時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

keikeicat 發表於 19-8-13 12:11
算啦!當好多撐政府撐警嘅被人踢出谷,佢哋只可以喺度尋找人生意義
...

人生意義只有政治?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

警察唔可以掂暴徒,甘好快全香港人人戴口罩,民間自發見到暴徒就打,司機個個放把斧頭起車,見到暴徒攔車,要加速一野沖過去,否則人車難保。

男爵府

lingfu 發表於 19-8-13 12:10
靜坐阻礙咗醫護服務?
醫院本身人流已多, 平時很多輪候者都未必有位坐, 現在哪裡靜坐只會阻礙人出入, 急救想推快點也不易..

伯爵府

今次運動只得1個贏家, 就係美國

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yananji 發表於 19-8-13 12:15
警察得到上頭指示, 使用任何武力, 都不會被追究.
其實只要林鄭肯講 : 撒回 + 成立獨立調查委員會

時政個邊, 有講點解唔可以成立獨立調查委員會住

FYR

切勿中計
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22681505&fromuid=818722

^^    發表於 19-8-13 12:50

男爵府

fatmth 發表於 19-8-13 12:24
時政個邊, 有講點解唔可以成立獨立調查委員會住

FYR
被刪了.. ? 看不到..

用戶要求終止服務

(轉載)原來真係好多人唔明
警察做卧底執法是沒有問題,#不過扮成示威者去做出激烈衝突,引發示威者情緒,然後捉左人之後再將攻擊性武器放入被捕人士背包插贜嫁禍,就大有問題!

警察放催淚彈驅趕人群是沒有問題,#不過用過期催淚彈,催淚彈射埋去醫護人員阻礙救援工作,射向民居又或將催淚彈直接打向人體,及射催淚彈入地鐵站室內造成毒氣室,就大有問題!

警察用布袋子彈驅趕人群是沒有問題,#不過近距離10米headshot打頭,就大有問題!

警察要跟黑社會攞料沒有問題,#不過串通黑社會,任由黑社會打人,見到黑社會打人就包庇及失去警踪,就大有問題!

子爵府

好媽媽勳章

yananji 發表於 19-8-13 12:15
警察得到上頭指示, 使用任何武力, 都不會被追究.
其實只要林鄭肯講 : 撒回 + 成立獨立調查委員會

成立獨立調查委員會即係放生暴徒,我堅決反對

公爵府

亞豬媽媽 發表於 19-8-13 12:06
依家咁大混亂好大部份係因為警察使用過份武力所致

唔使用武力,是否由他們隨意阻塞道路,由他們周街破壞打人?

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 ^^ 的帖子

Try this

切勿中計
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22681505&fromuid=818722

侯爵府

回覆樓主:

我睇到d人話「黑衣人幫助受左傷既人好有愛」,又話「好心痛d青年人被打」。低能,有咩咁心痛,人地有阿媽生,警察就冇阿媽生,我就覺得先聊者賤。
話我黑心都係咁話,受左傷果班黑衫人,走得出黎就唔好怕痛,人地都講明會清場,又明知會用武力都仲唔走,受傷又話人冷血。我見到d女仔又要去衝,被人捉又叫晒救命。我見有d著裙,又有d著露腰裝,真攪笑。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

亞豬媽媽 發表於 19-8-13 12:06
依家咁大混亂好大部份係因為警察使用過份武力所致

甘都算係過份武力? 甘不如直接叫警察唔帶槍, 唔帶警棍, 唔用手扣, 但又唔可以用手打, 唔可以用腳踢, 睇下有咩方法可以令班暴徒放下屠刀?

男爵府

ayi1 發表於 19-8-13 12:16
佢有$2000收架,你呢?

你又知?唔通你係蛇頭?

男爵府

RT 發表於 19-8-13 12:24
今次運動只得1個贏家, 就係美國

點解??

大宅

華妹妹 發表於 19-8-13 12:28
我睇到d人話「黑衣人幫助受左傷既人好有愛」,又話「好心痛d青年人被打」。低能,有咩咁心痛,人地有阿媽生 ...

你仲攪笑

珍珠宮

^^ 發表於 19-8-13 12:26
被刪了.. ? 看不到..

文字版 - fyr

最近成立獨立調查委員會之議甚囂塵上。愛國一方也有少部分人認為這是緩兵之計,單純認為可以調查對方的問題。姑不論,現在這個政府有沒有這樣的權威,成立一個公平的委員會,我想再次強調,決不可以成立。
一旦這個獨立委員會成立,「暴動定性」將變成「未定性」。這就是對方鍥而不捨要求成立獨立調查委員會的真正原因,是一個巨大的陷

69號以來幾場暴動,真假黑白對錯都非常清晰。何需獨立調查?一設的這個委員會,盧偉聰對暴動的定性就會動搖,暴動會被中性化,是不是暴動變成要經過一番調查才成立。
暴動罪判刑非常的重,而且涉及暴動範圍內所有人,並且追溯力非常的長。這是對家最害怕的,也是對家沒有辦法再找出更多的人出來衝擊的最大阻力。所以他們一定要使政府宣佈的暴動被質疑,被動搖。一旦成立獨立調查委員會,那麼「撤銷暴動定性」一個要求也即時實現,「義士」雖不一定立刻釋放,但也可能要改控阻街一類比較輕的罪行。

也就是答應一個訴求,實際上是答應了近三

且調查委員會成立後,一切都進入調查的程序之中,警方未來將更難以處理連場的的暴動。而那些分分明明的暴動行為和暴徒被中性化,以後就等於獲得了道德資源,法網也開了一面,他們未來將會更猖獗,暴力將會更升級。
這看似緩和社會的一個手段,實際上是對本質的極大否定。實為對方四兩撥千斤之計。我們要社會的暴力緩和下來,要人身得到安全,唯一途徑是用定義清晰的法律、用黑白分明的道德判斷來否定暴力。絕對不能善良單純地呼應獨立調查委員會這種模棱兩可,左右各打五十大板的違章建築

大宅

^^ 發表於 19-8-13 12:01
堵塞交通, 阻礙打工仔返工, 想老闆發瘋.... 計劃該沒得到他們如期效果...

轉移圍警署, 挑釁警方.......... ...

幾時有示威者到過醫院呀 ?
係醫護人員係醫院靜坐

睇晒d 字先啦
看圖作文

大宅

百寶袋 發表於 19-8-13 12:10
我覺得係適當嘅武力喎,如果連警察都放軟手腳,香港真係玩完啦。

我覺得警察必須加強武力 加強警員裝備 盡快結束這困局

男爵府

SuperChanB 發表於 19-8-13 12:26
(轉載)原來真係好多人唔明
警察做卧底執法是沒有問題,#不過扮成示威者去做出激烈衝突,引發示威者情緒, ...
遊行沒問題, 靜坐沒問題, 發動簽名表達訴求沒問題, 絶食也沒問題...

問題在, 遊行不該堵塞馬路, 靜坐不該去醫院, 表達訴求不需影響民生及經濟, 更不需圍警署縱火帶丫叉等...

首頁

尾頁

跳至