自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

miniyan 發表於 19-8-13 19:08
我朋友做細公司秘書好慘
無甘hea wo
老闆不在公司都用cam check著佢做野

咁變態?

別墅

回覆樓主:

你係想講[公司個秘書],唔係[公司秘書]呀?
不過如果公司秘書,我都識過個人係咁,成日遲番(因為佢要半夜在家同外國個邊開視像會議,老細批既),鬧人俾啲無謂野佢做(總有人誤會左秘書同公司秘書)
如果你覺得佢好差,咁佢總有存在既原因,老細唔會白出糧的

男爵府

樓上諗野唔洗諗到咁複雜既,放鬆啲香港人唔洗咁執著啲字眼,我講緊公司秘書係講緊公司呢個職位,再帶出而家呢位在職同事對呢份工既熱誠同做事既態度,一帶出呢個topic大家都會知係講咩

男爵府

bearbb5 發表於 19-8-13 14:52
回覆 nalinacc 的帖子

一向公司秘書都好好做, 不然點會做到退休呢?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我公司有個老細契弟,真係契弟果隻, 做嘢仲懶過老細, 但系有功就要第一個領! 見高就拜見低就踩……

男爵府

jolincheng726 發表於 19-8-13 16:00
回覆 nalinacc 的帖子

我黎左呢間公司又係hea細公司, 不過一開始3條友, 1半曰2全日, 全部街外請新職員.

我公司果個都係,因為公司有啲阿頭又A字膊,叫佢改下價錢就驚自己要負責任,就唔肯改,叫啲阿頭俾其他人改,其實不嬲都係咁改開架啦佢驚死,真係好難想像佢話佢以前係管人

男爵府

miniyan 發表於 19-8-13 19:08
我朋友做細公司秘書好慘
無甘hea wo
老闆不在公司都用cam check著佢做野

你朋友都好盡責,每間公司返工都唔同,有啲公司秘書要負責老細好多野,安排員工既工作,老細去邊都跟住,但我呢間個秘書係hea到無人有,遲到,唔想做野

男爵府

魚肉翅 發表於 19-8-15 07:14
我公司有個老細契弟,真係契弟果隻, 做嘢仲懶過老細, 但系有功就要第一個領! 見高就拜見低就踩…… :ang ...

好衰喎,擦鞋應該,呢啲人通常好多人都唔鐘意

公爵府

wolf_woo 發表於 19-8-15 00:13
你係想講[公司個秘書],唔係[公司秘書]呀?
不過如果公司秘書,我都識過個人係咁,成日遲番 ...

係架,公司秘書係超忙的,不過人工高過秘書好多。。。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

nalinacc 發表於 19-8-15 07:38
好衰喎,擦鞋應該,呢啲人通常好多人都唔鐘意

話明老細嘅契弟咁系好得老細重用啦! 就算佢幾懶都好所有人都要巴結佢擦佢鞋, 喺佢背後緊系鬧到佢狗血淋頭 因為佢平時把口臭到不得了一啲都唔識得尊重人, 不過要搵食冇辦法! 反而我睬都唔睬佢, 老闆都吹我唔脹, 所以只要工作有實力唔會怕

男爵府

魚肉翅 發表於 19-8-15 23:05
話明老細嘅契弟咁系好得老細重用啦! 就算佢幾懶都好所有人都要巴結佢擦佢鞋, 喺佢背後緊系鬧到佢狗血淋 ...

加油啊唔好俾呢啲人得逞

首頁

尾頁

跳至