時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

收錢時小心看清楚,張錢有反共字眼,請大家拒收,等佢地自找苦吃﹗﹗

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20121104/00176_018.html
法律界:違法可監十年

滙豐銀行發言人對此表示沒有回應。有法律界人士指出,由於鈔票屬銀行財產,持鈔票者只有使用權,故塗污鈔票或觸犯《刑事罪行條例》第六十條「摧毀或損壞財產」罪名,最高可被監禁十年,他說,雖然市民收到有塗鴉的鈔票時,沒有義務向銀行或警方報告,但行使者有可能冒上被控告風險

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-13 20:01
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

好媽媽勳章

係一定唔收

大宅

咁一百蚊紙以上嘅,用atm入返銀行得唔得?

瑪瑙宮

大廚勳章

my005 發表於 19-8-13 09:30
收錢時小心看清楚,張錢有反共字眼,銀行可能唔肯收回。

愈大額嘅鈔票,愈要逐張睇清楚,用唔番出來就蝕 ...

我諗收到啲咁嘅銀紙拎返去銀行換返張正常都得掛
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今朝都收到WHATSAPP圖片

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 19-8-13 09:36
我諗收到啲咁嘅銀紙拎返去銀行換返張正常都得掛

我會保障自己,呢尐銀紙一律唔收。

就算銀行肯收,都要去發鈔銀行度換,都麻煩左自己喇。

人地亂印野,做錯事,後果唔應由其他人來承担。

只要大家合力拒收,佢地就會自找苦吃,後果自負﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

my005 發表於 19-8-13 09:30
收錢時小心看清楚,張錢有反共字眼,銀行可能唔肯收回。

愈大額嘅鈔票,愈要逐張睇清楚,用唔番出來就蝕 ...

如果屬實,太過份。
長者們未必留意到,尤其是視力不良的長者。
外傭更加唔知發生乜事。

瑪瑙宮

大廚勳章

my005 發表於 19-8-13 09:41

有時都有難道㗎好難續張驗屍咁驗。。好似落的士咁佢找錢你望都銀碼係啱你都落車啦。。。同埋好似有時喺七仔買嘢又有幾多人係真係正反兩面睇清楚晒續漲先至收落銀包呢。。。

總之睇到咪拒收囉。。。睇唔到都要諗辦法搞掂佢
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時成疊咁找,都睇唔到啦

珍珠宮

謝提醒。

做此事者很賤格自私,為達目的不擇手段!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁樣銀行係咪可以換?

大宅

2023年兔年勳章

擰返去發鈔銀行佢哋一定要收

珊瑚宮

good_pig 發表於 19-8-13 09:45
有時成疊咁找,都睇唔到啦

所以咪要提醒,小心尐囉。保障自己啫。

有jm囝囝收到韓won,又有人收到假錢,咪就係唔睇清楚囉。

男爵府

現在很少用現金,多用電子支付及八達通

珊瑚宮

回覆樓主:

係真鈔, 銀行無可能唔收。
不過應該唔會再流出市面就真

男爵府

唔好亂咁傳呢啲消息啦.....

有關鈔票法例, 可參考金管局資料, 例如呢啲:
https://www.hkma.gov.hk/chi/key-information/column/20170505.shtml

珍珠宮

sakura888 發表於 19-8-13 09:48
擰返去發鈔銀行佢哋一定要收

係呀!我朋友做銀行,佢話會收的

珊瑚宮

coolalalala 發表於 19-8-13 09:52
唔好亂咁傳呢啲消息啦.....

有關鈔票法例, 可參考金管局資料, 例如呢啲:

好﹗我改改字眼。

但請大家都唔好收,等佢地自討苦吃﹗

珍珠宮

BoBo1021 發表於 19-8-13 09:32
係一定唔收

收㗎,銀行證實係真鈔就一定收

首頁

尾頁

跳至