3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

小朋友今年4歲, 係屋企同佢玩遊戲, 明明係佢輸, 但係要佢贏, 唔話佢贏就喊, 成日唔輸得, 有乜辦法教佢要接受失敗, 唔係次次都要贏?

複式洋房

回覆 mwyg 的帖子

小朋友多D讚,佢先有興趣同動力,要培養自信。始終太細個,因該要用誘導而唔係教導咯。試下俾佢喊完,唔好理佢,等佢自己搵你,再同佢講得唔到嘠野唔可以發脾氣,扭計,要佢同你道歉先原諒佢。。或者在玩遊戲中,設立輸都有獎勵,獎勵少D,等佢可以接受輸,但更想贏。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

wendy520 發表於 19-8-13 10:50
回覆 mwyg 的帖子

小朋友多D讚,佢先有興趣同動力,要培養自信。始終太細個,因該要用誘導而唔係教導咯。 ...

多謝你的提議, 我會試下用這方法誘導佢, thanks!

男爵府

尼個階段既小朋友好在意贏、第一名
因為佢地開始返學,知道贏或者第一名會得到咩
好計較名次,只有慢慢解釋,家長唔可以遷就佢或者專登讓佢,
每次我玩遊戲輸左時,都會問我小朋友:媽媽輸左有無唔開心、有無發脾氣?
同埋我會提前協議,再講遊戲規則
希望可以過度尼個階段

伯爵府

mwyg 發表於 19-8-13 09:53
小朋友今年4歲, 係屋企同佢玩遊戲, 明明係佢輸, 但係要佢贏, 唔話佢贏就喊, 成日唔輸得, 有乜辦法教佢要接 ...

me2....

別墅

我仔初初同我地玩棋都會咁, 係要時間去學習輸。
我會間中特登輸下, 輸嘅時候, 我就會扮下失望, 然後就話我下次會加油!!!
贏嘅時候, 我都會表現開心, 但都會讚下佢, 你今次玩得幾好喎, 下次加油!!
當然, 輸佢都會唔開心, 但唔會再喊同發脾氣。

首頁

尾頁

跳至