懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我宜家12周4,係11周3時做左T21, 當時都個頸皮厚左啲,去到2. 7mm. 但結果係negative. 但今曰去做Oscar, bb 身長 6.8cm 頸皮腫到3. 8mm啦。。。QE建議我做抽絨毛啦。來緊16號做。
好似好多人抽完絨毛出來嘅result 都係好差。。。想問下有無人係做完bb係健康出到世嫁。

洋房

我太太同你差不多,11週做左t21, 正常,12週bb 6.3cm度頸皮4.1mm

別墅

回覆 arnoldtkl 的帖子

然後呢?

大宅

回覆 juniusleung610 的帖子

我直接做T21, 冇度頸皮, 就係唔想自己有咩擔心, T21個結果99%準確, 反而頸皮顯示唔到D咩, T21話NEGATIVE就信佢啦!唔好擔心咁多

男爵府

juniusleung610 發表於 19-8-13 11:15
我宜家12周4,係11周3時做左T21, 當時都個頸皮厚左啲,去到2. 7mm. 但結果係negative. 但今曰去做Oscar, bb ...

抽左穩陣啲,而家好多人都會去抽
都有好多媽媽翻盤的

頸皮厚有機會係心臟問題

別墅

回覆 PhoebeChan333 的帖子

我係到諗會唔會得多幾周做抽羊水更全面。同埋QE可唔可以要求做晶片。

男爵府

我11week時頸皮2.49 Oscar 1/230 高風險,
因為我係由雙胞胎變單胎,要等耐少少先做到t21...
當時都係QE 建議抽絨毛或羊水,因想快啲同準確知道bb有冇問題,最後13week 喺QE抽絨毛,可做埋晶片

洋房

未有然後,只係岩岩發生,威院幫我約左下星期抽毛。我自己專燈約左中環劉醫生聽日照,想早d知道有咩問題

別墅

希望大家都平平安安

別墅

剛剛去左陳樹武醫生到攞second opinion. 佢真係一位好有同理心嘅醫生。佢照到bb 3mm頸皮。同埋唔算腫。佢話好有信心bb係無事。但佢話數據令我地擔心。如果要擔心廿幾周至出世,咁不如抽啦。佢真係好好。

洋房

你bb度左三次頸皮,總共相差左幾多日?其實每次照都有幾mm誤差,即係你bb應該無嚴重左丫

別墅

相差一個半星期。bb 可能曲起又會唔同咁囉。同埋t21係好準

洋房

juniusleung610 發表於 19-8-14 19:04

相差一個半星期。bb 可能曲起又會唔同咁囉。同埋t21係好準 ...

係既,t21同頸皮都只係驗某d病,所以我都係認為睇兩個或以上醫生穩陣d

大宅

回覆樓主:

我果時政府同私家分別照到3.1
政府報告1:9
T21結果一切正常

別墅

回覆 baby21082016 的帖子

最後Bb如何

大宅

juniusleung610 發表於 19-8-14 21:54

最後Bb如何

暫時都ok冇問題呀
糖水過左關
結構政府照左話左右心塞大小有輕微不一
私定結構醫生又唔覺得有偏差
我搵多過醫生check都話唔覺心室有問題
十月政府比左個期我再番去照
十一月尾BB就準備出世了
希望所有野順順利利啦

大宅

juniusleung610 發表於 19-8-14 21:54

最後Bb如何

同埋T21果位醫生當時比我嘅建議
佢話T21嘅結果有99.9%準
佢認為可以唔需要做入侵性測試
不話亦都有Case嘅爸爸媽媽擔心個0.1%而去做入侵性測試
最後我選對BB有信心
而冇做任何入侵性測試啦

別墅

祝好孕呀 bb 健健康康呀

大宅

juniusleung610 發表於 19-8-14 22:15

祝好孕呀 bb 健健康康呀

你有冇安排做T21呀?

別墅

已做左t21, all negative

首頁

尾頁

跳至