縮佢都幾大聲喝我(emoji)
整體黎講,算唔錯了

複式洋房

projectassist 發表於 19-8-14 17:34
我就係聽朋友講屯門醫院好差,又唔識教你點用力去生。點知佢大力得滯,勁出血,佢老公當時都有陪產,問可唔 ...

想知邊間私家平,請pm
many thanks!

民房

回覆樓主:

我都係屯医生
啲姑娘助產士医生個個都好好
最令我感恩係…我開左兩度就入產房…佢地比我老公一直坐係度陪我…當中佢去過一次廁所

民房

珍惜眼前 發表於 19-8-14 23:43
我屯院生好好wor,3-4度就比我用佢地比既手提打比我老公,我打幾次都冇人聽,個姑娘唔知係邊搵到我老公入 ...

我都係…仲影左好幾張相

大宅

aliceyung 發表於 19-8-14 10:30
係啊 因為醫生開左刀後同我講 手術令我子宮撕裂左 我要平平安安陀穩已經變得唔容易 而且下胎一定要開刀 原 ...

手術令子宮撕裂左,咁都得既咩?
屯醫好似咁求其咁既

男爵府

klyilok 發表於 19-8-22 21:49
手術令子宮撕裂左,咁都得既咩?
屯醫好似咁求其咁既

我諗樓主係想講會陰
子宮如果係咁,即係止唔到血
仲唔推返入去做手術

首頁

尾頁

跳至